Съветите на големите шефове

0
Как да постигнем успеха?

Всички искаме да успеем. Това е ясно и в него няма нищо лошо. Как обаче да стане? Има ли формула за успеха? Истината е, че всеки добре реализиран човек има свое решение, своя собствена “рецепта”. Понякога те много си приличат. В много неща обаче са учудващо различни. Ясно е само, че решенията, колкото и да са трудни, винаги опират до съвсем простички неща.

В своя рубрика, посветена на бизнеса, британската ВВС разкрива някои от тайните на големите шефове – малки трикове от доказано успели хора. От Lifebites.bg подбрахме част от онези, които могат да са от помощ не само на ръководители на бизнеси, но и в решаването на проблеми в живота на всеки отделен човек.

architecture-22039_960_720
Големите шефове съветват
Директорът на Hitachi Хироаки Наканиши за мечтите и пътешествията като движеща сила
nakanishi
Хироаки Наканиши, Photo credit: World Economic Forum via Foter.com / CC BY-NC-SA

Мечтайте все повече и нека мечтите ви да са все по-големи. Това е безкрайно важно – мечтите са същинският източник на енергия.

Пътувайте. Само така ще имате гледна точка, която да ви позволи да погледнете на бизнеса си по-глобално. Посещавайте колкото се може повече страни. И не се стремете само към развитите, но задължително отивайте и в развиващите се страни.

 

Дизайнерката на луксозни дамски чанти Аня Хиндмарч за смелостта и това да бъдеш себе си
hindmarch
Чанти на Аня Хиндмарч, Photo credit: skydear via Foter.com / CC BY-NC-SA

Много обичам Оскар Уайлд, затова първият ми съвет е: Бъдете себе си, защото останалите места вече са заети. Бъдете оригинални. Бъдете това, което сте.

Жизнено важно е да знаете също, че “Кешът е кралят”. Никога не оставайте без пари.

В действителност обаче трябва да сте смели, защото съдбата обича смелите.

 

Председателката на Футболния съюз на Сиера Леоне Иша Йохансен за предизвикателствата

Аз съм първата жена президент на Футболния съюз в Сиера Леоне. Аз съм единствената жена президент на футболен съюз в Африка. И освен това съм едната от двете жени президенти на футболни съюзи в света. Ако това не е предизвикателство, тогава кое е? Колкото повече предизвикателства преодолявате, толкова по-добри и по-силни ставате. Предизвикателствата трябва да са основният фокус на всеки успешен бизнес.

Няма такова нещо като женска или мъжка роля. Това е отживелица. В днешно време жените трябва да са в състояние да взимат собствени решения относно бариерите, пред които са изправени.

johansen
Иша Йохансен, Photo credit: UN Women Gallery via Foter.com / CC BY-NC-ND
Парфюмеристката Джо Малоун (Jo Malone) за емоционалните решения
malone
Джо Малоун, Photo credit: Fortune Live Media via Foter.com / CC BY-NC-ND

Никога не взимайте жизненоважно решение в “лош” ден. Случвало ми се е да взимам решения, когато съм емоционално разтърсена или афектирана от нещо и винаги се е оказвало, че такова решение е погрешно. Следователно, взимайте важни решения само, когато сте в приповдигнато настроение и се чувствате много по-балансирани.

Когато се създава бизнес, винаги е трудно. Наслаждавайте се на основните моменти, включително на самото начало. В момента, в който усетите, че се отделяте от земята, празнувайте! Използвайте повода да благодарите на семейството и на екипа си, които са ви подкрепили и помогнали да стигнете дотам.

 

 

Основателят на YouTube канала SB.TV Джамал Едуърдс за страстта и вярата в себе си
edwards
Джамал Едуърдс, Photo credit: Hubert Burda Media via Foter.com / CC BY-NC-SA

SB.TV е компания от млади хора с различен поглед върху музиката. По-голямата част от съдържанието им е качено на собствения им канал в YouTube. Кариерите на артисти като Джеси Джей и Ед Шийрън водят началото си от SB.TV.

Без значение с какво се занимавате, винаги вярвайте в себе си. Даже ако родителите ви не вярват, дори ако в най-близкото ви обкръжение е пълно с хора, които се съмняват, не спирайте да вярвате в идеите си и тяхното бъдеще, защото реализацията зависи само от вас самите.

Това, което определено бих искал да знам, когато бях по-млад и започвах да се занимавам с бизнес, е всичко свързано с данъци, такси, ДДС, разписки, фактури и прочее.

Аз започнах заради страстта си. И после дойдоха парите. Никога не започвайте бизнес с идеята, че веднага трябва да спечелите от него. Правете всичко, с което сте се захванали, заради страстта и удоволствието!

Съоснователят на Wikipedia Джими Уелс за нуждата от рестартиране
Style: "Agfa"
Джими Уелс, Photo credit: Eslite Reader via Foter.com / CC BY-NC

Един от най-важните съвети за мен е “Проваляй се по-бързо”. Какво имам предвид? Първата версия на Wikipedia беше абсолютен провал, но аз не исках да се откажа. Отне ми близо две години, преди да се осъзная. И поне една година от това време аз си давах сметка, че системата е твърде сложна и трудна за употреба, но не исках да захвърлям положения до момента труд, затова упорствах. Проблемът ми не е, че се провалих, а че не се провалих по-бързо. Затова – не инвестирайте всичките си сили, средства, кариера и целия си живот в едно единствено нещо. Правете повече по-малки експерименти, за да имате възможност да рестартирате, ако нещо не върви както трябва. Проваляйте се по-бързо!

 

 

Изпълнителният директор на най-големия производител на диаманти в света De Beers Group Филипе Мелие за баланса между личния и служебния живот

Винаги се опитвайте да подхождате с открито съзнание към другите. Не се затваряйте в себе си и собствените си схващания.

Намерете правилния баланс между личния и служебния си живот. Това е безкрайно важно за стабилността и на двата фронта.

Бизнесът, в който съм аз – производството на диаманти, е много важен, но не чак толкова специфичен. За мен е важно да гледам на него като на нещо, което всеки може да разбере.

diamond-1186139_960_720
Диаманти

 

Още по темата:

Тайните на успеха на Бил Гейтс

Как да бъдете по-добър лидер

9 навика, които отличават богатите хора от бедните

СПОДЕЛИ
Предишна статияЛесно, приятно и полезно – Зрънце любов на практика
Следваща статия16 любопитни факта за Опра Уинфри
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор