Да победиш лакомията: За 14-дневната детоксикация от първо лице

Ето как ми се отрази режимът на прочистване, споделен от баскетболистката Гергана Брънзова, която успя да пребори тежко заболяване като множествената склероза с правилно хранене и здравословен начин на живот

детоксикация
Да победиш лакомията си не е никак лесно...

14 дни – само плодове, зеленчуци, ядки… Без месо, животински продукти и захар… Казано иначе: 14 дни детоксикация. Как ви звучи това? Може би трудно за изпълнение, дори невъзможно. Поне така ми казаха доста хора около мен.

Заради тях, а и заради тези от читателите на Lifebites.bg, които се чудят “Как е” да си на детоксикиращ режим цели 2 седмици, реших да споделя личния си опит. Както и да дам кураж на тези от вас, на които им се иска да го направят, но все не събират сили, смелост или воля.

Започвам с това – ПОСТИЖИМО Е

Единственото, с което трябва да се запасите е воля и вътрешно убеждение, че през тези 14 дни правите нещо добро и полезно за вашето тяло. И съзнание. Избрах режима за прочистване Mind Body One, споделен от баскетболистката Гергана Брънзова. Тя е категорична, че правилното хранене и здравословният начин на живот могат да се окажат панацея дори за заболявания смятани за нелечими. Тя беше диагностицирана с множествена склероза, а година след това вече нямаше и следа от това заболяване при нея! Звучи като истинско чудо.

fresh summer smoothie ideas
Съществуват толкова много хранителни режими. Преди да изберете някой от тях, задължително се консултирайте със специалист.

За всички, които се чудят (както вече ме питаха мои познати) – според мен тази детоксикация може да се приложи както при болни, така и при съвсем здрави хора. Тя представлява изчистване, което по мое мнение, би било полезно за всеки. Но както вече казах, можете да изберете и

друг режим за детоксикация

на който да се подложите. Може да е по-кратък, може да включва храни различни от моите, въпреки че в основата си всички прочиствания залагат на плодовете и зеленчуците.

Тъй като планирах тази детоксикация около месец преди да я започна, имах достатъчно време да проуча внимателно режима. Запознах се обстойно с него. Изследвах режима предварително. Така успях да се настроя положително към това, което ми предстоеше. Тази стъпка ми спести усещането, че се лишавам (което често ни спохожда при всяка диета), спести ми момента с “прияждането” на различни “забранени” изкушения. Тя ми даде и увереност, че именно така искам да се храня в тези две седмици.

Така че на всички, които искат да направят определена детоксикация (а изборът е наистина огромен и страшно разнообразен)

това, което препоръчвам

е да не пропускат да се настроят (психически) предварително.

Много хора мислят, че да се храниш здравословно задължително означава да оскъпиш доста менюто си и да даваш в пъти повече пари за храна, отколкото обикновено. И може би донякъде имат право. Но аз не се подадох и на това “позволено” изкушение – да пазарувам скъпи здравословни био храни от специализираните магазини или щандове. За всичките дни на детокс съм си позволявала подобни храни само 2 или 3 пъти, като основното, което си купувах беше ядково мляко. То ми беше необходимо, тъй като детоксикацията включваше смути за закуска, всяка сутрин.

плодове
Менюто в режима, който избрах аз, е примерно и позволява да замествате част от храните.

Освен полезна за тялото детоксикацията може да се окаже и естетически ценна за повечето хора. Аз свалих около 3 килограма за първата седмица (които явно са ми били излишни). След това спрях да отслабвам, затова реших, че “тялото си знае”. Не знам дали нещата стоят точно така, но аз лично вярвам в тази теза.

Менюто, посочено на страницата на Mind Body One, предлагаше разнообразни хранения (по 4 на ден). Аз обаче понякога ги замествах с подръчни “разрешени” храни, тъй като не винаги можех да си позволя оригиналите (по различни причини – пари, време за приготвяне и т. н.). Все пак менюто е примерно и щом има отделен списък със забранени и разрешени храни – значи важното е да се съобразяваме с него.

