Джеймс Фързър и неговите висящи къщи за бездомни

0
Проектираните от Фързър къщи се закрепват върху вече готови сгради.

Английският архитект Джеймс Фързър е измислил находчиво решение на проблема с бездомните в Лондон.

Той е проектирал серия от висящи жилища за повече от 750-те души без покрив над главата, които живеят в английската столица, които да ги предпазят от суровата лондонска зима.

5shelter

Проектът на 26-годишния Джеймс Фързър, наречен Home for the Homeless спечели първа награда в състезанието Space for New Visions, организирано от компанията за покривни конструкции FAKRO.

download
Интериора на висящите къщи за бездомни.

Висящите къщи за бездомни са изключително икономично направени с идеята да осигурят покрив и защита за хората, които живеят на улицата. Тези конструкции са без електричество, изработени са от шперплат и стомана. Любопитното е, че те не се нуждаят от допълнително пространство, върху което да бъдат застроени, тъй като

те се закрепват върху вече съществуващи сгради

и на практика висят във въздуха.

В тези къщи има матрак, маса, малка дневна, както и място, където бездомните могат да държат малкото вещи, които притежават.

3000
Шиповете, вдъхновили Фързър за проекта.

Фързър се връдхновява за проекта си от шиповете, които пречат на бездомните да спят на популярни места из Лондон. Според него проектираните от него висящи къщи ще предпазят бездомните не само от лошото време, но и от негативното отношение, което те срещат ежедневно в обществото.

Все пак Фързър е наясно, че висящите къщи са само временно решение на проблема.

1james-frazer
Джеймс Фързър

“Време е да променим отношението си към бездомните. Те имат право да бъдат третирани със същото уважение, като всички останали. В края на краищата, всеки от нас може да изпадне в подобно положение”, казва Фързър.

Отговор