Драматичната история на циганите

1
циганите
Цигани в Холандия, 1912 г..

Циганите са против “електрическото” гласуване и не харесват партията “референдум”. Вицовете и шегите по техен адрес винаги са забавни и обикновено са здраво свързани с реалността. Колкото и невероятно да звучи за мнозина, историята им далеч не е толкова забавна.

Или поне една част от нея, която не е особено популярна. Малцина знаят, че още с пристигането си в Европа, представителите на този етнос са били буквално превърнати в роби. Това твърдят в свое проучване, посветено на ромите във Влашка Румъния и Молдова, етнолозите Елена Марушякова и Веселин Попов.

цигани
Цигани в Румъния през 1862 г. Снимка: By Theodor Glatz – http://clasate.cimec.ro/Detaliu.asp?k=50D21268A4A74BB5805375DEB2BA74DE, Public Domain

След победата над влашкия княз Раду през 1470 г. молдовският княз Стефан Велики взима като плячка 17 хил. цигани, се твърди в Славяно-молдовски летописи от 15 и 16-ти век. Така князът поставя началото на практиката

циганите да се третират като роби

в този район на Европа, не само от владетеля, но също и от заможни хора и дори манастири.

Краят на тази традиция настъпва с отмяната на робството няколко века по-късно. Във Влашко такъв закон се приема през 1847 г., а в Молдова три години по-рано – през 1844 г., констатират по време на проучването си Евгени Попов и Елена Марушякова.

Неприязънта, която наблюдаваме днес като масова нагласа спрямо представителите на ромския етнос има богата история.

Освен робство, циганите са преживели и много гонения

През Средновековието са били избивани в държави като Англия, Швейцария и Дания. В Германия, Италия и Португалия пък ги прогонвали. В Римската империя е действал закон, гласящ, че всеки може да убива цигани безнаказано, а давенето на ромски деца и жени било практика чак до 1556 г., твърди изследователят Дейвид Кроу.

Цигани в Молдова
Цигани в Молдова. Илюстрация: By Auguste Raffet – Ian F. Hancock, We Are the Romani People, Univ of Hertfordshire Press, 2002, ISBN 9781902806198, p. 28, Public Domain

На много места в Европа циганите били третирани като шпиони на Османската империя. В България, по време на освободителните войни, също е имало подобно отношение към тях. Само за една нощ – на 27 срещу 28 май 1876 г., въстаниците в Копривщица убили около 70 мъже от цигански произход, става ясно в книгата История на Априлското въстание.

Има безброй сведения за отнемане на ромски деца от семействата им, за жени с отрязани уши и жигосани мъже. За да се ускори асимилацията им,

на някои места бил забранен ромският език

а на други – сключването на брак между цигани. През 1774 г., австрийската ерцхерцогиня Мария Тереза издава заповед, забраняваща бракосъчетаването на цигани. Ако циганка се омъжвала за мъж от друг етнос, тя трябвало да докаже “способности на прилежна домакиня и познаване на католическите ценности”.

За мъжете с ромски произход също е имало изисквания – те трябвало да имат “възможността да издържа жена и деца”. Заповедта на Мария Тереза посочвала, че циганските деца на възраст от 5 г. трябва да се отнемат и да се дадат за отглеждане на семейство от друг етнос.

Най-унищожителното им преследване

обаче било по времето на Втората световна война. Тогава ромите били сред набелязаните жертви на нацистката пропаганда. Смята се, че по това време между 220 хил. до милион и половина роми са изгубили живота си. След войната те останали потиснато малцинство, особено в страните от бившия Съветски съюз. В Чехословакия например ромките били подлагани на насилствена стерилизация, за да се намали раждаемостта в етноса.

цигани
Циганите по време на Втората световна война.
Снимка: By Bundesarchiv, R 165 Bild-244-52 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de,

НЕРАВЕНСТВО

Години и дори векове по-късно, ромите по света продължават да са поставени в положение на неравенство. Заради стереотипи, но и често по собствен избор. Много от тях се пазят от асимилация (вероятно инстинкт, “наследен” от драматичната им история) и сключват бракове предимно в рамките на етноса си. Заради изолацията, в която се поставят,

много от циганчетата не ходят на училище

и това далеч не е само български проблем.

По правило повечето от тях нямат достъп до стабилни професии, добри жилища, качествено здравеопазване и други социални дейности. В резултат – в общностите им “процъфтяват” бедност, болести, злоупотреба с наркотични вещества, престъпност, посочват от сайта livescience.com.

НАЙ-ГОЛЯМОТО МАЛЦИНСТВО В ЕВРОПА

Поради различни причини при официални преброявания циганите предпочитат да не посочват действителната си етническа принадлежност. Ето защо не е много сигурно какъв е техният реален брой в света. Предполага се, че на територията на Европа има около 12 млн. роми.

В някои страни на Балканите, сред които България и Румъния, те достигат до 12% от населението, според информация на livescience.com.  В Турция, Русия, Словакия, Унгария, Сърбия, Испания и Франция циганите също са едно от най-големите малцинства. Макар да са основно концентрирани в Европа, ромски малцинства има на всеки населен континент. В САЩ например броят им достига около 1 млн, в Бразилия – 800 хил.

Където и да отидат обаче, ромите сякаш навсякъде остават недолюбвани“, обобщава интернет изданието.

Вижте още: Български циганин стана риалити герой в Америка

1 КОМЕНТАР

 1. Лъжи и днес в Сицилия гражданите
  се самоопределят както Роми.
  А тези от Северна Италия
  Етруските ги наричат цигани.
  Ром в цяла Европа си е Ром.
  И цигани в цяла Европа са
  цигани (роми).

Отговор