Най-кратката война в историята трае… минути

най-кратката война
Така изглежда султанският дворец в Занзибар след престрелката.

Най-кратката война в историята продължава само 38 минути. И не, не става дума за популярната игра на карти, а за съвсем реална война – тази между Занзибар и Великобритания. Тя не само изглежда нищожна на фона на големите сражения, водени с години, но и често е взимана на подбив. За нея с ирония разказват исторически книги и обикновени хора.

Занзибар
Занзибар се намира в Занзибарския архипелаг и е разположен върху двата големи острова – Занзибар и Пемба и няколко по-малки.

Въпреки това тя има своето място в световната история и дори влиза в Книгата с рекордите на Гинес точно заради тази си особеност – че е

най-кратката война

водена някога. Годината е 1896, датата – 27 август. Какво се случва тогава?

Всичко започва със смъртта на султана на Занзибарския султанат – Хамад ибн Тувайни, настъпила на 25 август. Той бил в прекрасни отношения и активно сътрудничел на британската колониална администрация по време на своето управление. След кончината му британците възнамерявали да сложат на мястото му своя избраник – Хамуд бин Мохамед. Плановете им обаче са осуетени от братовчеда на починалия управник – Халид ибн Баргаш, който чрез преврат насилствено завзема властта в Занзибар. Освен че не е избран за поста си от британските власти, Халид се намирал под опеката на германците.

Почти веднага след преврата британците заставят самопровъзгласилия се управник да се откаже от претенциите си към трона. Халид ибн Баргаш обаче категорично отхвърля исканията им и вместо да се предаде, започва моментално да събира своя армия. Занзибарската войска, сформирана набързо от него, наброява едва към 2800 души. Тяхната задача е да отбраняват султанския дворец и да защитават новия си господар.

Занзибарското знаме
Занзибарското знаме

Представителите на Британската корона реагират светкавично и още на следващия ден

поставят ултиматум на занзибарците

От тях се иска да оставят оръжието и да свалят знамето си. Т.е. да се предадат доброволно. Според поставените условия, ултиматумът изтичал точно в 9 часа на следващия ден – 27 август. Не последвала реакция от страна на узурпаторите.

Няколкото крайцера и канонерски лодки на британската армия обграждат от всички страни единствения кораб на занзибарската флота, който е султанската яхта, построена преди време във Великобритания. Занзибарците  пък насочват всичките си брегови оръдия срещу британските кораби.

В 8:00 сутринта на 27 август 1896 г. Халид ибн Баргаш изпраща свой подчинен да уговаря среща между него и британския представител в Занзибар Базил Кейв. Такава обаче му е отказана. Поне докато не приеме поставените от англичаните условия. Половин час по-късно узурпаторът изпраща ново послание до британците. Съобщава им, че няма намерение да се предава, както и че не вярва опонентите му да си позволят да открият огън срещу неговата армия. Отговорът на Кейв е прост:

“Ние не искаме да откриваме огън, но ще го направим, ако не изпълните условията ни.”

Точно в 9:00 (според някои източници в 9:02), когато изтича посоченият срок, сe случва именно това. Слага се

началото на най-кратката война в историята

Британските въоръжени сили започват да обстрелват султанския дворец. Куршумите им не подминават и занзибарските брегови войници, които заедно с дворцовата прислуга и робите се укриват в дървени постройки. 5 минути по-късно единственият противников кораб отвръща на удара, но е почти незабавно потопен от британския крайцер Сейнт Джордж. Занзибарските моряци незабавно се предават и са спасени от лодките на британските матроси.

Морски пехотинци
Британски морски пехотинци позират на фона на пленено занзибарско уръдие минути след края на войната.

Малко след избухването на най-кратката война, провеждана някога, дворецът на занзибарския султан е на път да бъде сринат до основи. От димящите руини успяват да се измъкнат голяма част от войниците, както и самият султан, който е един от  първите подплашени бегълци.

Занзибарското знаме обаче продължава да се вее от стените на полуразрушения дворец. Причината е, че в суматохата никой така и не се е сетил да го свали. Британците обаче приемат това като знак за отказ на опонентите си да се предадат и изпращат нов букет от куршуми към сградата. Един от снарядите успява да уцели и свали флага на вече капитулиралите занзибарци. А с това е сложен и краят на тази война.

Самозванецът Халид ибн Баргаш

все пак успява да избяга и да се укрие при поддръжниците си в немското посолство. В Занзибарския султанат британците светкавично сформират ново правителство, което издава заповед за ареста на бунтовника. Специален отряд го чака извън сградата на посолството, където се укрива, за да го залови на място. Но виновникът за най-кратката война успява да надхитри противниците си.

Близо месец по-късно на брега на пристанището акостира германски крайцер. От него до посолството на ръце е пренесена една от лодките му. В нея по обратния път от посолството до кораба е пренесен бившият занзибарски султан. Така той успява да се измъкне на британците, поне засега. През 1916 г. те все пак го залавят в Дар ес-Салаам, където се установява след бягството си.

Според повечето исторически извори най-кратката война в историята продължава точно 38 минути. Някои твърдят, че минутите са 40 или 45. А равносметката след нея е следната: 570 убити занзибарски войници и 1 леко ранен британец.


 Вижте още…  Най-шантавите изобретения от Първата световна война

Отговор