Агент 355: Дамата, шпионирала за Вашингтон

Агент Картър
На снимката е Агент Картър от едноименния филм.

Кодовото название Агент 355 е единственото име, с което разполагаме, за да назовем мистериозната дама, шпионирала за генерал Джордж Вашингтон по време на Американската война за независимост. Според някои историци тя е първата жена-шпионин, според други поредната. Каквато и да е истината, е факт, че Агент 355 е била особено успешна в мисиите си и работата ѝ е повлияла на  хода на войната.

Връщаме се мислено назад във времето. Годината е 1775-а, а събитието – избухването на Американската война за независимост. American Revolutionary War или American War of Independence е акт на въоръжена съпротива, в който Тринадесетте бивши британски колонии на американския континент се борят срещу могъщата Британска империя. Целта, както става ясно от самото име, е да извоюват своята независимост и да създадат собствена суверенна държава.

След избухването на войната отделните (13) сепаратистки опълчения  се обединяват в едно и създават т.нар. Континентална армия.

Вашингтон
Портрет на на Джордж Вашингтон

Начело на формацията застава генерал Джордж Вашингтон

Новосъздадената войска борави както с буквални, така и с невидими оръжия. Едно от най-мощните и ефективни сред тях се оказва свръхсекретната шпионска мрежа, която е изградена.

Водените от генерал Вашингтон тайни агенти съставляват т. нар. The Culper Ring. Те измислят неразгадаеми за противниците кодове и пишат писма и бележки с невидимо мастило. Специална смес от сок от лайм, мляко или оцет, която след като се нагрее – проявява написаното. Имат тайни кодове и при сигнализиране чрез закачване на различни кърпички или дрехи на простора. Шпионите често се промъкват зад вражеските линии и от там подават секретна информация на сънародниците си. Но най-важното – те рискуват живота си всекидневно в името на Революцията.

Според историците тайните агенти на Вашингтон изиграват изключително важна роля за хода на военните действия и последвалата победа на американците.

Агент 355 била изключително умел оперативен шпионин

Това твърдят нейни колеги от тайните служби. Но  информацията за тази мистериозна дама е оскъдна. Определят я като забележителен шпионин. Но нейната самоличност тъне в мистерия и неизвестност.

Интересен факт е, че дори Джордж Вашингтон – предводителят на тайната организация, не бил наясно със самоличността на повечето си тайни агенти. На всеки от тях се давал просто цифров код и много често това било единственото, което се знаело за тяхната личност. В книгата с кодове на The Culper Ring официално са изброени шифрите на 763 лица, места и предмети. Например код 219 означава пистолет, а 223 – злато. 355 бил кодът за дама. Самият генерал Вашингтон също имал кодово име – агент 711.

Агент 355
Тайни кодове от Книгата на Пръстена

Един от най-приближените му хора  – Бенедикт Арнолд, служи отдадено на Континенталната армия и се издига до чин генерал-майор. Успява да спечели пълното доверие на Вашингтон и той му поверява укрепленията в Уест Пойнт, Ню Йорк. През 1780 г. обаче,  Арнолд решава да премине на британска страна и да предаде крепостта в ръцете на досегашните си противници. Но планът му е разкрит и осуетен. Той е прогонен от американската армия. А името му се превръща в нарицателно за предател. Впоследствие изменникът става част от британската войска и се бие срещу някогашните си другари.

Много източници твърдят, че единственият човек, който е бил в пряк контакт с Арнолд, докато е действал под прикритие, е

мистериозната дама, известна като Агент 355  

Предполага се, че именно тя е успяла да се добере до информация за плановете му да премине на страната на британците и е докладвала подробности на Вашингтон. Така той е взел своевременни мерки и от своя страна е саботирал намеренията на Бенедикт Арнолд.

В писмо от 15 август 1779 г., адресирано до Джордж Вашингтон,  тайният агент Ейбрахам Уудхъл (кодово име Самюел Кълпър-старши) споменава анонимна жена. Той пише:

„Възнамерявам да посетя 727* скоро и мисля, че с помощта на 355 – моя позната, ще успеем да надхитрим всички тях“.

В архивите по-късно са открити доказателства, че Уудхъл наистина е бил придружен от жена, агент от The Culper Ring. Както той самият споменава това е Агент 355. Носят се слухове, че тя е била любовница на друг шпионин от организацията.

През 1948 г. излиза статия в американски вестник, където се споменава Агент 355 като реално съществувала и загинала трагично личност. Заглавието на статията гласи:

„Момиче, което шпионирало за Вашингтон, умира на затворнически кораб”.

Според посочената в текста информация, Агент 355 е била арестувана от британците в през 1780 г. Подложена е на разпит, но отказва да даде каквато и да било информация за дейността си. Впоследствие е транспортирана

на борда на прословутия затворнически кораб – HMS Jersey

По това време мистериозната дама е бременна. Успява да роди детето си – момченце, на борда на кораба, но умира след раждането.

Някои историци обаче подлагат тази история под съмнение и твърдят, че не откриват убедителни доказателства за нейната истинност.

Агент 355
Рисунка на Агент 355, излязла от архивите на сп. Harper`s Weekly.

Други вярват, че Агент 355 всъщност е била самата Анна Стронг – популярна патриотка и шпионин от The Culper Ring. Тя според някои е била единствената жена-таен агент в организацията, според техни колеги пък е имало и други. Специално при Стронг е измислен гениален начин за предаване на съобщения. Ако закачи черна фуста на простора, това означава, че съобщението, което има да предаде, е готово и може да бъде получено от съответния куриер. След това агентката закачва носни кърпички, чийто брой отговаря на определено тайно място за среща.

Има още три имена, които се спрягат като възможна самоличност на Агент 355 – Сара Хортън Таунсенд и Елизабет Бъргин. И двете сочени като шпионки на Пръстена.

Една от хипотезите дори твърди, че Агент 355 не е бил (била) шпионин, а информатор. Срещала се с Уудхъл, но никога не е влизала официално в шпионската мрежа на американската армия.

Каква е истината може би никога няма да разберем. Но историята на мистериозната дама, криеща се зад трицифрения код, вдъхновява много разкази, романи, театрални постановки,  филми и сериали. Една от най-популярните творби е книгата на Мари Бенедикт – Агент 355, базирана на оскъдната информация, която може да се намери за тази личност. През януари 2022-а излезе и шпионският филм The 355. Заглавието очевидно е вдъхновено от истинската история на тази агентка, но сюжетът няма нищо общо с нейната съдба.  

Връщаме се за кратко отново на бойното поле.

Американската война за независимост приключва през 1783 г., когато в Париж е подписан договорът, обявяващ независимостта  на САЩ и гарантиращ суверенните им територии.

От началото на въоръжения конфликт до този момент военните действия, провокирани от него, обхващат не само целия американски континент, но и огромни части от европейския. След края на войната по-голямата част от Континенталната армия е разпусната (в това число и нейните тайни агенти), а останалите войници се включват в новосъздадената Армия на Съединените американски щати.

Колкото до главнокомандващия армията Джордж Вашингтон – той е избран за първия президент на САЩ.


*727 – код за Ню Йорк


Вижте още: Роза Шанина: Невидимият ужас ВСВ

Отговор