Walltopia: Революция в света на стените за катерене

0
Walltopia
Стените за катерене на Walltopia. Снимка: Climbmax

“Склонен съм да смятам себе си за по-умен от останалите”, това твърди Ивайло Пенчев, основател на компанията Walltopia пред сайта Bloomberg.com.

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев, Снимки: Bloomberg

Това вероятно е така, защото в момента Walltopia е най-големият производител на стени за катерене в света. Bloomberg.com също така публикува и множество снимки от производствената база на компанията в

град Летница, Ловешко

Ивайло Пенчев среща съдружника си Метин Мусов през 80-те в катерачния клуб на Велико Търново. Двамата основават Walltopia през 1998 г. и днес компанията е най-големият производител на стени за катерене в света. Walltopia е произвела стени за катерене с площ 762 хил. кв. метра в 50 страни по света или достатъчно, за да бъдат покрити всички офиси в Емпайър Стейт Билдинг.

“Беше въпрос на това да построим няколко стени за катерене, да накараме хората да се чувстват доволни, след което те започнаха да говорят за нас” – обяснява Пенчев.

Днес в Walltopia работят 650 души

Walltopia
Ивайло Пенчев се катери в Boulderland – фитнес в София, използван за тестване на новите продукти на Walltopia.

70 от тях са архитекти и инженери, които проектират самите стени. В момента компанията строи две нови фабрики, което ще ú позволи да удвои производството си в следващите години. Компанията се оценява на $70 млн. Приходите ú за изминалата 2014 година са $26 млн., като чистата печалба е $7,5 млн.

Неотдавна Walltopia сключва сделка за доставка на катерачни стени с Momentum, малка верига фитнеси в Солт Лейк Сити. Според катерачът Петър Мортимър това е доста умен ход.

Walltopia
Панел от стена за катерене, произведен от Walltopia. Снимка: Momentum

“Те ще помогнат на индустрията да се развие и ще спечелят от това. Това е същото като Budweiser да отвори бар”

 казва Мортимър.


Вижте още: Българин сред световните топ дизайнери на сърф облекло


Един от най-големите пазари за Walltopia е Азия. По време на скорошно пътуване до Китай Пенчев сключва сделка за построяването на 50 стени за катерене в страната. И все пак САЩ, където всяка седмица се открива по една нова стена, остават

най-важният пазар за Пенчев

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев с автомобила си Lamborghini пред офисите на Walltopia в София.

Walltopia произвежда панелите в базата в Летница, опакова ги в контейнери и ги изпраща заедно със свой екип от монтажисти в съответната страна. В момента компанията се подготвя да пусне на пазара нещо, което според Пенчев може да промени изцяло индустрията. Това е портфолио от стандартизирани панели за катерачни стени, с които ще отпадне нуждата от работата по поръчка и ще направи по-евтино и по-бързо отварянето на нови зали.

Вижте снимки от фабриката на Walltopia в Летница:

Отговор