Психологът Даниел Троев: Паник атаките не са болест

паник атаките
Даниел Троев съчетава в практиката си наука и духовна мъдрост, за да е максимално полезен на пациентите си. Снимка: Gerry Kurukyuvlieva.

Поговорихме си с Даниел Троев за паник атаките. Той е психолог, който помага на своите клиенти да преодоляват психологическите си трудности и да постигат желаните от тях личностни промени. В живота и работата си прилага методите на съвременната психология,  иновативните познания от невронауката и мъдростта на древното духовно знание. Така той постига синергия между наука и духовност, чрез която могат да се разрешат емоционалните проблеми и житейските кризи на съвременния човек и да се постигне устойчиво благополучие в живота му.

Ето какво сподели психологът Даниел Троев специално за читателите на Lifebites.bg. Повод за нашия разговор са паник атаките, които, за съжаление, са все по-чест спътник на хората днес.

Кога и защо се появяват паник атаките?

От моя опит едни от най-честите сценарии, при които се появяват паническите атаки, са следните:

– Хора, които са свикнали все да са силните, да стискат зъби и да продължават, да  преглъщат всичко, без да си дадат време и възможност да се погрижат за емоционалните си нужди;

– Хора, които имат тенденция към перфекционизъм, постоянно се упрекват, притесняват, че не се справят достатъчно добре;

– Хора, които се преработват и нямат адекватна грижа за тялото – режим на хранене, спорт, сън и почивка;

– Хора, които преживяват промяна и се отключва много голяма несигурност за бъдещето, за здравето или други аспекти от живота;

– Детство, прекарано под напрежение, с липса на чувство на защитеност и сигурност;

– Ежедневие с твърде много грижи, отговорности и усещане, че няма да се справят;

Шокови ситуации или травмиращи преживявания.

Даниел Троев
Даниел Троев е сред лекторите на фестивала “Свободата да бъдеш”.

Много често при тези сценарии нервната система влиза в режим на постоянно напрежение. Човек е с включена реакция “борба или бягство” и живее в постоянна готовност за битка. В един момент напрежението прелива и се получава първата паник атака. Тя е

своеобразен отдушник на напрежението

Понякога може да се случи паник атака само заради твърде голямото вторачване върху отделен симптом като задух, сърцебиене или ако се задавим и се панираме, че нещо се случва. Самата паника засилва симптома и може да се стигне до паник атака. Това са случаи, без наличие на постоянно напрежение или нещо, което да стои зад паник атаката.

Също проблеми с щитовидната жлеза могат да са фактор, който да допринесе за получаването на паник атака.

При появата на паник атака изпадаме в ужас, задаваме си въпроси “какво се случва с мен“, дали ще полудея“, „дали ми има нещо”.

Така се получава нов фактор, който води до следващи паник атаки – т. нар. “изпреварваща тревожност” – притеснението и тревожните мисли, че този ужас може да се случи отново. Страхът, който сме преживели, програмира мозъка да е още по-чувствителен за бъдещи подобни усещания и симптоми. Така той се опитва да ни подготви, да ни защити. За жалост най-често като усетим задух, напрежение или сърцебиене, инстинктивно си казваме “ето, случва се отново”. Това включва алармата на организма ни и веднага се активира симпатиковата нервна система,

отделянето на андреналин и симптомите се засилват

Така самият страх от страха довежда до повече страх и се стига до паник атака.

Какво е важно да знаем за тези състояния?

Те не са болест, не са психичен или физически проблем. Те са сигнал, че организмът ни е на

краен предел на напрежение

и трябва да обърнем внимание на тялото, на чувствата и мислите си, на нагласите и вярванията си, на уменията за справяне със стреса и воденето на пълноценен живот.

Ако се окаже, че причина за появата на паник атаките е твърде голямото напрежение, има вероятност нервната ни система да е извън баланс. Тогава трябва систематична грижа и постоянство, за да се възстановим.

Как да различим симптомите на паническата атака от истинските животозастрашаващи физически състояния, защото докато преживява ПА* човек буквално има чувството, че умира?

Ако е първа паник атака, доста трудно бихме могли да запазим самообладание и да започнем да преценяваме какво се случва. Но вече, ако са се случили няколко, трябва да се доверим, че сърцебиенето, изтръпването, световъртежа са от паниката. Трябва да започнем да се убеждаваме, че това е повтарящ се модел и явно не е опасното нещо, което си мислим. Прилагайки насоките за справяне с паник атаки, ще видим, че тези симптоми успешно се повлияват и това ще ни даде повече спокойствие и смелост.

Как трябва да реагираме в моментите, когато преживяваме  паник атаки?

