Малкият Виктор: В Трън е по-хубаво от Ню Йорк

Виктор Велинов
Виктор Велинов с китарата си

В Ню Йорк, един от най-космополитните градове на света, 9-годишният Виктор има мечта. Да порасне и да заживее в трънското село Берайнци.

Преди много години неговият прадядо Велин започва да строи там къща. Но така и не успява да я завърши. Малкото българче с голямо сърце се зарича един ден да я превърне в приказно място. Виктор Велинов е момчето, което разплака родината с песента Откъснатите цветя на България. Наричат я химн на емигрантските деца.

“Хиляди крехки цветя, са откъснати и разпилeни по света.
Това са децата на един непреклонен народ със славно минало…
България! България!
Ние сме цветята ти откъснати…
България, България, но в кръвта ни винаги възкръсваш ти!”

 

Тези думи изпя Вики преди малко повече от година. Това ли е страната, която толкова обичаме да хулим, запитаха се мнозина в нашата родина?! Невръстният музикант има отговор. “В Трън е по-хубаво от Ню Йорк,

защото е по-чисто и по-родно, обяснява Виктор

Той има и своя теория за това къде точно се намира родината му.

“Планирахме пътуване до България преди 5 години и в един разговор стана дума, че нашата страна се намира от другата страна на Земята – разказва Кристина, майката на момчето. – Тогава Виктор ме поправи. Не България е на небето. При Бог. Казах му, че не е така, а той ме попита: А защо тогава летим със самолет дотам? Тогава си представих какво е в главичката му. И ми стана толкова хубаво… Искаше ми се да е прав, защото аз също мечтая за една България, там горе в Рая. С всичко най-хубаво от моята родина и без лошото…”

Виктор и Вера
Виктор и сестричката му Вера ядат царевица пред църквата с мощите на Йоан Кръстител в Созопол; Снимки: Личен архив

Кристина заминава за Щатите преди 15 години.

“Никога не съм имала за цел да бягам от България – разказва тя. – Направих много жертви и компромиси, когато заминах. Те бяха заради голямата ми любов – бащата на децата ми.

Първата ми година в Америка беше най-трудната. Макар да бях вече омъжена, живеех буквално върху куфарите ми. Всеки ден кроях планове как ще се върнем с мъжа ми в България. Но той имаше ангажименти в Щатите. В България нищо кой знае какво не ни очакваше. И не се получи.

Виктор пее
Виктор изпълнява новата си песен Не давайте България пред българи в Пенсилвания

Имах много надежди, когато страната ни стана член на Европейския съюз. Но и те бързо се разсеяха. Едно знам със сигурност – емиграцията, дори и да разширява светогледа на човек, не променя душевността му.

Ние сме си същите хора – и тук, и там

Не съм се старала да уча децата си да обичат България. Те просто схващат и попиват нашето вътрешно състояние. Не е нужно да ги възпитаваме в патриотизъм. Напълно достатъчно е самите ние да бъдем патриоти. Който живее в чужбина знае, че зад всяко решение за напускане на родното място има една човешка съдба. Една рана.”

Съпругът на Кристина също е чужденец в Щатите. Руснак е и се казва Валери Автух.

“След като Вики изпя песента Откъснатите цветя на България някъде из родните форуми прочетих, че името на таткото се пази в дълбока тайна. Защото сигурно е руски шпионин, който специално прави български деца, а те, когато пораснат, да направят нещо лошо на България.

Виктор и Вера
Виктор и Вера с български моряшки дрешки на американски “пиратски кораб”

И, разбира се, това много ме развесели. Защото името на бащата не е никаква тайна. Просто никой досега не се беше интересувал как се казва той. На Валери му харесва в България. Той е голям български патриот. Дори си направи труда да научи нашия език.

Валери е от Петербург. Родил се е там, когато името на града беше Ленинград. Родителите му са с корени от Витебск, сега част от Беларус. Майка му е била на шест години по времето на Ленинградската блокада. Евакуирали са детската й градина с един от последните влакове. Немската армия е атакувала композицията. Половината влак е бил разкъсан.

Бабата на Виктор се оказала в незасегнатата част. Когато са ги извеждали е гледала търкарлящи се глави и разкъсани крайници на нейните другарчета. Било е страшно. Нейният баща, прадядото на Виктор, останал в блокадата и там е умрял. Никой не знае къде е погребан.”

Виктор в Пенсилвания
Снимка от събора по случай Трети март в Пенсилвания; Снимки: Личен архив

Децата на Валери и Кристина обаче се чувстват българчета

Заради своята песен Виктор дори беше обявен за почетен гражданин на Трън на специална церемония.

“Когато прочетох в българската преса първите предложения Вики да бъде удостоен с това звание му споделих за идеята – разказва неговата майка. Той много се зарадва. Светнаха му очичките, защото си помисли, че ще го правят пощальон в град Трън. Веднага си направи сметката, че ще трябва много добре да може да чете на български, за да не бърка адресите. Когато му обясних, че не става въпрос за това, сякаш остана малко разочарован. Но прие високото звание с много радост.”

Виктор и Вера в България
Виктор и Вера в България, градинката Св. Троица в София

Едно към едно от Виктор Велинов,

за когото най-хубавата българска дума е България:

Защо искаш да живееш в Трънско, а не в Ню Йорк, когато пораснеш?

Защото в Трънско е по-народно. По-хубаво и по-чисто.

В САЩ можеш да направиш музикална кариера и да станеш звезда. Това не е ли по-хубаво отколкото да гледаш животни в бълагарско село?

Виктор
Виктор с електрическата си китара и подкрепата на любимата котка

Аз ще правя и двете. Ще гледам български животни и до тях ще направя студио.

Как си представяш къщата, която ще построиш в селото на прадядо си Велин?

Ще има три етажа, цялата изолирана. Ще я направя по-голяма и широка, за да е като хотел. И ще има басейн и ресторанти.

Ако дойдеш да живееш в България, какво от Америка ще ти липсва?


Това е труден въпрос. Ще мога да взема животните със себе си, това е важно. Значи ще ми липсва само къщата ни в Америка.

Знаеш ли кои са св. св. Кирил и Методий?

Берайнци
Село Берайнци – пътят; Снимка: Бисер Гюров от Израел

Двамата братя, които направиха българската азбука и ни направиха независими, а не да използваме гръцката азбука.

Коя е най-хубавата българска дума?

Най-хубавата българска дума е България.

Вижте още:

Повод за гордост: Българче смая журито на Гласът на Русия

Отговор