Жул Верн: Безкрайно пътешествие в света на бъдещето

Жул Верн
Жул Верн - един от най-четените романисти на всички времена.

Определенията за Жул Верн са като проливен летен дъжд. Баща на научната фантастика. Един от най-четените романисти на всички времена. Умел предсказател на бъдещето и много бъдещи изобретения. Тези са само малка част от термините, с които смело може да бъде заменено собственото му име.

Как започва всичко?

Жул Верн се ражда на 8 февруари 1828 г. в Нант, Франция. Той е най-голямото от петте деца на Пиер Верн, преуспял адвокат, и Софи Алот. Жул Верн и по-малкият му брат Пол са изключително близки. Двамата обичат да четат в различни списания за пътешествия и да си фантазират за такива.

Морето е всичко. То покрива седем десети от земната повърхност. Дъхът му е чист и оздравителен. То е безкрайна пустиня, в която човек никога не е самотен, защото чувства пълнотата на живота от всички страни.” – казва Жул Верн.

Именно безкрайните пътешествия и приключения по вода и суша се превръщат в основа на творчеството на бъдещия голям научно-фантастичен писател. Като малък Жул Верн дори успява да се качи нелегално на кораб, който се готви да отплава към Карибските острови. Пътешественикът обаче е принудително свален от борда на следващото френско пристанище и то от собствения си баща.

Той има други планове за сина си. Желанието му е Жул да наследи неговата професия и двамата заедно да работят в адвокатската му кантора. През 1848 г.

Жул Верн
От съвсем малък Жул Верн мечтае за пътешествия.

Жул Верн е изпратен от баща си в Париж

където записва да учи право. Роднина на семейството обаче въвежда младежа в литературните кръгове на френската столица. Той започва да пише и публикува свои пиеси, повлиян от Виктор Юго и Александър Дюма, с когото се познавали и лично. Първата му пиеса – едноактната комедия Пречупени сламки, започва да се играе в парижките театри, когато авторът ѝ е едва 22-годишен. С това се слага началото на бляскавата кариера на големия писател-фантаст Жул Верн.

Кариера и личен живот

Постепенно французинът пренасочва усилията си, и вместо пиеси започва да публикува повести в небезизвестното издание Мюзе де фамий. Този път под влиянието на Едгар Алън По.

През 1857 г. Жул Верн се жени за 28-годишната вдовица Онорин де Виан. За да издържа семейството си, той започва работа като борсов посредник. Същевременно с това продължава да развива и литературния си талант. Четири години по-късно се ражда синът им  Мишел Жан Пиер Верн. А на следващата година талантливият писател най-сетне сключва договор с известен издател. Според него Жул Верн се задължава да пише по 2 романа годишно.

Още при излизането на първия – Пет седмици с балон, фантастът привлича силно вниманието на читателите и напуска борсата, за да се отдаде изцяло на писателското си поприще.

Жул Верн е изключително прецизен

в създаването на историите си. Внимателно проучва фактите и цялата налична информация за нещата, за които възнамерява да пише. И макар те не винаги да отговарят на физичните закони, въображението на автора постоянно лети и пренася читателите в един необикновен, магичен и жадуван свят.

Жул Верн
Един от най-популярните романи на Жул Верн.

Науката – казва Верн, е пълна с грешки. Но грешки, които е полезно да правим, защото те малко по малко водят към истината.“

Доста от романите на Жул Верн се оказват пророчески и години по-късно описаните в тях събития или предмети стават факт. Такива са например големите подводници, за които се разказва в Двадесет хиляди левги под водата. Както и самолетите, вертолетите, пътуването в Космоса, видео връзката, телевизията, ГМО-продуктите и много други. Постепенно Жул Верн се превръща в един от най-вълнуващите и четени романисти на своето време, пък и след това. Според статистика на ЮНЕСКО

романите му са превеждани на 148 езика

Сред най-известните произведения на френския писател се нареждат: Децата на капитан Грант, Капитан Немо, Тайнственият остров, Пет седмици с балон, Петнадесетгодишният капитан, Пътуване до центъра на Земята и др.

От 1871 г. до края на живота си Жул Верн живее и твори в Амиен. Дори е избран за градски съветник там. Но животът му, макар и далече от шума на големия град, не протича безпроблемно. През 1886 г. той е ранен в крака от племенника си Гастон. Тази случка го оставя накуцващ с единия крак до края на живота му. Колкото до Гастон – момчето просто е страдало от душевна болест и е извършило посегателството в пристъп на лудост.


Вижте още: Фантастичният Рей Бредбъри и неговите умни думи


На 24 март 1905 г. вдъхновителят на научната фантастика и всички нейни почитатели Жул Верн напуска завинаги този свят. Той обаче остава в живота на поколения след неговото, та чак до днес. На всички хора, малки и големи, влюбени в приключенията, неограничената сила на въображението и полета към едно по-светло, интересно и пленително бъдеще. Такова, каквото го описва талантливото перо на френския фантаст.

Отговор