Поколението на мамините синчета

готин мъж
Те са успели, знаят цената си и карат всички да се чувстват като пълни неудачници.

Имаме ли нужда от мъже, силни и смели, отговорни пазители на дома? Мъже, готови да се борят за по-добър свят? Готови да бранят жените и децата, идеите, доброто? Въздишаме по силата на нашите възрожденци и освободители, но нямаме силата да възпитаме момчетата си как да пораснат, като се превърнат в истински мъже. Опасността днес е да възпитаме поколение от мамини синчета.

Мисля от известно време по темата и наблюдавам момчетата как израстват и се развиват, колко могат да понесат и изтраят на отказ, болка и лишение. Натрапчиво ми

липсват момчета сериозни и устремени, погълнати от идеи, а не от желания

Момчета от типа “искам да стана”, а не “искам да имам”. Момчета, които се грижат за близките и света чрез ръцете, силата и достойнството си.

майка и син
В желанието си да закриля свето момче, понякога майката може да му навреди.

Кой носи вина за това е трудно да се определи. Свръх глезещата майка или заетият и дистанциран баща, който почти винаги отсъства? Всичко започва с най-добри намерения в името на детето и приключва с преминаване на разумните граници. Да възпита момчето си като мамино синче е риск, който стои не само пред самотните майки, но и пред всяка майка орлица, закрилница.

Често силните жени възпитават слаби мъже

научени да са закриляни и разбирани. Мъже, които не понасят отказ и трудно носят отговорност за собствените действия. Отнемането на отговорността от момчето сякаш отнема и част от “мъжествеността” му. Несъзнателната заблуда, която се подхранва у него, че родителите могат да му дадат и осигурят всичко, е път към удоволствието, но не и към смисъла.

Презадоволявайки и обгрижвайки сина си, те често го лишават от инициатива. Фиксират го към нуждата да бъде закрилян.

майка и син
Майките учат мамините синчета, че цял живот някой друг ще поема отговорност вместо тях.

Част от причините да отгледаш мамино синче се крият у майките, развълнувани от възможността да управляват и създадат идеалния мъж. Тази идея ги главозамайва, те се втурват да го подкрепят и развиват. Задоволявайки прищевките му и приемайки това за мъжко поведение,

създават изкривена мъжественост по женски образ и подобие

В психологически аспект тези жени са в несъзнателна конкуренция с бъдещата жена на техния син. Което им дава право да смятат, че момчето им заслужава само най-доброто и нищо по-малко от това. Най-доброто в природата често е капан – зад ярките цветове се крият отровни пипала и зъби. Коренът на заблудата е в надценяване на собствената стойност и това, което ти дължи светът. Оттук идват пасивност, очакване и безкрайни претенции към другите.

Мамините синчета трудно намират сили у себе си да се грижат за другите. Погълнати от собствените си желания, те надценяват както себе си, така и “играчките си”. Мамините синчета се предпазват от грешки, като не взимат големи решения и винаги се застраховат с някой виновен наоколо, ако се получи грешка.

Те са “готини” (най-вече в собствените си очи и в тези на родителката си). Същевременно умеят да показват на другите колко смотани са. В отношенията си с жените тези мъже знаят “цената” си и искат да я получават (навремето това беше валидно за момичетата). Мамините синчета са заети със себе си, мускулите, сексуалността си…

Мамините синчета търсят жени, които да задоволяват желанията им

Горките момичета, ще пораснат и ще имат нужда от мъже, на които да разчитат. Но момчетата искат да са ценени. Те знаят своята цена, тъй като така ги е научила мама – да са силни в претенциите си.

хубав мъж
Маминото синче знае какво иска да притежава, но не и в какво да се превърне.

Тези момчета ще станат мъже, които нямат сила за компромиси, жертви и лишения. Цената им е висока и не подлежи на коментар, смятат себе си за силни характери, но нямат цели по-големи от желанията си. Имат се за мъжкари, защото носят маркови дрехи и правят пари. Това, което са в състояние да предложат на жените си, са удобства и лукс. Но не и истинска връзка, дълбока и сигурна, където нежната половинка да е желана и избрана.

Темата за мамините синчета е актуална не заради личния живот на тези хора, а заради участието им в обществото. Тази извадка от мъжката популация се превръща в заразна и модна форма на мъжко съществуване. Свръх еманципацията, която наблюдаваме сред жените до голяма степен се дължи на мамините синчета.

