ФотоФабрика 2016: Конфликтите като изпитание

0
Катманду - Непал - Фотофабрика
Тазгодишното издание на Фотофабрика отново ще предложи силни кадри като този: Катманду, Непал. 29-ти април, 2015 г. Младо момиче чака автобус на границата, за да бъде евакуирано. Над 4600 души губят живота си след земетресение с магнитут 7.8 по скалата на Рихтер. Снимка: Chris McGrath/Getty Images

Тази година през септември и октомври в София ни очаква третото издание на фестивала ФотоФабрика 2016. Идват нов ред изложби, лекции, дискусии, работни ателиета, срещи-разговори с артистите и кинопрожекции.

Фокусът на ФотоФабрика 2016 са конфликтите

Стартът ще бъде даден на 1 септември с откриване на изложбата Клетвени девици на Пепа Христова в Националната галерия. Пак тогава на Моста на влюбените ще бъдат представени селектирани от организаторите кадри от световните агенции Ройтерс и Гети имиджис.

Всеки ще може да намери по нещо за себе си и интересите си на тези събития. Затова обобщихме за вас основните акценти от програмата на предстоящия фестивал.

Пепа Христова
Фотофабрика 2016 – кадър от изложбата на Пепа Христова.

Събитие: Изложба Клетвени девици (Албания 2008-2012) на Пепа Христова

Къде: Национална галерия, пл. Княз Александър I
Кога: от 01.09 до 25.09., откриване на 1 септември от 18:00

Това е първата изложба на Пепа Христова в България. Тя показва онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са “прокълнати” от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже при условие, че се обрекат на вечна девственост.

експлозия в Кобани
20-ти октомври 2014 г.: Експлозия разтърсва сирийския град Кобани след самоубийствена бомбена атака на боец от ДАЕШ (Ислямска държава). Това е гледката от турско-сирийската граница. Снимка: Гьокхан Сахин за Getty Images
Събитие: Серия изложби Конфликти – Ройтерс и Гети имиджис

Къде и кога: Мост на влюбените (НДК) от 01.09 до 14.09
Национално музикално училище „Л. Пипков“ (ул. „Оборище“ 17) от 15.09 до 15.10
20-то ОУ „Тодор Митов“ (оградата на бул. „Ген. Скобелев”) от 15.09 до 30.09
120-то ОУ “Г.С.Раковски” (пл. “Папа Йоан Павел II” 7) от 15.09 до 30.09

Конфликтът като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави. Конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, между човека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.

Ървин Олаф
Една от фотографиите на Ървин Олаф, който ще се включи с изложба във Фотофабрика 2016.
Събитие: Изложба Четири серии на Ървин Олаф

Къде: Национална галерия, пл. Княз Александър I 1
Кога: от 08.09 до 19.10, откриване на 8 септември от 18:00

Мъка, Черни, Здрач, Изгрев. Четири от най-емоционално въздействащите фотографски серии на Ървин Олаф разказват за състояниято между болезненото страдание и опита за запазваване на достойнство, за светлото и тъмното като нюанси на човешкото, за здрача и изгрева, когато духът е най-чуплив.

Събитие: Състезание Фотомаратон

Къде: Сборен пункт – One More Кино
Кога: 10 септември, начало 10:00

Първият голям фотомаратон в София. Фотографско състезание, в което участниците трябва да направят серия от фотографии по предварително зададени теми в определен период от време. Наградите на международното жури ще бъдат обявени същия ден, на същото място в 20:00 ч.

LOGO_2016-01
Фотофабрика 2016 ще стартира в началото на септември.
Събитие: Изложба Градината на Веселина Николаева

Къде: Малките 5, ул. Хан Крум 3
Кога: от 17.09 до 25.09., откриване на 17 септември от 18:00

Тази изложба инсталация е като неудобен разговор за маргиналния живот в една циганска махала, където идеалът среща реалността, културата среща културата и желанието среща неизвестното. Веселина Николаева – първата жена, удостоена с наградата „Сребърнакамера“ на Canon. Поделя времето си между Холандия и България. В рамките на събитието е предвидена и творческа работилница.

Бежанци - Стоян Ненов
Полицай се опитва да спре имигрант, които се опитва да се качи на влак на гарата в Гевгелия, Македония. Денят е 15-ти август, годината – 2016. През последните месеци около 30 хил. бежанци са преминали през Македония в търсене на по-добър живот на Запад. Снимка: Стоян Ненов, REUTERS
Събитие: Изложба 1/320 от секундата на Стоян Ненов

Къде: Чешки център
Кога: от 20.09 до 06.10., откриване на 20 септември от 18:30

Фоторепортерът на Reuters е първият българин, носител на наградата Пулицър. Отличен е заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията за работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа, загубвайки всичко, понякога дори и собствения си живот.

Вижте още: Истории без дом във фотографии

Стоян Ненов.
10-ти април, 2016 г. Над 500 бежанци протестират до оградата на лагер на гръцко-македонската граница, близо до гръцкото селище Идомени. Автор на снимката е Стоян Ненов, фотограф на REUTERS.
Събитие: Лекция с видео прожекция Една жена във войната на Кристин Спенглер

Къде: Френски културен институт
Кога: 26 септември от 18:30, вход свободен

Кристин Спенглер е гост на фестивала. Родена през 1945-а във Франция, тя открива призванието си на 23 години в Чад, докато пътува с брат си. Тогава попадат на група бунтовници, стрелящи срещу френски хеликоптери, и Кристин поискала да снима особената сцена, а брат й, който бил моден фотограф, просто й подал фотоапарата, превърнал се в част от нея от този момент насетне. Днес повече от 40 години по-късно тя е една от малкото известни жени военни фотографи.

Събитие: Документални филми, посветени на фотографията Кинофабрика 2 – Киното снима снимки

Къде: кино Одеон, Чешки център, Френски културен институт
Кога: от 03.10 до 21.10

Със специалното участие на Ян Артюс Бертран, Гилад Барам и Патрик Казал.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и подкрепя кандидатурата на София за Европейски месец на фотографията. Повече информация за програмата и гостите на страницата на ФотоФабрика и на страницата им във Фейсбук.

Вижте още: ФотоФабрика 2015

Отговор