Американката, която се изкъпа във ваната на Хитлер

Лий Милър е бивш модел на сп. Vogue, муза и любовница на сюрреалиста Ман Рей и военен фотограф по време на Втората световна война

4
Лий Милър с американски войници по време на Втората световна война.

Животът на американката Лий Милър е необикновен като фотографиите ú. През 20-те тя е един от най-известните модели на сп. Vogue, после става сюрреалист в Париж, муза и любовница на легендарния Ман Рей. По време на Втората световна война Милър е военен фотограф и нашумява със снимките си на освобождаването на концентрационните лагери в Дахау и Бухенвалд.

Лий Милър като модел на Vogue през 1928 г.
Лий Милър като модел на Vogue през 1928 г.

Милър заснема десетки хиляди фотографии, но става известна най-вече със снимката си, на която се

къпе във ваната на Хитлер в апартамента му в Мюнхен

малко след като американските войски са завзели града.

06_16022101_b6d8c6_2526029a
Портрет на Милър от Пикасо.

Лий Милър е родена в Покипси, щата Ню Йорк през 1907 г. в семейството на инженера и фотограф аматьор Тиодор Милър. През 1927 г. тя става един от най-известните модели в Ню Йорк, като работи най-вече за сп. Vogue, но бързо се отегчава от моделската професия и заминава за Париж, където успява да убеди сюрреалиста Ман Рей да я научи да снима.

Рей се поддава на чара на Милър и двамата стават любовници. Покрай него

Лий Милър се сприятелява с творци като Пикасо и Макс Ернст

и участва във филма на Жан Кокто Кръвта на поета (1930).

0000000.-Lee-Miller71F2
Паспорт на Милър от 40-те години, когато е военен кореспондент.

Връзката между Милър и Рей приключва скоропостижно и американката се завръща в Ню Йорк, за да отвори свое фотографско студио. През 1934 г. тя неочаквано се омъжва за богат египтянин и се мести в Кайро, но скоро се отегчава от живота там и се завръща в Париж, където през 1937 г. среща бъдещия си съпруг – английския аристократ сър Роланд Пенроуз.

web-Fire-Masks-London-England-1941-by-Lee-Miller-3840-9
Англичанки пред бомбоубежище в Лондон, 1940-1941 г.

След влизането на САЩ във Втората световна война през 1941 г. Милър става военен кореспондент. Тя се придвижва с 83-та пехотна дивизия, която следва по време на победоносния ú марш – от Нормандия през Париж до Германия и заснема множество фотографии.

web-5848-28-Lee-Miller-in-steel-helmet-specially-designed-for-using-a-camera-Normandy-Unknown-Photographer-1944
1942 г., Лий Милър в униформа на американската армия и с каска, пригодена за снимане с фотоапарат.

На 29 април, 1945 г. тя влиза в концентрационния лагер Дахау, който току-що е освободен от американската армия. Дълбоко впечатлена от видяното там, тя заснема някои от най-известните фотографии. По-късно същия ден придружава американските войници до Мюнхен заедно с колегата си Дейвид Е. Шърман. В Мюнхен

възрастен германец ги отвежда до апартамента на Хитлер срещу пакет цигари

Милър и Шърман проникват в жилището и Шърман заснема прословутата си снимка, на която Милър е гола във ваната на Фюрера.

rQ3Q_rnFANpaGTDfpL8xjA (1)
Лий Милър във ваната на Хитлер в апартамента му в Мюнхен.

“На пода са ботушите ú, покрити с мръсотията от Дахау, с които тя стъпква пода на банята на Хитлер. Тя казва, че е победител. Това, което тя не знае е, че няколко часа по-късно Хитлер и Ева Браун ще се самоубият в бункера в Берлин”, казва Антъни Пенроуз, синът на Милър.

29 април, 1945 г. Концентрационния лагер в Дахау малко след освобождаването му от американските войски.

На другия ден Милър и Шърман откриват къщата на Ева Браун и се преместват там. Двамата живеят в нея пет дни, до момента, в който жилището не е открито от американските войници.

Шърман признава, че е отмъкнал
доста от вещите на Хитлер и Ева Браун като трофеи

Сред тях е пълно издание на съчиненията на Шекспир с инициалите на Фюрера, което по-късно Шърман продава за $ 10 000.

by Cecil Beaton, bromide print on white card mount, mid 1960s
Лий Милър и сър Роланд Пенроуз заснети през 1965 г. от фотографа Сесил Бийтън.

Няколко години след края на войната Милър се омъжва за британския художник и поет сър Роланд Пенроуз и двамата заживяват в имението Фарли в Източен Съсекс, Великобритания. Имат един син – Антъни, който е роден през 1947 г.  Той израства без да знае нищо за миналото на майка си.

Животът на Милър е белязан от ужасите на войната и след войната тя става алкохоличка. Според синът ú Милър става жертва на това, което днес се нарича посттравматичен стрес.

lee_miller_kate1280
Кейт Уинслет ще изиграе Милър в нов биографичен филм.

Лий Милър умира от рак през 1977 г. и голяма част от работата ú, с изключение на портретите ú, заснети от Ман Рей, е забравена. Малко след смъртта ú синът úоткрива 60 хил. от негативите ú в мазето на имението Фарли. В следващите години Антъни Пенроуз превръща в мисия на живота си популяризирането на работата на майка си и днес фотографията на Милър се радва на огромен интерес по света.

Неотдавна стана ясно, че Кейт Уинслет ще се превъплъти в ролята на Милър в нов филм, базиран върху The Lives of Lee Miller, биографичната книга на сина на Милър Антъни Пенроуз.

Вижте още от фотографиите на Милър на официалния й сайт, както и на сайта на имението Фарли, което днес е отворена за публични посещения.

4 КОМЕНТАРА

  1. Отврат! Жена повлекана, с болна мания за величие. Скачала от клон на клон и била жадна за погледите на хората. Позьорска работа! Грозен живот!

  2. ЕЍ ЩО НЕ ДОЕТЕ ДА МИ СНИМАТЕ ОНАЯ РАБОТА,….ПЪЛНИ ПРОСТАЦИ СТЕ тъпотий, тъпи публикуват !!!

    • Г-н деда ВИ, това е реална история, която някой е оценил като достатъчно интересна, за да бъде пресъздадена и на филмова лента. Вероятно, ако случаят с Вашата Оная Работа е също толкова интересен и значим, Вие и Тя ще заслужите подобно внимание. Искрено се надяваме, ако това се случи, да ни уведомите, за да може някой от екипа на Lifebites.bg да се свърже с Вас и Нея и да отразим и тази история (която най-вероятно ще бъде определена като една от многото “тъпотий”, публикувани в интернет пространството). Поздрави, г-н деда ВИ! И бъдете здрави. Вероника Лазарова

Отговор