Жените се чувстват несигурни в свят на мъже, заети с дрехите и прическата си. Мъже, страхуващи се да изгубят удобството на майчината пъпна връв, която ги свързва с идеалния им образ, често споделян само от мама и тях самите. Мъже със земни цели около бирата и футбола. Такива, които не са мечтали да станат космонавти и никога няма да излязат извън зоната си на удобство за цел по-голяма от желанията им!

Вижте още: Силата на личния опит

Господи, благодаря ти, че нямам мъж!

16 КОМЕНТАРА

 1. Моля да ме извините, но не съм съгласна с Вас. Имам син на 16 години. Познавам много от съучениците му. Имам и познати, с деца на подобна възраст. Изобщо не са млади хора, на които не може да се разчита, а са деца, които не са “под строй с песен”, както бях аз и моето поколение, не аз де, но болшинството младежи около мен. Нямам представа как сте стигнали до подобни заключения, но ще се радвам, ако ми споделите, за което Ви благодаря предварително!

  • Аз си мисля, че авторът не се стреми, както гласи клишето – да сложи всички под общ знаменател. Вие, Илияна, сте щастлива и горда майка, заобиколена от готини млади хора. Не знам за автора, но аз лично се сблъсквам с типа “мамини синчета” често. И е жалко, но наистина има не само млади момчета, а и мъже, отгледани отдавна и напуснали родителските си домове, които са свикнали някой да се грижи за тях. Това не означава, че са непременно лоши. Просто жената (до някои от тях) поема и ролята на мъж в семейството – и тук вече говоря от позицията на личния опит. Затова си мисля, че в текста се визират не тийнейджъри, а мъже… или поне не единствено. Поздрави!

  • Напълно съгласна съм с Илияна, а възрожденците, ами извинете, но не могат да бъдат повод за въздишки и желание за подражание. Мъж, загърбил семейството си и съответните отговорности, наливащ се на вересия с вино по румънските кръчми, простете, но е най-малко “силен”

   • Това определено е интересна тема за размисъл – кой е мъжкият модел, достоен за подражание у нас. Бих прочела с удоволствие нещо по въпроса. 🙂

  • Илияна, авторът е психолог и има професионални наблюдения по темата.

 2. Дълбоко смислена и покъртително вярна статия. Мотивира ме да изчета всички други публикации на автора. Прекомерната майчина закрила и възхита от синчето, без наличие на градивна критика, действително създават самовлюбен мъж с прекомерни очаквания към околните и без достатъчно ресурси за справяне с трудностите.

 3. От личен опит като човек влизащ в тази категория мога да кажа, че в момента в който свърши лукса следват 2 седмици на цупене и след това се свиква. Като цяло човешката натура е такава, че да се адаптира на подавания стимул като търси най-енергийно ефективното си състояние.

 4. Женската хипергамия логично създава мъже, които отчаяно се стремят да повишат социалния си статус, дори с цената на самозаблуди. Добре е колегата Кръстев да помисли защо е почувствал нужда да напише тази статия – за да се дистанцира от мъжете, които описва, придобивайки в своите собствени очи един по-висок статут спрямо тях.

 5. Радвам се, че сте публикували тази статия, защото получих някои отговори, за това каква е причината една силна жена да възпита един такъв мъж. И аз лично имам доста наблюдения за този тип мъже, които според мен започнаха да се появяват в последните 10 години.
  Илияна и Милена са реагирали точно, като този тип жени. И те всъщност никога няма да успеят да погледнат своите синове извън контекста на “моето скъпо дете” и да си дадат сметка какво всъщност представлява техния син за една жена. Дали той може да и даде грижа, внимание, обич, подкрепа. Дали може да бъде по-силният в трудни ситуации.
  Аз лично доста се плаша от това, че ставам все по-често свидетел на абсолютно обсебени от синовете си жени. Виждам страх, ужас, възмущение, гняв, когато някой се опита да се намеси между тях и синовете им по начин, който те смятат за “лош”. И всеки опит да им се даде един страничен поглед над нещата, бива неразбран, отказан или нечут.
  Смятам, че трябва професионалисти, като Вас, Г-н Кръстев и Г-н Александров, да се обединяват, а не разединяват с нападки за ниво на професионализъм, и да мислят в посока как може да се помогне на това общество в този проблем. Защото това е вече масов проблем!

