Диана, която мечтае за тундрата на Северна Швеция

Тя се казва Диана Арсова. На 29 години, родопчанка от Смолян, която към момента живее в Холандия…

Не, днес няма да ви разказвам историята на някой готин, млад българин, който разбива чужбинските си работодатели с умения, познания и здрав труд.

12358444_1631769303755171_180609978_n

Ще ви разкажа за една готина, млада бъргарка, която освен, че бачка яко, умее и да живее на макс, независимо от това в кое кътче на света се намира. Защото за този тип хора пространството е относително понятие.

Диана е инженер и работи в сферата на компютърните системи и технологии.

„В свободното си време се занимавам с катерене и тренирам заедно с моето сибирско хъски Даймън, който е на 11 месеца”, допълва кратката си визитка родопчанката.

12348433_1631769237088511_2091107950_n
Хъскито на Диана – Даймън.

Попаднах на името ú, докато се ровех в информацията около експедицията Fjällräven Polar, която се провежда в тундрата на Северна Швеция. Та, Диана беше и все още е сред желаещите да се включат в това арктическо приключение.

Веднага гласувах за нея (тук) и реших, че няма да е лошо и други наши сънародници да го направят, за да има българско участие в това ледено предизвикателство.

А то наистина е такова.  Преходът е 300 км, през вечен ледник, с шейни с впрегнати хъскита.

Продължава 5 дни при -20 до – 40 градуса

„За да получа място в експедицията трябва да събера най-много фейсбук гласове в състезание. Участниците са разделени в групи от страни. Аз кандидатствам в групата от Бенелюкс и в момента съм първа в нея”, разказва пред LIfebites.bg Диана.

2015_terms
Снимка: www.fjallravenpolar.com

29-годишната българка научила за експедицията миналата година от списание Нешънъл Джиографик.

„Много се запалих по идята и се готвя за това участие от тогава”, уточнява Диана, която отделя всяка сутрин по час за бягане, а вечер след работа влиза в залата за катерене за още около час и половина.

Зарядът и енергията ú са заразителни. Докато повечето хора мечтаят да отидат на топло и слънчево местенце, тази млада родопчанка дава мило и драго, за да получи билет за мразовитата тундра. Можете ли да предположите защо го прави? Казва, че с часове би изреждала причини. Аз я моля да извади пет от тях.

  1. Основната причина, заради която искам да се включа в експедицията е, защото поради опасността от глобално затопляне, тези местности вероятно ще бъдат под вода след години.
  2. Изживяването би било невероятно. Много предизвикателно е, а и гледката ще е главозамайваща.
  3. Любовта ми към точно този вид кучета, аз самата имам хъски и много бих искала и то един ден да участва в такава експедиция.
  4. Самата експедиция няма състезателен характер, хората си помагат и работят в екип, ще натрупам опит и знания как се оцелява в подобни сурови условия.
  5. Да изпитам границата на моите физически възможности.
12358175_1631769220421846_636169737_n
Диана и Даймън.

Диана е категорична, че студът е най-голямото предизвикателство в експедицията. Но организаторите са се ангажирали да предоставят подходяща екипировка на всеки от участниците.

„Ще имам задачата да се грижа както за себе си така и за партньора ми по време на експедицията, за да не замръзнем”, разказва Диана.

Ако се чудите кой визира като партньор… Тя много би искала да ви отговори, че това е нейното хъски. За съжаление, Даймън е едва на 11 месеца.

„Той е още много малък и няма да се справи физически. Надявам се това да е първата от подобна поредица експедиции и той да може да бъде с мен в някоя от бъдещите”, обяснява смелата българка.

Диана вижда в експедицията не обикновено предизвикателство, а шанс за начало на нов живот. Живот изпълнен с приключения…

„В момента работя в офис затворена между 4 стени, пред два големи монитора. Добра съм в работата си, но не ми е призвание. Мечтая да участвам в експедиции, които имат някакво значение за човечеството и биха довели до положителна промяна”, усмихва се младата жена.

А аз се усмихвам, докато оформям тези последни редове.

До края на гласуването остават по-малко от 48 часа (приключва в 11 часа на 10 декември).

Всеки, който иска да гласува за нашето момиче, може да го направи тук.

Бъдете активни, помогнете на един млад българин да сбъдне мечта и да направи живота си по-добър в опит да подобри и този на всички останали!

Каузата си заслужава!

Отговор