Деца в Алепо: Няма с кого да играем. Всички са мъртви

деца - Алепо
Децата на Алепо не виждат спортни площадки, зали за игра и развлекателни комплекси. Очите и душите на тези деца ежедневно се срещат с разруха, с болка и с тъга.

“Играем си само двамата – с никой друг. Няма с кого”, казва 10-годишният Каис, докато се разхожда из останките на квартала си в сирийския град Алепо. Видеото в сайта на BBC просълзява повечето от осмелилите се да го изгледат.

Каис и приятелят му Хамза са от онези деца, които вероятно никога не сте виждали. Деца без детство. Деца, които не играят, защото няма с кого и няма къде. А и защото не се знае кога ще падне следващата бомба.

Каис и Хамза от Алепо се прегръщат

и вият жално като старици на погребение. Едва 10-годишни оплакват техния съученик Хасан.

деца в Сирия
Каис и Хамза оплакват 10-годишния си съученик Хасан.

“Събудихме се и закусихме. След като свършихме, къщата ни беше ударена от бомба и се разруши – посочва останките от дома си едното от децата на телевизионния екип, който го следва. Завърта се и вдига ръка към друга камара отломки. – Всички умряха. Всички бяха малки момчета и момичета.”

Хасан и Каис се връщат на разказа за покойния си приятел. Историята започва по същия начин. С бомба. Този път паднала върху училището. Хасан, казва Каис, бил ударен по главата.

“Бяхме съседи, винаги сме си играели заедно. Запознахме се с Хасан в началото на войната. Но сега той е мъртъв”, обяснява 10-годишният хлапак.

hamza111
Двете момчета са най-добри приятели. Просто защото други деца на тяхната възраст в квартала им няма.

Женският глас зад кадър пита двете момчета как се чувстват.

“Всъщност не чувстваме нищо”, повдига рамене Каис.

Нищо не чувствам. Същото си казах и аз вечерта преди да гледам това видео. Говорехме си какви щастливци сме, защото можем да се радваме на децата си, които скачат около нас, играят усмихнато. Викат и се кискат от вълнение заради предстоящо празненство на приятелче. Боричкат се. А вечерта кротко заспиват, сгушени в топлите завивки. На сигурно. Не като децата в Алепо. Но ние не го разбираме това, казахме си тогава,

леко гузно, с чувство на вина

Когато обаче видиш 10-годишни деца да оплакват съученик, когато чуеш гласовете им, видиш покритите им с прах от разрушени домове лица и осъзнаеш, че за тях това е ежедневие… тогава усещаш нещо. Нещо, което те сграбчва да гърлото и изцежда тези чувства през очите. Чувства на вина, безпомощност и гузно облекчение, че тези деца, там от Алепо, не са нашите. И дано тези деца без детство от Алепо не стават човеци без човечност.

Вижте още… Юсра Мардини – бежанката, която смая света

Близо 15 хил. деца са намерили смъртта си в Сирия

Броят на убитите в Сирия след началото на гражданската война там според различни източници е между 290 хил. и 470 хил. души.

детска рисунка
Снимка: Dr Zaher Sahloul

Според доклад на УНИЦЕФ 500 деца са убити в началото на февруари 2012 г., а 400 са арестувани и измъчвани в сирийски затвори. По данни на Организацията на обединените нации (ООН) в края на април 2014 г. убитите деца по време на военния конфликт са 8 803. Според Oxford Research Group жертва на войната до края на ноември 2013 г. са станали 11 420 деца.

Последната информация, оповестена публично, е на активистите от Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Според тях до началото на август 2016 г. невръстните жертви на конфликта са 14 711. Броят на убитите жени за същия период е 9 520, твърдят от организацията.

 

Отговор