Къде е Уорхол? (Книга за наблюдателни ценители)

0
Анди Уорхол
Книгата Where's Warhol проследява имагинерните пътешествия на бащата на попарта Анди Уорхол.

Бащата на попарта Анди Уорхол е роден на 6 август 1928 г. в Питсбърг, Пенсилвания, в семейството на емигранти от днешна Словакия. Големият художник умира на 22 февруари 1987 г. след операция на жлъчния мехур.

Анди Уорхол
Анди Уорхол (1928 – 1987) в Лондон през 1984 г.

Къде би отишъл Анди Уорхол

ако имаше начин да пътува не само в пространството, но и във времето? Отговор на този въпрос дава книгата Where’s Warhol? Тя проследява имагинерните пътешествия на бащата на попарта с машина на времето в различни епохи. Уорхол се среща с други известни творци, а читателят има за задача да открие създателя на попарта, който винаги е облечен във фланела на бели и сини ивици и носи слънчеви очила. Всяка сцена е пресъздадена внимателно от специалистката по история на изкуството Катрин Инграм и илюстрирана с особено внимание към детайла от художника Андрю Рей.

Where’s Waldo?
Юбилейно издание на Where’s Waldo? по случай 25-годишнината на книгата.

На страниците на Where’s Warhol? Анди Уорхол посещава Микеланджело, който по това време е зает с работата си по Сикстинската капела. Среща се още и с Жан-Мишел Баския, който рисува графити по улиците на Ню Йорк. Също и с френските импресионисти и представителите на немското модернистично течение Баухаус.

Where’s Warhol? е вдъхновена от поредицата книги Where’s Waldo?  на британския илюстратор Мартин Хандфорд, които се превръщат в истинска сензация през 80-те и 90-те години на миналия век. Where’s Waldo? е издадена в България още през 1998 г. от издателство Кибеа под името Къде е Уоли?

Ричард Скари
Ричард Скари (1919-1994)

Мартин Хандфорд следва традициите на т.н. Wimmelbilderbuch – богато илюстровани картини с множество хора, животни и предмети. Един от най-известните автори в този жанр е американският илюстратор Ричард Скари (1919-1994), но корените му са доста по-дълбоки и водят до творци като Йеронимус Бош и Питер Брьогел Стария.

[Вижте още: Градината на земните удоволствия на Йеронимус Бош]

Създателите на Where’s Warhol? явно са наясно с това, тъй като една от най-интересните илюстрации в книгата, е вариация по Градината на земните удоволствия на Бош, наречена Градината на артистичните удоволствия.

Анди Уорхол
Успяхте ли да го откриете?

Where’s Warhol? Книгата изобилства от референции към света на изкуството. Всеки, който е запознат поне в общи линии с нюйоркската арт сцена през 70-те и 80-те години на миналия век, ще разпознае фигури като Жан-Мишел Баския, Кийт Харинг и Джеф Куунс. Почитателите на класиците пък ще се срещнат с Гилбърт и Джордж, Салвадор Дали, Микеланджело Буонароти и Сандро Ботичели. Where’s Warhol? може да бъде закупена срещу $10,07 от Amazon.

А сега тествайте наблюдателността си, като се опитате да откриете Анди Уорхол на рисунките в галерията по-долу:


Вижте още някои от най-известните картини на Пол Гоген

Отговор