Българка прави приказни къщи за кукли

Приказните творби на Ани Йoрданова са хит в социалните мрежи

къщи за кукли
Ани и Дани отдавна мечтаели за направят първата си къща за кукли.

От известно време в социалните мрежи има нов хит – къщи за кукли, дело на талантливата българка Ани Йорданова. Нейните творения провокираха интереса на хиляди хора. Привлякоха и вниманието на Lifebites.bg. В следващите редове ще ви разкажем как се ражда тази красота.

От съвсем малка Ани открива таланта си да рисува. По-късно завършва интериорен дизайн в НБУ и Художествената академия. Това е и основната дейност, с която се занимава. Понастоящем живее и работи в Дупница, в семейната фирма, създадена преди години от родителите ѝ. Към бизнеса, преди близо 10 години, се присъединява и тогавашният приятел на младата дизайнерка – Даниел, който и днес е неин спътник.

“Той от тенисист на маса се превърна в мебелист. И общо взето цялото семейство се занимаваме с това.”

Работата им е фокусирана основно върху проектирането на мебели. Но и върху създаването на цялостни проекти за обзавеждане. Сред многото “сериозна” работа Ани и Даниел все не успявали да намерят време да изработят нещо, за което отдавна мечтаели – красиви

къща за кукли
Къщичките за кукли на Ани и Даниел предизвикаха същински фурор във Фейсбук.

къщи за кукли

Една сутрин двойката се събужда и решава, че подходящият момент най-сетне е настъпил. Запретват ръкави и не след дълго двете приказни къщи за кукли се появяват на бял свят. Материалът, от който са изработени, е MDF. За работата Ани разказва:

“Заедно с мъжа ми първо направихме по-голямата къща за кукли. Честно казано, в началото си ги представях доста по-елементарни и леснички.”

Двамата вече били закупили проектите за така мечтаните къщи за кукли. Но им се наложило да преформатират размерите на частите така, че да могат да бъдат изрязани на тяхната CNC машина. След това настроили самите машини с новите размери и изрязали частите в съответните форми и големини. Последвало леко шлайфане за заглаждане на елементите. И накрая – самото сглобяване. Така че, макар и да не са издялкани изцяло на ръка, за къщите на Ани и Даниел спокойно можем да кажем, че са

ръчна изработка

и един по един всеки от елементите е минал през умовете и ръцете им. “Къщичките се сглобяват като пъзел”, разказва Ани. А това ги прави лесно преносими и удобни за разглобяване. Много практично за моментите, в които децата не играят с тях.

къщи за детска стая
Това са първите къщички за детска стая, изработени от Ани и семейството ѝ.

Когато Ани споделя снимки на двете готови красиви къщи за кукли във Фейсбук, коментарите, харесванията и похвалите на потребителите направо заваляват.

“Страхотни, уникални, красиви, прекрасни, жестоки, чудни…”

са само част от епитетите, с които са описвани къщичките, предназначени за

домове на кукли Барби  

“Без да съм кукла и аз бих живяла в такава къща” – възкликва възхитена жена, когато вижда творенията на нашата героиня. А друга добавя: “Винаги съм мечтала за такава къщичка.”

Едва ли има някой, който би отрекъл добрия резултат и страхотно майсторство на впечатляващите къщи за кукли. Макар че, както при всичко споделено в социалните мрежи, и под техните снимки не липсват хапливи и недотам добронамерени коментари.

къщи за кукли
Двете къщи за кукли, изработени до момента, са само началото, казва Ани.

До момента Ани е успяла да изработи само две къщи за кукли. Но, както и казва, това е само началото. Българката планира да направи още много такива, както и

приказни замъци и спортни писти

за момченцата. Тези играчки, вярва Ани, до голяма степен могат да развият детското въображение. Колкото до специфичните желания на клиентите – те винаги могат да бъдат удовлетворени, категорична е тя. И обяснява:

“Макетите могат да бъдат направени по-големи или от по-дебел материал, например. Те обаче няма да могат да се сглобяват и разглобяват така лесно като тези, които вече направихме. Сглобени веднъж, те ще си стоят като голям неразглобяем декор.”

картина
Ани обожава да рисува, но ѝ остава все по-малко време да го прави.

Дизайнерката разказва, че в основата на нейния творчески път стои баща ѝ и неговата

любов към художественото изкуство

Както и възхищението му към творците, които не само притежават таланта да рисуват, но и получават солидно образование, за да го развиват. Ани признава, че именно това било едно от нещата, които я стимулирали да тръгне по нейния път към изкуството.

Когато завършила висшето си образование, се чудела дали да не се захване с мода. Но след като обмислила добре нещата, решила, че е по-добре да продължи делото на родителите си. И да надгражда постигнатото от тях, а не “да започва от нулата”. И така днес Ани е щастлива с направения тогава избор. Тя споделя, че:

“Самата професия много увлича. Когато създадеш нещо с ръцете си, започва да ти се иска да създаваш все повече и повече…”

И продължава всеки ден да се развива и да твори. Да създава проекти и произведения на изкуството, с които да радва хората около себе си и тези в социалните мрежи. Като приказните къщи за кукли, заради които я потърсихме. Но и като всички онези неща, които тепърва предстои да сътвори.

За да научите повече от самата Ани, можете да посетите Фейсбук страницата на нейната фирма.


Вижте още: Имат ли куклите душа?

Отговор