Комплексът на Електра и татковите момичета

комплекс Електра
Снимка: elizabethpfaff via Foter.com / CC BY-NC-ND

Всички сме чували за Едиповия комплекс. Но какво знаете за комплекса на Електра? За влечението на дъщерите към техните бащи? За т.нар. таткови момичета… И защо някои умни, образовани и успели жени никога не могат да открият идеалната половинка?

Ще ви разкажа за всичко това от позицията на баща, който желае най-доброто за своето дете. Защото да имаш дъщеря е прекрасно. Чувстваш се като художник и не вярваш, че е възможно да си направил това красиво и спокойно същество. С момичетата е по-леко и спокойно, толкова хубаво, че се влюбваш в чистата любов, която носят. Обичаш майката, но по друг начин.

Искаш да си перфектният баща – закрилник и принц, изпълняващ желания, силен и умен. В този си стремеж ставаш така неустоим в ролята на родител, че неусетно и несъзнавано момичето започва да изпитва влечение към теб, собствения ú баща.

Това влечение се свързва с т. нар.

комплекс на Електра

father-and-child
В бащата дъщерята намира закрилник и покровител.

Появява се в периода между 3-та и 5-та година. Момичето чувства силна любов и привързаност към баща си като същевременно проявява враждебност под различна форма към майка си. Реакциите на момичето са съвсем обичайни и нормални – гушкане и седене в скута на татко, докато той чете приказка или двамата гледат заедно филмче. По-буйните момичета направо искат татко за свой мъж и се сърдят на мама, когато е нежна с него.

Стандартно към седмата година момичето преодолява любовната привързаност към бащата. То осъзнава, че има много повече поводи да се отъждествява с майка си и връзката между тях се засилва. Комплексът на Електра обаче неизменно влияе на

избора на бъдещ съпруг

на малкото момиченце. Колкото по-добър и силен е бащата, толкова повече са и причините момичето да го обожава. И тук идва драмата при нас бащите – хем да сме изпълнени с достойнства като родители, хем да не създадем илюзията, че сме съвършени като мъже. Ако попаднем в този капан, ако се стремим да сме най-подкрепящият и разбиращ мъж в живота на дъщеря си, можем да объркаме и нея, и живота ú като несъзнателно се превърнем в модел на мъж, който тя ще търси в бъдеще.

А това може да се окаже и една от най-големите ни родителски грешки, която ще обрече малкото ни пораснало момиче на самота и непрестанно търсене на Господин Идеалния.

бащи - Електра
Образът на бащата влияе при избора на партньор в живота на жената. Снимка: Jitterousperth via Foter.com / CC BY-NC-SA

Много бащи защитават дъщерите си на всяка цена. Те са мъдри, мъжествени, справедливи. Тази перфектност, завършеност на бащинския образ подхранва силна любов от страна на дъщерята, така че да задържи мъжа в семейството по-дълго. Майката изпитва ревност към бащата, състезавайки се несъзнателно за първенство пред момичето. Ако това се случи, бащата може да се превърне в идеален образ за момичето.

В много еманципирани жени, образовани, с добра кариера и постижения, се крие една Електра, която подсъзнателно търси идеалния и минава през “труповете” на много несъвършени мъже. Проблемът е, че такива жени често са привлекателни, силни и властни, но страдат жестоко заради

непостижимия идеал на съвършения мъж

Познавам жена, обречена да търси несъзнателно своя баща в партньорите си. И, разбира се, да не го открива!

Типично за дъщерите “Електри” е да предпочитат по-възрастни съпрузи, тъй като несъзнателно търсят нещо като второ бащинство.


Прочетете още… за поколението на мамините синчета


Образът на идеалния баща влияе също и върху избора на кариера на жената. Мнозина бащи мечтаят да се превърнат в духовен наставник на своята дъщеря. Тази близост е полезна и достойна, но не бива да се преминава здравословната граница и дистанция. Знам, че е трудно, но дължим на дъщерите си свободата да избират партньор, без да мислят как ще го оцени баща им.

Електра - баща
Снимка: michael.heiss via Foter.com / CC BY-NC-SA

Затова трябва да сме наясно, че колкото и ролята на майката да е важна, тази на бащата изисква зрялост и мъдрост в отношенията с дъщерята. Той трябва да внимава, да не поощрява

твърде голямо обожание

и възхвала на собствените си достойнства в нейните очи. Всъщност е някак разтоварващо да знаете, че няма нужда да сте съвършените мъже. Може да си позволите да грешите и от време на време да правите онези неща, които жена ви би нарекла “глупости”.

Така че татковци и майки, внимавайте в играта на съвършенство пред своите дъщери, за да не се окаже, че сте заблудили момичетата си… само защото имате нужда някой да види във вас съвършенството, дори и да знаете, че е скрито много дълбоко!

Отговор