 6. Считам статия за добра с дребни изключения. По принцип не пиша под статии, но тук ме мотивира противоречието на автора, в което веднъж казва, че майките създават мамини синчета, а после, че женската еманципация била следствие от мамините синчета. Това последното изобщо не е вярно. Мамините синчета и мъжете с характер на женски полов орган са следствие на женската еманципация и широко рекламирания феминизъм. Феминизът третира жените да отхвърлят модела на естествените им инстинкти като “старомоден и репресивен стереотип”. От там те започнаха да се конкурират с мъжете в обществото и в семейството. А мъжът няма нужда от жена, с която да се конкурира. Той черпи енергията си от предаността и верността на жената, а не от постоянното противопоставяне с нея. Мъжете достатъчно се конкурират и предизвикват помежду си. Ако се конкурира и с жената в семейството си, той ще бяга от него. Или ще стане мамино синче. Да не слагаме каруцата пред коня.

 7. Вие описвате час от момчетата! А какво ще кажете за онези дето учат и работят и на всяка цена да си вземат професията ,въпреки ,че вечер идват уморени от капризите на тези мамини синчета с парите ,дето цял ден се чудят какво да правят,защото мама им е дала всичко!
  За тези деца дето са разочаровани от глезлите,който гледат само човек с пари и как си облечен…….още др.неща
  За момчетата дето не искат да изпъкват,защото казват искам да съм обикновен,нормален……а обществото му казва задръстен
  За тези дето са тихи и не изпъкват,а обществото и дори Учителя му казва трябва да си пробивен и нахален,така се постигат успехи
  За тези ,който не се вписват ,защото не се друсат или пушат и са АУТСАЙДЕРИ!
  За тези дето не се чувстват добре заобиколени от невъзпитани деца,който смятат ,че да те унижават си “Герой”
  Горките родители ! На мен ми казват ,че не съм си въпитала детето правилно!!!Какво става ще разберете след години,кой как е възпитавал.Това е резултата не се чудете сега.Продължавайте да ИЗРОДЯВАТЕ ДЕЦАТА СИ!
  БОЖЕ ПАЗИ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!

  • Напълно съгласна съм с Вас! Аз съм майка – имам син и дъщеря, в гимназиален курс. С баща им ги възпитаваме съгласно нашите ценности – да са честни, вежливи, да уважават мнението и позицията на другите, да работят упорито за постигане на целите и да знаят цената си. Не толерираме нахалство, глезотии, лъжи или заплахи. Да уважават другия без значение неговото физическо, социално или материално състояние. Но и да отстояват позицията и достойнството си.
   Така смятаме, че е правилно. Но…
   И на мен са ми казвали/учители, приятели, колеги/, че не сме си възпитали децата правилно.
   В този свят успяват нахалните, хитрите, безочливите и подмолни индивиди. И за съжаление в нашето съвремие точно такива са идолите и моделите за подражание на голяма част от младото поколение.
   Въпреки това моите деца не са мамино синче или кифла; те имат собствено мнение и позиция по въпроси и събития, съответсващи на възрастта им; учат упорито за бъдещата си професионална реализация; умеят да се забавляват и изобщо не са задръстени или аутсайдери. Те са едни нормални, обикновени млади хора. И знам, че има много, много други като тях. И слава богу!

 8. Искам да кажа на всички – няма какво всеки да казва моето дете не е такова. В момента , в който изляза от дома си навън след по-малко от 10 мин. се сблъсквам с много млади хора мъже и жени , които буквално ми е неприятно да гледам.Мъжете са се превърнали в епилирани жени скубещи веждите си. СЪЖАЛЯВАМ,ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО……МЪЖЕТЕ ТРЯБВА ДА СА МЪЖЕ – ИСТИНСКИ МЪЖЕ. ЖЕНИТЕ ДА БЪДАТ ЖЕНИ – ТОВА Е ИСТИНАТА. Вече няма истински мъже , жените завземат ролите на мъжете.без да се замислям се сещам за много хора ,познати ,по далечни и т.н.И да кажа преди да ме нападнете НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ВСИЧКИ СА ТАКА. ЛОШОТО Е ,ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ Е ТАКА.А е истина,че всичко зависи от родителите.Ако родителите се обичат ,подкрепят се и се уважават ,възпитават детето си както трябва то ще израсне в доста добра и спокойна среда.

 9. Абсолютно съм съгласна със Станислав. В допълнение, училището създава модели на поведение, които нямат нищо общо с мъжкото начало, както е описано в статията. Освен това задържа младите хора ненужно дълго. Нечестно и непочтено у да се прехвърля цялата отговорност за мъжката незрялост на майките, във време, в което стандартите за родителство са космически спрямо тези преди 90-те. Още повече, че авторът е мъж.

 10. Всичко е резултат от масмедиите. Колкото и да не искате голяма част от обществото се формира от тях ..

Отговор