Откриването на гробницата на Тутанкамон в цвят

0
Тутанкамон
Откриването на гробницата на Тутанкамон.

През 1907 г. египтологът и археолог Хауърд Картър е нает от лорд Джордж Хърбърт, 5-ти граф на Карнарвон, да ръководи финансираните от него разкопки в Долината на царете край Луксор, Египет. Картър работи в продължение на години без да направи особено сериозни открития и това предизвиква недоволството на лорда, който дава един последен шанс на археолога преди да спре финансирането му. Този шанс обаче ще е неговият златен, защото му е съдено да открие пищната гробница на Тутанкамон.

Тутанкамон
Погребалната маска на Тутанкамон.

На 4 ноември 1922 г. късметът на Картър най-накрая проработва. Екипът му открива стъпало, издълбано в скалата, а на следващия ден е открита цяла стълба. Картър изпраща телеграма на лорд Хърбърт да дойде колкото се може по-скоро.

На 26 ноември, в присъствието на Джордж Хърбърт, Картър откъртва малко парче от мазилката, която покрива вратата в края на стълбите. Държейки свещ, той надниква вътре. Първоначално археологът не може да види нищо понеже горещият въздух, който излиза от помещението кара свещта да трепти. Постепенно, когато очите му свикват с тъмното, изследователят вижда десетки странни животни, статуи и злато.

Много злато

Тутанкамон
1923 г. Лорд Карнарвон чете на верандата на Хауърд Картър в Кайро.

Както се оказва, екипът на

Картър е открил гробницата на Тутанкамон

момчето цар, което управлява Египет от 1332 до 1323 г. пр. н. е. Тутанкамон е дванадесетият фараон от осемнадесетата фараонска династия на древен Египет и син на Аменхотеп IV. След възкачването си на престола, когато е бил само на осем години, Тутанкамон се жени за полусестра си Анхесенамон, дъщеря на Ехнатон и царица Нефертити – втората му съпруга.

Гробницата на Тутанкамон е единствената, която не е ограбвана през хилядолетията и е меко казано изумителна. Тя е пълна с хиляди безценни находки, сред които и саркофага на Тутанкамон с мумията му. Всеки предмет в нея е старателно описан и каталогизиран от Картър преди да бъде преместен – процес, който отнема почти осем години.

В галерията по-долу можете за пръв път да видите колоризирани кадри от откриването на гробницата на Тутанкамон, част от изложбата The Discovery of King Tut, провела се в Ню Йорк през 2015 г.

Вижте още 5 от най-удивителните пирамиди в Европа

Отговор