Един полезен съвет

за хората с ниско кръвно (като мен) или твърде голям апетит: Тъй като в началото още не знаех как точно трябва да се храня, за да бъде всичко наред, на 2 пъти се случи да ми прилошее. Купих си черен шоколад (с който не злоупотребявах – изяждах по 1-2 парчета на ден), ядки и сушени плодове (от разрешените), които си хапвах между храненията, ако ми пригладнееше.

2 седмици успях да свикна да се храня често и по малко. Истината е, че при подобен режим, ако всичко е обмислено и осмислено – няма да се чувствате зле, без енергия, гладни, измъчени и т.н. Точно обратното!


Прочетете още… един разказ от първо лице – 10 дни глад: Опасни ли са експериментите със здравето


След първата седмица от детоксикацията започнах да се чувствам по-лека. Все едно имам много повече сила и енергия от преди. Чувството е наистина много приятно и препоръчвам на всеки да опита. Преди да се реша на

Кафето сутрин може да заместите с чай.
Кафето сутрин може да заместите с чай.

този режим на детоксикация

си мислех, че ще ми бъде трудно да издържа 14 дена без кафе (другата забранена напитка е алкохола, но с това нямах проблем). Много обичам кафе. Нужно ми е и заради ниското кръвно. Но издържах без пробив и в тази графа. Оказа се, че като изключим факта че доста ми се приспиваше следобед – друг проблем с липсата на кафето – нямах. За да заместя самия навик да пия нещо сутрин – си правех по един чай вместо кафе.

След чая, идваше ред на смутито. Честно казано, досега не си бях приготвяла такъв тип храна/напитка. Оказа се изключително вкусно. Открих много нови рецепти за смути, салати, веган специалитети и т.н. Повечето бяха наистина страхотни. Някои от тях продължих да си приготвям дори и след приключване на детоксикацията. Всъщност

запазих част от придобитите хранителни навици

Нещо, което ме учуди е, че стомахът ми се чувстваше изключително добре. Много по-добре отколкото по принцип. Явно изключването на “дразнещи” стомаха храни наистина ми се отрази чудесно. Препоръчвам на хората, които имат проблеми с храносмилателната и отделителната система незабавно да се отърват (поне доколкото могат) от продуктите, към които се проявяват най-често алергии или действат зле на организма. Най-големият враг от тях, според съвременните проучвания е глутенът.

arreter-gluten_690x350
Много хора в днешно време избягват продукти с високо съдържание на глутен.

И тъй като отделих доста внимание на това, как се отрази на тялото ми детоксикацията, е време да спомена и другата част от нея – духовното пречистване. Именно с това ме спечели Mind Body One. Имах нужда от това, което този режим предлага – да се вгледам в себе си. Много често нямаме време или поне не намираме такова, за да го направим.

Да осъзнаем себе си и живота си – тук и сега. Към всяко меню за съответния ден по време на детокса има приложени и техники за духовно… да го наречем “изучаване”. Казвам “изучаване”, тъй като “извисяване” ми се стори твърде гръмко, макар че по мое мнение – може да се превърне точно в такова.

След 14-тия ден от моята детоксикация се чувствах изключително добре.

Силна, одухотворена и сияеща

Според мен две седмици е точното време, което тя трябва да продължи. Истината е, че последните 2-3 дни започнаха да ми се прияждат някои забранени храни – хляб, кашкавал… Но знаех, че остава малко и не мога да прецакам всичко постигнато с едно парче кашкавал!

Чувствам се горда от това, че победих лакомията си, проявих желязна воля и че успях (заради себе си) да не кривна нито веднъж за тези 14 дена. Лесно е. Когато истински искаш да го направиш – е лесно. Или поне не е толкова трудно, колкото изглежда. Надявам се моят опит да ви вдъхне смелост и скоро и вие да споделите личния си опит в детоксикирането с нас.

*Едно уточнение за тези от вас, които правят детоксикация за първи път.

Независимо колко дълго сте спазвали режима за прочистване, имайте предвид, че след края му трябва задължително да направите постепенно захранване с храните, които не сте приемали.

Най-добре е да вкарвате само по един продукт на ден, и да не прекалявате с количество му. Така, че искрено казано моята детоксикация реално продължи около 30, а не 14 дни. Така че преценете колко време можете да издържите, като включите в него и достатъчно време, отделено за захранването.

Отговор