Ричард Чембърлейн: Живот назаем

Ричард Чембърлейн
Често го определят като един от най-красивите мъже, раждали се някога на планетата.

Често го определят като един от най-красивите мъже, раждали се някога на планетата. А освен с външна хубост Ричард Чембърлейн се оказва надарен и с огромен актьорски талант. Със своите брилянтно изиграни роли той печели симпатиите и сърцата на милиони телевизионни и кино зрители по света. Но има нещо, което остава да му тежи. Това е фактът, че хората с различна сексуална ориентация, какъвто е и той самият, така и си остават неприети от обществото.

Рожденото му име е Джордж Ричард Чембърлейн. Появява се на бял свят на 31 март 1934 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Израства под грижите на майка си Елза, която е надарена актриса и певица. Битката на баща му Чък с алкохолизма обаче

хвърля тъмна сянка върху детските му години

След гимназията завършва известния колеж за изкуства Помона в Калифорния. Там изучава  изобразително изкуство и история на изкуството, но е силно привлечен от студентските театрални постановки, в които все по-активно се включва.

Шогун
Сериалът Шогун донася небивала слава на актьора и в България.

През последната година в колежа Ричард Чембърлейн вече е готов да поеме по изцяло нов път. Водещ към неговата голяма любов – актьорското майсторство. Но плановете му са брутално осуетени от повиквателната за влизане в армията, която получава. Причината – Корейската война.

„Мразех да съм в Армията… Не обичам да ми дават заповеди. Както не обичам и аз да давам заповеди на хората около мен. Излязох сержант. За мен всичко това беше просто още една роля“.

Актьорската му кариера официално започва в средата на 50-те години. Но първият истински голям успех идва с участието му в телевизионния сериал Доктор Килдеър. Образът на вежливия доктор дори му печели първата награда Златен глобус. А по-късно се снима в още хитови поредици като Шогун, Птиците умират сами, Самоличността на Борн и др. Освен в телевизията Ричард Чембърлейн участва и в множество продукции, предназначени за големия екран. Най-популярните заглавия, в които се снима, са Тримата мускетари, Ад под небето, Граф Монте Кристо, Мините на цар Соломон, Мъжът с желязната маска и много, много други кино и тв ленти.

Години по-късно е гост-звезда и в редица нови сериали. Уил и Грейс, Отчаяни съпруги и Клъцни/Срежи са сред познатите на българските зрители. Но да играе пред камерата не е единственото, което

Ричард Чембърлейн овладява до съвършенство

Изявите му на театралната сцена са не по-малко въздействащи и достойни за уважение. Разкрива и още една своя заложба – пее наистина впечатляващо добре.

Ричард Чембърлейн
Дори в по-късните си години Ричард Чембърлейн е все така очарователен за зрителите.

Талантът и красотата на американския актьор са безспорни. Той печели десетки отличия, награди и номинации в най-престижните кино и телевизионни надпревари в течение на десетилетия. Сърцата и въздишките на милиони дами по света от всички възрасти също попадат в плен на неустоимия му чар. Но въпреки ролите на страстен любовник и покорител на женските сърца, големият актьор крие дълбока тайна в себе си. И тя е, най-просто казано, че той харесва мъже.

В края на 80-те години жълтата преса публикува снимка, разкриваща истината за

неговата хомосексуална ориентация

Но самият Ричард Чембърлейн я оповестява официално чак през 2003 г., когато излиза автобиографичната му книга Shattered Love. И заявява:

„Аз мога да говоря за това сега, защото вече не ме е страх. Защото вече не съм романтикът в главната мъжка роля, така че повече няма нужда да подхранвам този лъжлив публичен образ“.

Но съветва младите си колеги, които също са гей – да пазят това в дълбока тайна. Причината – убеден е, че „в нашето общество все още има много хомофоби“. „Жалко е, глупаво е, безсърдечно е, но е факт!“, казва той.

Затова и самият Ричард Чембърлейн в продължение на десетилетия е принуден да крие истинското си аз. Да се „представя за някого другиго“. Да живее живот назаем както на екрана, така и в реалността. Защото не иска да рискува актьорската си кариера. А подобно признание няма как да не ѝ се отрази негативно и дори пагубно. Той даже осиновява дългогодишния си интимен партньор – Мартин Рабът, и го представя пред обществото като свой син.

„Ако си бях признал, че съм гей по-рано, със сигурност нямаше да изиграя много от най-големите си роли“.

– убеден е големият Ричард Чембърлейн и добавя: „За един актьор и без това е трудно да си намира ангажименти. Няма нужда да се появява още една пречка между един актьор и работата му“.

Ричард Чембърлейн
В ролята на обичания отец Ралф в “Птиците умират сами”.

От 2003-та насам обаче той най-сетне е свободен. Истински свободен. От критичните погледи на обществото, от предразсъдъците, от хейтърските настроения към различните… от всички ограничения, с които е живял през по-голямата част от живота си. И най-вече

свободен от страха да бъде себе си

и да живее така, както го усеща и така, както винаги е мечтал.

В професионален план в последните години Ричард Чембърлейн все още не е забравен, макар да не е чак толкова търсен и активен, както преди. Актьорът участва в разнообразни театрални, тв и кино проекти. През 2017 г. се появи в новите серии на популярния сериал Туин Пийкс (линк) на Дейвид Линч.

Други негови проекти пък тепърва предстои да излязат на бял свят. И да зарадват за пореден път многобройните почитатели на очарователния, талантлив и неустоим Ричард Чембърлейн.

Вижте още: Майкъл Кейн за актьорството, пушенето и други неща

Отговор