Френският Marineland: Среща с косатки, акули, делфини

0
Marineland
Косатките са една от най-големите атракции във френския парк Marineland.

В сърцето на Европа – на Лазурния бряг на Средиземно море, се намира едно място, което със сигурност е мечта за всички деца и за мнозина възрастни. Паркът Marineland на френската Ривиера, в който недалеч един от друг съжителстват тропически рибки, акули, делфини, тюлени, пингвини, бели мечки и величествени косатки. От Южния до Северния полюс – тук има по малко от всичко. И по-същественото е, че освен на осигуряването на разнообразие за посетителите, паркът е отдаден и на мисията за опазване на околната среда.

За първи път отидохме там, когато дъщерите ни бяха едва 4-годишни. Пристъпихме почти без очаквания, с идеята просто да наблюдаваме реакциите на мъниците. Твърде скоро обаче самите ние бяхме като омагьосани. Паркът не е огромен. За един ден се кръстосва неколкократно във всички посоки. Няма изобилие от видове, но

всички, които са в Marineland, са отлично обгрижвани

Тази година се завърнахме отново там. Не казахме нищо на децата до последния момент на пристигането (след повече от 600 пропътувани км). Струваше си да се види възторгът, който предизвика изненадата ни. Макар и мънички, първия път се бяха впечатлили достатъчно, за да мечтаят години наред за още един ден на това място…

Marineland
Треньорите участват активно в шоуто с делфините.

Започваме нашата разходка из Marineland със среща с делфините. Игривите морски бозайници са определено най-чаровното и лъчезарно присъствие в парка. А шоуто с тях е сред най-зрелищните, които сме гледали. Шест делфина, няколко треньори, понякога в допълнение група мажоретки и мажорети забавляват публиката почти половин час. Бързина, безупречна дисциплина, акробатични номера на треньорите, които плуват заедно с делфините; скокове, „песни“, всякакви номера. Хора и делфини работят заедно и не крият привързаността си.

„Говорят“ си, закачат се, прегръщат се

И всичко това – в изкуствена, но достатъчно голяма лагуна, в която очевидно делфините се чувстват добре. Липсва чувството за клаустрофобия, което ме обхваща всеки път, когато посетя варненския делфинариум. По време на едно от представленията вали дъжд, но за нас това е без значение, тъй като повечето зрителски места са под огромен навес. Все пак, това място работи целогодишно.

Близо до делфинариума е зоната на пингвините – няколко вида, сред които с благороднически сдържаната си осанка се открояват кралските пингвини. По-малките им побратими от други видове се забавляват във водата или дремят на сушата. Сред тях има представители на застрашени видове, за чието опазване се работи в парка Marineland.

Marineland
Пингвините в Marineland. Снимки: Авторът

В залата, където сме ние, е топло и комфортно. А при пингвините е студ, за което съдим по огромните тела на климатиците на тавана и по плътните якета, с които са облечени служителите на парка, докато хранят питомците си. Всъщност, следи се температурата при тях никога да не надвишава 10 градуса по Целзий. През стъклото виждаме както тези, които са на „сушата“, така и онези, които се гмуркат и плуват. Децата тичат заедно с малките пъргави пингвини, сякаш са открили съвсем нов вид гоненица. И

сякаш птиците нарочно разиграват търчащите мъници

Marineland
Тунелът с акулите е 30 метра дълъг, а около посетителите плуват забележително едри екземпляри.

Следва 30-метровият тунел в дъното на огромния аквариум (2 млн. литра вода) с акулите – пясъчни, пясъчни тигрови, акули дойки и други. Екземплярите изобщо не са малки. Доста подвижни са, трудно е да се направи хубава снимка с аматьорски фотоапарат. Заедно с тях в аквариума има скатове и безброй малки цветни рибки. Питам се с какво ли се хранят точно тези акули? В любимото на дъщерите ми филмче Търсенето на Немо акулите се кълняха, че били добри, а не „безмозъчни машини за лапане“. И твърдяха, че „рибите са приятели, не храна“. Това в рамките на шегата, разбира се.

А на излизане от акулския “аквариум” срещаме други герои от филмчето за Немо – огромни океански костенурки. Но няма да се спираме много на тях, защото е време да се отправим към

Marineland
Косатките от Marineland са родени в парка.

голямата атракция на този изключителен парк – косатките

Признавам, не се бях интересувала дали някъде в Европа има подобно нещо. Оказа се, че има само три места, където можете да видите тези бозайници на Стария континент и това е едно от тях (другите са в Испания и Русия).

Косатките са изумителни и това е ясно на всички. Но не по-малко впечатляващо е съоръжението, в което се помещават. Един от най-големите комплекси от басейни за тези морски обитатели в света! Този, в който се провежда шоуто, е с големината на лагуна и има 64-метрова панорамна витрина, за да могат зрителите да наблюдават орките и под водата.

Концептуално шоуто не се различава много от това на делфините, с тази разлика, че треньорите не влизат във водата. Акробатичните номера също не са нито толкова много, нито толкова зрелищни и това е съвсем естествено – все пак една косатка тежи няколко метрични тона и това я прави най-едрия океански хищник. По време на шоуто се представя естественото им поведение в природата – бързина при преследване на плячка; излизане на сушата, както при лов на тюлени; скокове над водата; ухажване и т.н.

