Купища руски филми за свободно гледане онлайн

0
Кадър от Бялото слънце на пустинята - един от филмите достъпни на YouTube канала на Мосфилм.

Помните ли жената и мъжът с високо вдигнати сърп и чук, с които започваха повечето съветски филми навремето? Монументалната скулптура Работник и колхозничка на Вера Мухина е създадена през 1937 г. за световното изложение в Париже и днес е считана за еталон на социалистическия реализъм. Голяма заслуга за популяризирането ú има и фактът, че тя е част от “шапката”, с която започват всички филми на съветското студио Мосфилм от 1947 г. насам.

maxresdefault
Скулптурата Работник и колхозничка на Вера Мухина.

Днес студиото Мосфилм предлага една солидна част от филмите си за безплатно гледане онлайн, на официалния си YouTube канал, установи Lifebites.bg.

Копията са дигитално ремастерирани, с перфектна картина и звук

и каналът бързо влезе в топ 50 на най-популярните руски канали в YouTube.

Според директора на Мосфилм Карен Шахназаров по този начин се дава достъп на публиката до висококачествени копия на филмите на студиото и се предотвратява нелегалното им копиране и разпространение. Студиото си е сътрудничило с YouTube, за да бъдат премахнати всички пиратски версии на техни филми от сайта. Всяка седмица Мосфилм качва по пет нови филма на канала, като броят им до този момент е близо 300.

Карен Шахназаров
Карен Шахназаров

Някои от филмите на Мосфилм днес имат култов статус в страните от социалистическия лагер, но са малко познати на масовата публика извън пределите му. Като например комедията Мимино на Георгий Данелия, уестърна Бялото слънце на пустинята на Владимир Мотил и класическите мелодрами Жесток романс и Гара за двама на наскоро напусналия ни Елдар Рязанов. Други класики, които могат да бъдат гледани на канала на Мосфилм в YouTube, са Андрей Рубльов и Огледало на легендарния Андрей Тарковски.

 

Отговор