Фантастичният Рей Бредбъри и неговите умни думи

Рей Бредбъри завинаги ще остане в сърцата на милионите фенове на фантастичните разкази и романи. Сред най-запомнящите се заглавия се нареждат романите 451 градуса по Фаренхайт, Вино от глухарчета, Марсиански хроники, сборникът Илюстрираният човек. Освен писател

Бредбъри се е изявявал и като талантлив сценарист

на филми, драматург, публицист и създател на текстове за деца. Един от най-големите му успехи в киното е сценарият за класиката Моби Дик (1956 г.).

Рей Бредбъри настоява да не бъде класифициран като научно-фантастичен писател, тъй като произведенията му са базирани на фантастичното и нереалното. През 2004 г. е удостоен с награда Пулицър и се смята за един от най-уважаваните писатели на XX век.

Американският фантаст 

напусна този свят на 5 юни 2012 г., на 91-годишна възраст. Това се случи в Лос Анджелис, където Бредбъри и семейството му се местят да живеят, когато той е на 12-13 години. Именно от това време датират и първите му разкази, с които започва професионалната кариера на фантаста.

Днес Lifebites.bg избра да ви припомни 20 уникални цитата от Рей Бредбъри, които подчертават истинската същност на този уникален творец.

Рей Бредбъри
Рей Бредбъри

“Злото има само една сила – тази, която самите ние му даваме.”


“Скочи и ще разбереш как да разтвориш своите крила, докато летиш надолу.”


“Недей да мислиш! Мисленето е враг на креативността. То ограничава съзнанието ти, а всяко нещо, което ограничава съзнанието ти е отвратително.”


 “Ако криеш невежеството си, никой няма да ти се присмее, но и никога нищо няма да научиш.”


“Не е нужно да гориш книги, за да унищожиш една култура. Просто накарай хората да спрат да ги четат.”


“Знам, че сте чували това вече хиляди пъти. Но е истина – упоритата работа се отплаща. Ако искаш да си добър в това, което правиш трябва да се упражняваш, упражняваш, упражняваш. Ако не обичаш нещо – тогава не го прави.”

images


“В по-късните ми години, поглеждах в огледалото всеки ден и откривах един щастлив човек, който ме зяпаше оттам. Понякога се питах как може да съм толкова щастлив. Отговорът е, че всеки ден от живота си бях работил единствено за самия себе си и заради радостта, която ми носеше писането и създаването. Образът ми в огледалото не е оптимистичен, той е резултат от оптимално поведение.”


“Видео игрите са загуба на време. Те са за хора, които нямат нищо друго, с което да се занимават. Умните хора не играят видео игри.”


“Открих себе си в библиотеката. Аз отидох да се намеря в библиотеката.”


“Защо да бъдат клонирани хора, като можеш да отидеш с някой в леглото и да направите бебе? Я, стига! Глупаво е!”


“Имаме твърде много клетъчни телефони. Имаме твърде много Интернет. Трябва да се отървем от тези машини. Имаме твърде много машини днес.”


“Когато ставаш по-голям, искаш да се учиш от другите хора.”


“Най-голямото забавление в моя живот беше да ставам всяка сутрин, забързан към пишещата си машина, защото някоя нова идея ме беше връхлетяла.”


ray-bradbury-fahrenheit-451“Някои хора стават тъжни много млади. Няма специална причина, изглежда просто така са родени. Те се нараняват по-лесно, уморяват по-бързо, плачат по-рано и помнят повече и, както казах, стават тъжни по-млади. Знам, че съм един от тях.”


“Не се възприемам като философ. Това е ужасно скучно.”


“Аз не обикалям наоколо, мислейки си: “О, аз съм Рей Бредбъри” през цялото време.”


“Първите истории, които написах, когато бях на 12 години, бяха за Марс и за кацане на Марс.”


“След като Хирошима беше бомбардирана, видях снимка на част от къща, в която телата на хората, живели там, бяха изгорели върху стената от мощността на взрива. Хората си бяха отишли, но сенките им бяха останали там.”


“Първият урок, който ти дава животът е, че си глупак. Последният – че си все същият този глупак.”


“Любовта – това е да искаш да преживееш с някого всички годишни времена.”


Вижте още… Агата Кристи: Времето е най-добрият убиец

Отговор