10 дни глад: Опасни ли са експериментите със здравето

0
здравето
Колко полезни са за здравите хора различните диети?

Гладувах 10 дни. И това преживяване наистина ме промени. Почувствах се пречистена. Придобих навици, които ми останаха и до днес. Но и разбрах, че когато съм добре, няма нужда да експериментирам със здравето си. За да не го изгубя…

Преди година се сблъсках лично с плодово-чаения режим, основан на приема на плодове и чай в продължение на определен период от време. Не бях болна, но исках да го направя. Запознах се обстойно с ползите и вредите, които този режим оказва върху организма на човек. И реших да опитам.

плодове - грозде
Преди да ограничите храните, които консумирате, задължително се посъветвайте с лекар.

Предприех това действие без консултация с лекар, тъй като вярвах, че ще се справя. До този момент веднъж в годината, в продължение на няколко лета, бях правила различни прочистващи режими. Знаех как ще реагира тялото ми. Днес обаче смятам

подобно своеволие за безразсъдство

Защото специалистът не само ще направи пълни изследвания преди започване на режима, но и ще ви даде много ценни насоки, които иначе няма откъде да получите. Освен това той ще изготви индивидуално захранване за вас, което е изключително важно и задължително да спазите.

Лидия Ковачева и нейният режим

Гладолечението у нас е популярно благодарение на Лидия Ковачева. Тя е тази, която не просто започва да говори по темата, но и създава плодово-чаения режим. Твърди се, че именно благодарение на него хиляди са се излекували от опасни, дори смъртоносни заболявания.
Самата Лидия Ковачева се е излекувала чрез гладолечение от туберколоза и цироза, когато лекарите са ѝ предричали едва 3 месеца живот. А в книгата ú Гладът – приятел и лекарство тя говори за хора, при които болестите са непознати. За хора, които не се разболяват. Едни от тях са хунзите, за които Lifebites.bg вече ви разказа.

Омекотената форма на гладуване е резултат от дългогодишните наблюдения на Лидия Ковачева на различни нейни пациенти. Именно плодовете (и то в ограничено количество!) са в основата на този режим. Те са лесноусвоима храна и съдържат голямо количество вода и съставки, които набавят на организма енергия, нужна за изхвърлянето на токсините. Затова казват, че плодово-чаеният разтоварителен режим е по-добър от останалите системи при лекуване на пациенти. Не пропускайте последната част на това изречение – при лекуване. Защо ли? Ще разберете малко по-надолу. Първо нека ви разкажа

как се отрази този режим на тялото, здравето и живота ми

Започвам с уточнението, че това не е за всеки! Както всяко друго нещо, гладуването също си има своите ползи и вреди. Има специфични и отделни случаи, при които не се препоръчва. При наличие на какъвто и да е проблем със здравето е задължително гладуването да бъде консултирано с лекар. Иначе би могло да има много негативни последствия върху организма.

В зависимост от заболяването, този режим има различна продължителност. Но това само лекарят може да определи. По време на гладуването са забранени цигарите, алкохолът, кафето, както и физическите натоварвания.

Въпреки тези забрани, бях страшно ентусиазирана. Не ми беше трудно да спазвам ограниченията, с изключение на кафето. Но бързо свикнах да го заменям със зелен чай. Хранех се съобразно препоръките – започвах деня с чаша чай с мед, след два часа приемах определено количество плодове от един и същ вид. След още два часа – отново чай с мед. И така до последното хранене, което е в 18 часа.

Усещанията от първите дни ярко контрастираха с тези от последните. Докато в началото почти не усещах промяна в организма си, през последните се чувствах много по-лека, жизнена и заредена с енергия. През първите два-три дни

изпитвах глад, но не толкова силен, колкото очаквах

След четвъртия ден това усещане почти напълно изчезна. Тогава започнах да се наслаждавам на храната си. И усещах, че тя е най-добрата за моя организъм. Беше свежа, вкусна и истинска. Сякаш ме отърсваше от всичко нечисто и ме зареждаше с нови сили за живот.

Сетивата ми се изостряха с всеки изминал ден. Храната, която масово консумираме, като тестени изделия и сладкиши, ми се струваше все по-често вредна. Чувствах, че тя е по-скоро бреме за организма ми, макар че не я бях опитвала от дни.

грозде
Помнете, че при диетите захранването е изключително важно!

Точно този контраст ме подтикна категорично да спра да консумирам алкохол. Това е може би най-силното влияние, но има и много други неща, които останаха оттогава. Едно от тях е навикът ми да вечерям между 18 и 19 часа. Правя го до ден днешен.

Опасности

Това е темата, на която искам да наблегна в този текст. Преди да започна прочистващия режим, бях напълно наясно, че захранването е също толкова важно, колкото и самото гладуване. Докато се спазва режимът, стомахът се свива и свиква с определени храни. По време на захранването обаче постепенно се добавят по-разнообразни храни в по-големи количества. В резултат на това чувството за глад става много силно. Но е абсолютно забранено да се консумират храни, различни от указаните ви от лекаря, тъй като ефектът може да бъде крайно неблагоприятен и да доведе до

големи здравословни усложнения

Направих захранването си точно така, както беше указано. Добавях постепенно различни храни към менюто си. Започнах да се храня нормално. Режимът остана в миналото. Но ентусиазмът – не. Тогава се замислих, че вероятно не зная достатъчно за този тип хранителни режими и започнах да проучвам мнения и споделен опит. Повечето бяха на мъже и жени, преодолели различни заболявания с помощта на гладолечението. Попаднах обаче и на отрицателни преживявания.

Като млада жена силно се впечатлих от информацията, че гладолечението може да предизвика забавяне на месечния цикъл. Разбира се, всеки лекар би ви го казал, ако се консултирате с него. Оказа се, че това е често срещан проблем при много момичета. Всички те правят подобни очистващи режими, макар и не толкова строги. Правят детоксикации и диети, изключват от менюто си множество продукти за по-дълъг или по-кратък период от време. Това

стресира тялото и дава отражение върху здравето

плодове
Здравото тяло се нуждае от много и различни хранителни вещества.

Настъпва хормонален дисбаланс. И резултатът може да бъде забавяне на месечния цикъл. Много често – и липса на такъв. Представяте ли си? Това би могло да е необратимо! Ако повечето момичета са наясно с това, едва ли биха се подложили на подобно нещо.

Едва тогава осмислих колко сериозно и отговорно е да се вземе подобно решение. И какъв голям риск за здравето крие драстичната промяна в хранителния режим. А най-лошото е, че това би могло да бъде предизвикано от всяка една диета. Защото в основата на диетите, на прочистващите режими и т.н., е ограничен прием на храни, съответно – на вещества, необходими за правилното функциониране на организма. Тогава си дадох сметка, че всеки организъм е различен и всички имаме различни потребности. Затова, ако едно нещо е полезно за някои, не значи, че няма да навреди на останалите.

Обещах си, че никога вече няма да експериментирам с тялото си. Да, плодово-чаеният режим ми оказа много положително въздействие. Да, сигурна съм, че гладолечението, консултирано с лекар, може да помогне за лечение на стотици болести. Но, както вече казах, трябва да е консултирано с лекар. И да се прави само при нужда. В противен случай би могло да бъде опасно.

Прочетете още: Гергана Брънзова – за чудото да надвиеш нелечима болест

Отговор