Жива вълна: Танците, които помагат

Жива вълна
В ритъма на живата вълна.

Днес ще ви запознаем с една вдъхновяваща жена, която има смелостта да създаде нещо напълно ново в България. През 2012 г. Весела Ангелова решава да излезе от рутината на ежедневието и да се захване с нещо, което обича, но никога не е правила професионално. Танците. Тя създава танцовата практика Жива вълна.

Комбинация между танц и медитация, базирана, както на познания, трупани с години на курсове, семинари и лекции за себепознанието, тялото и духа на човека, така и на вътрешните усещания и потребности на създателката ú…

Няма да губим повече време, а ще оставим Весела да разкаже повече за тази уникална българска школа – Жива вълна.

DSC_0037
Весела е създател на танцовата практика Жива вълна.

Весела, как и защо реши да започнеш да се занимаваш с танци? 

Те, танците са ме избрали отдавна. За известно време бяха излезли от ритъма на живота ми – бях станала сериозна бизнесдама и всеотдайна майка на две деца! Но движението, музиката, танцът – много ми липсваха. Цял живот най-много това съм обичала да правя, но така и никога не съм била професионален танцьор.

Преди около четири години всичко, което правех до момента, ми беше омръзнало. Тогава синът ми, който по това време е бил на 6-7 г., ме провокира като ми каза, че е време да се захвана с

нещото, което най-много обичам…

Не можеш да обясниш на едно невинно дете, че от тези мечти няма смисъл, че с танци пари не се изкарват и т.н., нали?! Така, че яхнах метлата (в моя случай се качих на Вълната) и постепенно, с не малко колебание и лутане, година след това създадох танцовата практика Жива вълна.

 С какво се занимаваше до този момент?

Имах (и още си я имам) малка компания за реклама, чието развитие беше точно като вълна – на приливи и отливи. Опитвах да се развивам и в други бизнес сфери – като Интернет търговия с произведения на български занаятчии, развитие на малко хотелче за алтернативен туризъм в Източни Родопи, и др. Освен тези неща, вече имах две деца, най-много енергия и време, както тогава, така и сега посвещавам на тях.

Жива вълна
Днес Жива вълна има последователи освен в България и в Аржентина.

Би ли ни разказала повече за Жива вълна?

Жива вълна е танцова практика за себеизразяване и релаксация чрез свободен танц. жедневието на активните хора е много напрегнато. Психическото напрежение дава сериозно отражение на физиката ни – това всички го знаем и огромна част от нас го преживяват ежедневно. Има много курсове и семинари за справяне със стреса, за изграждане на устойчива личност и за себепознание.

Аз самата много обичам да се сдобивам с нови знания и често ходя на такива обучения. Бих нарекла

танцовата практика Жива вълна

изключително обогатяващо “автообучение”. Думата ми дойде с идеята да изкажа, това че всеки сам намира знанието за него самия, което в този момент му е нужно. Това става чрез езика на тялото, при това, докато човек танцува и се забавлява, а не докато седи и слуша лекции прикован на някой стол.

Всичко се случва без излишна претенция, без много напътствия от страна на водещия, но в красива и одухотворена атмосфера и на фона на много хубава музика. Всъщност едно от най-базовите неща в Жива вълна е музиката. Като цялото, танцът се случва в седем основни ритъма, които водещият е подготвил предварително, като е съобразил парчетата с темата на самата сесия.

Защо са седем парчета?

Защото чрез ритъма се потапяме във вибрацията на седемте основни центъра в човешкото тяло, чрез които енергията, която протича през тялото, се разпределя равномерно. Това е мощен инструмент, който помага да раздвижим, ако някъде има блокирала енергия, така че да не се стига до това да навреди на физиката ни.IMG_7920-682x1024

 Как се насочи към тази практика? 

Танцувайки сама у дома я измислих! Докато си в онзи неописуем екстаз, свързан със себе си, щастливо отдаден на ритъма на музиката, оставен на вътрешния си порив, ставаш много креативен.

Не знам какви хормони се отделят в такъв момент, но от човека блика щастие и ако идват идеи, то те обикновено са много правилни.

 Как помага танцът? 

Тялото ни казва много неща всеки ден, но ние често не се вслушваме, а и никой не ние е учил да познаваме неговия език. Свободният танц е начин да се сприятелим с тялото си, да се слеем в едно с ума си и да се почувстваме цялостни поне докато трае сесията. А, ако това ни се случи няколко пъти, може и да ни стане навик, кой знае!?

Танцът в Жива вълна е уникален

Всеки танцува себе си. Никой не те оценява и никой не ти казва какво, как и в каква хореография да се движиш. Пускаш се на ритъма и започваш да общуваш с наслада най-вече със себе си. Една от задачите на водещия е да създава провокации към участниците, така че всеки да вземе максимално много познание от съответната сесия (всяка сесия има различна тема  – например Криле на свободата, Танцът на страстта, Събуждане на детето в мен и т.н. ).

IMG_7875-1024x682
Танци за активни хора.

Какви хора посещават класовете ти?

Идват най-вече активни хора. Този танц помага най-много на тях. Такива, които не обичат себе си, не се развиват, нямат желание за по-добър живот, те няма да се вдигнат, за да танцуват. Тук идват предимно хора със средно и високо ниво на мениджърски позиции в компаниите, където работят или собственици на бизнес.

Сесиите на Жива вълна като цяло са място, където можеш да разшириш социалните си контакти, като намериш нови интересни и свежи приятели, които да те обогатят със знания и нови емоции. Това много често се случва..

Как накара тези хора да повярват в нещо напълно ново и непознато?

Е, това вече не знам как стана. Не беше лесно. Имала съм случаи, в които съм си била сама в залата и никой не е идвал на сесия. Имала съм случаи да танцувам с един участник. Стана постепенно. Просто не се отказах, когато беше най-трудно. Сега е доста по-лесно.

 Промени ли те по някакъв начин Жива вълна?

Когато започнеш да правиш, това което обичаш, промяната в теб е безспорна. Станах по-самоуверена и по-щастлива, защото виждам смисъл от усилията, които полагам. Хората, идващи на Жива вълна излизат от сесиите окрилени и омиротворени. Какво по-хубаво от това?

Докъде искаш да стигнеш?

Когато стартира Жива вълна беше много модерно парчето на Jessie J – Price Tag. Там се пее затова, че тя иска да накара светът да танцува. Ето това искам и аз. По-семпло казано – искам Жива вълна да има свои водещи и центрове за свободен танц навсякъде по света. Искам хора от цял свят да връщат танца в живота си, така както аз и много други хора вече 3-та година правят.

Това е животът 

– енергия, ритъм, движение, вълни, музика, танц.

Това е на път да се случи. То е вече в процес. Жива вълна просто от една танцова практика се превърна в школа, която вече има над 14 водещи. Сесиите се случват, освен в София и в Пловдив, Варна и Хасково.

Повече за танцовата практика може да намерите на Фейсбук страницата на Жива вълна, както и на официалния ú сайт.

Стискаме ти палци, весела Весела, на теб и на Жива вълна – да залее, колкото може повече страни и континенти! Дано повече хора повярват в танца и в собствената си свобода. Стискаме палци и на България – дано в нея има още хора като теб, който творят, измислят и създават, а не ограничават себе си единствено до копиране и имитиране.


Вижте още… няколко български избретения, които промениха живота на всички

Отговор