В близост до косатките сe намира зоната на белите мечки. Те са три – първо тук от Нюрнберг пристигат младите Флок и Распутин, а през 2014 г. се ражда Хоуп. Огражденията им представляват цяла инсталация на площ от 2200 кв.м. – копие на естествената им среда, с което се цели

Marineland
Белите мечки имат климатизирани спални с “легла” от лед.

подпомагане опитите за опазване на биологичния им вид

Има три зони – две за „жилищни“ нужди и една за отглеждане на малките. Спалните им са две климатизирани пещери с ледени легла. Мечките разполагат със сладководен басейн и такъв със солена вода; растенията са типични за тундрата.

Тюлените (или морските лъвове) са друга атракция на парка. Сред тях има дори сивучи – най-едрите представители на вида в света, които също са застрашени от изчезване. Шоуто с тюлените е забавно, занимателно и децата имат възможност да научат много за тези бозайници. Ако разбират френски, разбира се. Но и да не разбират, номерата на закачливите животинки са достатъчно забавни, за да не ги оставят да скучаят.

Marineland
Тюлените.
Marineland
Буквално В аквариума с тропическите рибки.

При толкова морски обитатели няма как да липсва и аквариум с тропически рибки. Както на други места, очаквам да видя стена с много малки аквариуми, в които плуват отделени един от друг различни видове. Тук не е така. Аквариумите са само няколко на брой, могат да се наблюдават отстрани, отгоре и дори отдолу. В тях живеят морски звезди, тропически скариди, риби клоун, риби камък, рачета и много други. Има още малки скатове, костенурки и разбира се – различни видове корали и анемони.

Marineland

Част от съветите на Marineland за природосъобразен начин на живот
  • Използвайте продукти, позволени за употреба в органичното земеделие. Не замърсявайте природата с пестициди.
  • Купувайте козметика, която не е била тествана върху животни.
  • Рециклирайте боклука си.
  • Ползвайте една найлонова торбичка многократно. Или най-добре се откажете от найлона. По този начин директно ще имате принос върху опазването на бреговете и морските обитатели.
  • За придвижване на къси разстояния вървете пеш или ползвайте колелото. 30 минути ходене дневно са добри за вашето здраве и още по-добри за природата.
  • Температурата в дома ви е добре да не надвишава 19 градуса по Целзий. Колкото по-малко енергия потребявате, толкова по-добре за планетата.
  • Уважавайте природата. Не нарушавайте местообитанията на диви животни, не унищожавайте редки дървесни и растителни видове.
  • Когато пътувате, избягвайте закупуването на сувенири, направени от животни или растения. Не поощрявайте изтребването им за търговски нужди и незаконната търговия с тях.

Разбира се, мнозина възразяват срещу съществуването на такива места, където

диви животни се отглеждат в плен

Истината е обаче, че почти всички обитатели на френския парк са родени в него (или в подобни паркове по света). Те не биха оцеляли в дивата природа. А грижите за тях са изключителни. Разполагат с големи пространства, най-добрата храна в изобилие, постоянни медицински грижи.

Паркът Marineland работи освен това в сътрудничество с Европейската програма за опазване на застрашени видове. Казват, че зоната за белите мечки е създадена специално с цел опазване на вида. С бързо топящите се ледени шапки на земята и особено с проблемите, свързани с глобалното затопляне специално на Северния полюс, се очаква до 2050 г. планетата да изгуби две трети от полярните си мечки. А тези достолепни хищници са жизнено важни за биологичното равновесие.

Що се отнася конкретно до грижите за животните, една от треньорките на косатките ни разказа по какъв начин хората са се отдали на тези създания в Marineland. За орките е от огромно значение да се движат постоянно. Двете представления дневно, които изнасят, не са абсолютно никакво натоварване за тях. Затова постоянно се играе – от сутрин до вечер. В шоуто, където животните се радват на бурни аплодисменти и по всяко време преди, между представленията и след тях…

Marineland
Басейните за косатките във френския Marineland са сред най-големите подобни съоръжения в света. Снимки: Авторът

Косатките разбират кога си доволен

от тях и могат да повтарят с удоволствие до безкрай номерата си. Дори само заради реакцията, която ще предизвикат. Докато разговаряхме най-малкият обитател на големите басейни, ни пръскаше с вода и видимо беше доволен от писъците и резките ни реакции да се прикрием. А за награда получават както огромни количества риба (необходимост), така и големи бучки лед (любимият им деликатес и зиме, и лете).

Каквито и да са критиките към подобни паркове, все пак аз лично намирам за удачно съществуването им във вида, в който е изумителният Marineland. Защото най-отговорно твърдя, че там всяко дете може да се влюби в неговите обитатели. А любовта и грижата, особено от детска възраст, са най-сигурната гаранция за оцеляването и благоденствието и на хора, и на животни, и на цялата Земя.


Вижте още Тюркуазу: да се гмуркаме с акули

Отговор