Добре е реакцията ни да започне още преди самата паник атака. Ако сме получили такава и се притесняваме, че може да се случи отново, трябва да започнем да се настройваме как ще я посрещнем. Може още вкъщи да си представим какво ни очаква, как ще реагираме като се случи. Това помага психически да се мобилизираме. Има

техники за дишане или за “заземяване”

– да насочим вниманието върху дишането (особено върху издишването). Или върху друго усещане в тялото, да си стиснем ръцете, да ги поставим върху бедрата. Също може да насочим вниманието върху звуците и картините около нас. Често обаче тези интервенции не стават от първия път. Необходима е тренировка и подготовка, имайки ясна стратегия. В началото целта може да бъде да развиваме своята поносимост към симптомите, за да не изпадаме в крайна паника.

паник атаките
Паник атаките, за съжаление, са все по-чест спътник в живота на съвременните хора.

Също е много важно

да не се опитваме да контролираме симптомите

и телесната реакция чрез усилие на волята и мисълта. Така само ще засилим симптомите. Върху тези неволеви процеси може да осъществим контрол само индиректно – чрез дишането и развиване на нагласа на приемане.

След като вече сме получили 2-3 паник атаки, има ли начин да предотвратим идването на следващи такива? Как?

От една страна трябва да се погрижим за себе си – да разберем кое е точно посланието на паник атаката. Да видим кой е нашият  “сценарий” от изброените по-горе и да работим върху неговата промяна. Трябва да си обърнем по-сериозно внимание.

Паник атаките са бушонът, който спасява цялата система

Те са своеобразен отдушник и най-безобидният (но в същото време достатъчно стряскащ) сигнал, който ни изпраща организмът, че е време за промяна.

Също за паник атаките има три елемента, които водят до нови паник атаки:

  1. Опитваме се да контролираме паниката и симптомите с мисли.
  2. Започваме да избягваме места и ситуации от страх, че ще получим атака.
  3. Искаме винаги да има човек с нас, защото ни е страх, че нещо ще се случи и няма да има кой да ни помогне.

Съответно, за да прекъснат паник атаките, трябва да се научим да приемаме симптомите и да се оставим на паниката, да си позволяваме да влизаме във ситуациите сами.

Възможно ли е човек, получавал многократно панически атаки,  да се отърве трайно от тези състояния и какъв е пътят?

Да, възможно е. Трябва да се погрижим за себе си. Това е все едно да питаме “Може ли да не получавам главоболие от дехидратация”. Да, но за целта трябва да не се оставяме за дълго време без вода.

В даден момент, ако се натрупа много напрежение, може да се случи отново да получим атака. Но ако успешно сме се научили да се справяме с тях и сме разбрали какъв е техният смисъл, те няма да ни вкарат в стария ужас и омагьосан кръг. Ще ги приемем като главоболие от силно напрежение – сигнал, че нещо е довело до голямо напрежение и трябва да си обърнем внимание.

Даниел Троев
Паник атаките не са болест, твърди психологът Даниел Троев. Снимка: Photo vibes by Nevena

Могат ли паник атаките да предизвикат по-сериозни и трайни нарушения в нашата психика и физика?

Връзката не е толкова директна. Ако паник атаките са предизвикани от силно напрежение и постоянен стрес, по-скоро негативни последствия ще има от тях. Те изтощават организма и в дългосрочен план отслабват имунната и останалите системи и функции на организма.

Може ли човек сам вкъщи да овладее случващите му се паник атаки и да си помогне сам те да спрат? Как?

Трябва да започнем с промяна в мисленето да се справим с “изпреварващата”, предварителна тревожност.

Да се успокоим, че нямаме проблем със сърцето, че не полудяваме и че това е нещо, с което можем да се справим. Може да си зададем въпроси: От какво има нужда организма ми? Как да се справям по-добре с напрежението? Кога се чувствам спокоен?

И след това да действаме в тази посока, да подсилим нещата, които са се появили в отговорите и да ги добавим в ежедневието си. Така ще се повиши устойчивостта и силата ни за справяне.

Кога е наложително хората с паник атаки да потърсят помощ от специалист?

Ако се повторят няколко пъти и ние чувстваме, че не знаем какво се случва, защо се появяват и как да се справим, е добре да се обърнем към специалист.

Има много материал в интернет, хубаво е да се гледа и чете и човек може и сам да се справи. Но много зависи от индивидуалния случай. Ако всичко ни е ясно, и въпреки това нищо не се променя, по-добре да се обърнем към специалист. Няма защо да си удължаваме мъчението.

*ПА – съкращение, означаващо паник атака

Повече информация можете да получите на сайта на Даниел Троев или като се свържете с него на личния му профил във Фейсбук.


Вижте още: Депресията: Бичът на съвременния свят

Отговор