Български циганин стана риалити герой в Америка

0
Матайъс Милър е роден през 1992 г. във Варна.

Роден в България циганин, осиновен от консервативна религиозна общност в САЩ, стана герой в риалити шоу.

23-годишният Матайъс Милър е герой на третия сезон на шоуто Breaking Amish, чиято премиера беше през септември, 2014 г. по американската телевизия TLC. Той е един от петима участници в шоуто, в което група млади мъже и жени скъсват с традиционния начин на живот в религиозната общност на т. нар. амиши и заживяват в Ню Йорк, където са принудени да сменят конската каруца с такси, да носят дънки и са използват мобилен телефон и електричество. 

552496564_83711a92a4_o
Амишите са затворена религиозна общност в САЩ, близка до протестанизма.

Амишите, затворена религиозна общност близка до протестанизма, наброяват около 300 хил. души в САЩ. Те са известни с това, че се обличат семпло и не използват модерни технологични изобретения като автомобили и електричество. Религията им забранява да служат в армията, да ползват социално осигуряване и финансова помощ от държавата и мнозина от тях отбягват застраховките. Амишите говорят архаичен немски диалект, известен в САЩ като пенсилвански нидерландски.

Матайъс Милър е роден във Варна през 1992 г. Когато е на десет дни е даден в сипориталище. По-късно, когато е на четири години, той е осиновен от семейство американски амиши от Охайо. Баща му е проповедник и прекарва малко време със семейството си. Истината за циганския произход на Матайъс е разкрита още в първия епизод на шоуто.

Матайъс (вдясно) с останалите участници в Breaking Amish.
Матайъс (вдясно) с останалите участници в Breaking Amish скъсва с традициите на амишите и заминава да живее в Ню Йорк.

“Предполага се, че майка ми е била проститутка. Когато съм бил на десет дни са ме оставили в сиропиталище. Когато съм бил на четири моите родители, които са амиши, са ме осиновили. Сред амишите няма да видите много хора с тъмен цвят на кожата”, казва Матайъс.

Той смята, че амишите са лицемери и иска да напусне общността им. Той казва, че дори родителите му да го приемат като техен роден син, останалите членове на общността остават резервирани към него.

В един от епизодите на шоуто Матайъс отива в българския ресторант “Тракия” в Куинс, за да разбере повече за корените си. Там той и останалите участници в риалити шоуто ядат шкембе чорба и кебапчета. Матайъс разпитва една от сервитьорките за България и тя му разказва за Варна, където той е роден. Българката също така му обяснява и произхода на рожденото му име Пламен. От българския ресторант участниците в риалити шоуто се пренасят в цигански бар, където Матайъс за пръв път попада сред хора от неговия етнос.

matthias-on-breaking-amish
Матайъс мечтае да направи кариера като изпълнител на кънтри.

Когато е на шестнадесет години, Матайъс получава акустична китара като подарък и се запалва по музиката.

“За амишите музиката е много важна. Казват, че това е елементарно удоволствие, но мен ме кара да се чувствам като мъж. Никой не ме е учил как да свиря на китара, защото амишите не свирят на китара. Ето защо си купих няколко диска с музиката на Джони Кеш, защото много го обичам”, казва Матайъс, чиято мечта е да направи кариера в кънтри музиката.

10931530_1598071980415941_3320359510267428829_n
Матайъс със съпругата си Кортни и дъщеря им Нела.

Риалитито Breaking Amish се състои от 9 едночасови епизода. За разлика от т. нар. румспринга – ритуала, при който амишите трябва да направят избор между живота в общността и светския живот, участниците в Breaking Amish нямат колебания в избора си. Те са твърдо решени да зарежат живота си далеч от цивилизацията. Близките им разбира се не са особено доволни от това и в повечето случаи пътят на “ренегатите” назад към общността е безвъзвратно отрязан. Така например неотдавна Матайъс се оженва за Кортни – момиче от общността на амишите, от което очаква дете. Матайъс обяснява на Кортни, че пътуването му до Ню Йорк е отлична възможност за тях да прекарат време разделени и да преосмислят връзката си.

Матайъс е раздвоен – той трябва да реши дали да остане у дома и да се грижи за семейството си или да се занимава с музика.

В крайна сметка Матайъс решава да се завърне при съпругата си Кортни и дъщеря им Нела си. Той се записва на курсове за пожарникари, но също така не се отказва от мечтата си да се занимава с музика.

Отговор