Сиамските близначки от Каролина и обратите на съдбата

Близначките от Каролина сиамските близначки
Близначките от Каролина са сред сиамските близнаци с най-голяма слава в историята.

Да, историята им е наистина впечатляваща и изпълнена с предизвикателства и грандиозни обрати. Днешните ни героини са сиамските близначки Мили и Кристин Маккой. Често наричани Близначките от Каролина, Двуглавото момиче, а по-късно и Двуглавият славей. Момичетата са използвани като циркова атракция в началото на своята кариера, но по-късно се превръщат в обичано и талантливо певческо дуо. Съдбата им се преобръща на 180 градуса, а те двете и до днес са сочени като пример за сила, талант и възхищение.

Близначките Маккой се раждат на 11 юли 1851 г. в Уелчес Крийк, Северна Каролина. Родителите им Джейкъб и Монемия са роби, собственост на местен фермер. Мили и Кристин, както и седемте по-големи деца на семейството, автоматично също получават статут на негово притежание. За разлика от братята и сестрите си обаче Близначките от Каролина са

чудо на природата

Двете момичета са свързани чрез общ гръбначен стълб и по този начин приковани завинаги едно към друго. Всяко от тях обаче разполага със собствени органи, по две отделни ръце и два крака.

Заради спецификата на своето общо тяло и големия интерес на хората по това време към т.нар. Фрийк шоу програми, Мили и Кристин са продадени за първи път, още когато са едва 10-месечни бебета. Целта е ясна – да се прави бизнес на гърба на Двуглавото момиче. То, или по-точно те, са показвани като ценен експонат по цирковите арени в цяла Америка. А за да ги видят, зрителите трябвало да плащат няколко долара повече от цената на обикновения билет за съответното шоу.

Близначките от Каролина
Мили и Кристин често се представяли като един човек – Мили-Кристин.
Само година по-късно

сиамските близначки от Каролина

са препродадени. Те и стават собственост на известния по онова време шоумен Броуър, зад чийто гръб стои богатият и преуспял търговец Йозеф Пиърсън Смит. Отново следва излагане на сиамските близначки по панаири и шоу спектакли. Новият им мениджър дори им лепва етикета Изроди на природата, за да привлича още повече хорския интерес и вниманието на минувачите. След няколко месеца се появява мистериозен чуждоземец, който предлага на Броуър сделка, на която не може да устои. Земя и немалка сума пари за близначките Маккой, които се разбрали да изпрати след “получаването на стоката”.

Мили и Кристин са изпратени на посочения адрес, но парите за продажбата им така и не идват. Става ясно, че Броуър е станал  жертва на

добре измислена и организирана измама

След като научава за провала на довереника си, Смит се снабдява с официален документ, според който той е законният собственик на двете момичета, свързани в едно общо тяло. Но да си ги върне се оказва трудна задача.

Двуглавото момиче е продавано и препродавано няколко пъти на различни собственици. Претърпява и няколко отвличания, заради високите приходи, които присъствието му във всяко едно шоу гарантира. Вследствие на това следите на двете сиамски близначки е трудно да бъдат открити по обширните пътища на постоянните им премествания от едно място на друго. Но Смит не се отказва. Търси ги под дърво и камък в продължение на няколко години.

постер
Постер за шоуто на Двуглавия славей.

Докато растат, съвсем естествено, близначките Маккой започват да се възприемат като една обща личност и често се представят като Мили-Кристин. По същия начин ги приемат и техните близки и познати, без да се смущават от факта, че всъщност в неразривно свързаното тяло живеят две отделни личности. А може би не? Кой може да каже… Но самите те често използвали Аз, вместо Ние, което навежда учените по онова време на мисълта, че вероятно наистина Мили и Кристин са едно цяло. Една

жена с две глави, четири ръце и четири крака…

В опитите си да открие и върне правата си върху Близначките от Каролина, амбициозният Йозеф Смит се свързва с родителите им. С общи усилия успяват да установят местонахождението им след последното отвличане – Англия. Заминават незабавно за там и чрез дело, внесено в съда, успяват да си върнат Мили и Кристин. Те са присъдени на майка си, тъй като в Англия робството е незаконно. Макар и освободени от робския си статут, майката, бащата и двете момичета Маккой все пак решават да останат да живеят заедно със Смит и неговата съпруга в Обединеното кралство.

Заможният търговец става импресарио на сиамските близначки, но и започва да развива професионалните им качества, забелязвайки, че просто излагането им на показ вече не буди толкова голям интерес у зрителите. Научава ги на няколко чужди езика, но по-важното – открива и развива у тях

талант за пеене и танци

като ги записва на специализирани уроци. Мили и Кристин се научават още да свирят перфектно на китара и пиано. Родителите им също не остават по-назад. Джейкъб и Монемия се научават да четат и пишат. И също като дъщерите си започват да използват свободно френски и немски език. Лукс, който досегашният им живот като роби никога не им е предоставял.

сиамските близначки
Сиамските близначки Маккой стават истински звезди в средата на живота си.

През 1863 г. на бял свят се появява прословутата прокламация за еманципация на президента Ейбрахам Линкълн. Според нея всички роби получават изцяло нов статут – на свободни граждани. Така вече не само в Англия, но и в Америка близначките Маккой и родителите им не са ничия собственост. Но те отново избират сигурността и остават в дома на семейство Смит. И вероятно това е

най-правилното решение

което вземат. От този момент нататък пътят на двете момичета поема в коренно различна посока. Съдбата и господин Смит правят за тях нещо необикновено. От изроди, забавляващи простолюдието с уродливостта си, те се превръщат в талантливи и изискани певици с нестандартен външен вид. От експонати Близначките от Каролина се превръщат в истински обичани изпълнителки и актриси. Дори са поканени да пеят лично в кралския двор пред английската престолонаследница кралица Виктория, както и пред принца на Уелс. А прозвището им от Двуглавото момиче се трансформира и те добиват

нова слава с наименованието Двуглавият славей

Представленията на близначките Маккой стават известни в Англия, Америка и десетки други страни по земното кълбо. Славата им нараства неимоверно, а те се превръщат в обичани и мега известни певици. Но те стават и пример за всички, на които природата е поднесла неприятната изненада да бъдат различни. Мили и Кристин вдъхват сила и кураж на много хора в подобно затруднено физическо и психическо състояние.

Около 30-та си годишнина сиамските близначки от Каролина напускат Англия и се завръщат в родния си дом, който баща им междувременно е закупил от някогашния господар на семейството. Земният им път приключва през октомври 1912 г., когато момичетата Маккой са на 61-годишна възраст. Мили се разболява от туберкулоза и умира, покосена от болестта, а сестра ѝ Кристин издъхва само 17 часа по-късно. Това е поредното доказателство, че така им е било писано! Двете момичета просто не можели да съществуват една без друга.


Вижте още историята на… две двойки разменени близнаци

Отговор