Ушуая: Пътешествие до края на света

0
края на света
Фарът на края на света, снимка: nestor galina via Remodel / CC BY

Ако някой някога ви е обещавал, че заради вас ще отиде до края на света, а повече не сте го виждали, потърсете го в… Огнена земя. Архипелагът от острови е най-южната част на Южна Америка и тъкмо тук се намира както най-южният град на света – Ушуая, така и най-южната точка суша изобщо – нос Хорн.

Навремето, когато все още не знаели, че Земята е кръгла, явно са разбирали понятието най-южен като най-краен. И ето че така се родил митът за края на света. А също и Фарът на края на света, Последната поща на света, от която можете да изпратите картичка с печат Fin del Mundo и т.н.

Но да се върнем на Огнена земя – Tierra del Fuego на испански!

Разположен на кръстопът

между Магелановия проток и протока Дрейк и между Атлантическия и Тихия океан, архипелагът е част от природогеографската област Патагония.

Огнена земя
Огнена земя дължи името си на някогашните индиански лагерни огньове. Снимка: coopfilm via Scandinavian / CC BY-ND

Името му е дадено (донякъде) от великия португалски мореплавател Фернандо Магелан, но за кръстник може да се смята и испанският крал Чарлз V. Магелан нарекъл местността Tierra del Humo – Земя на пушека, тъй като, когато пристигнал със своята флотилия, забелязал индианските лагерни огньове. Но испанският му покровител по-късно се сетил за максимата, че няма дим без огън, и така се родила

Огнена земя

Тя включва над 40 хиляди острова и островчета с общо население около 250 хиляди души. Най-големият е с името на архипелага – Огнена земя. Преди повече от век – през 1881 г. – островите са разделени между Аржентина и Чили. В аржентинската част попада най-южният град на планетата – Ушуая, а в чилийската, на остров Наварино, се намира най-южното населено място на планетата – рибарското селце Пуерто Торо (с население от едва 30-ина души).

Ушуая
Пътешествие до края на света: От Ушуая тръгват повечето антарктически маршрути

На езика на индианците ямаха Ушуая означава

Залив, гледащ на запад

Това малко провинциално градче е столицата на аржентинската провинция Огнена земя, порта към Антарктика (от тук тръгват повечето антарктически маршрути) и съответно – сборен пункт на всякакви авантюристи, любители на пътешествията и приключенията, луди глави.

Разположена по бреговете на корабоплавателния канал Бигъл, Ушуая ще ви плени с традиционната напитка на Аржентина – матето. Възникнала като каторга за престъпници, заточени в нейната пустош, днес столицата на Огнена земя все още предлага на туристите да си купят за спомен… затворнически дрехи.

Ушуая
Пристанището на Ушуая през нощта, снимка: Rob Oo via Source / CC BY

Но онова, което си заслужава да направите, ако попаднете тук, не е свързано с шопинг и питиета, разбира се. А с плаване! Разходката с лодка или

катамаран по канала Бигъл

е една от местните атракции. Каналът, който се вие между островите на архипелага и отделя големия Огнена Земя от по-малките южни островчета, е кръстен на кораба Бийгъл на Чарлз Дарвин. През 1833 г., по време на 5-годишното си околосветско плаване, английският учен стигнал до глетчерите тук и ги описал така:

“Едва ли е възможно да си представим нещо по-красиво от изумрудено-синьото на тези ледници, особено в контраста им с мъртво-бялата шир на снега над тях.”

Планината от северната страна на канала е кръстена на Дарвин и предлага чудни гледки на фона на Алеята на глетчерите (петте глетчера Holanda, Italia, Francia, Alemania, Romanche).

каналът Бийгъл
С катамаран по канала Бигъл, снимка: Rodrigo_Soldon via Foter.com / CC BY-ND

Точно в сърцето на канала е остров Алисия, дом на внушителна колония тюлени. По вода можете да достигнете и остров Les Eclaireurs. Фарът му е една от иконите на Ушуая още от построяването му през 1919 г., има го по всички картички.

Но да се върнем малко по-назад в историята и малко по на юг по картата – към един друг, също интересен плавателен маршрут…

Магелановият проток

Фернандо Магелан, който е първият европеец, минал край архипелага Огнена земя, е и първият, който е минал през протока, отделящ целия архипелаг от континенталната част на Южна Америка. И двете събития – в далечната 1520 г.


Вижте още: Българи покориха връх Серо Торе в Андите

до края на света
Магелановият проток минава край бреговете на Пунта Арена, а каналът Бигъл е точно “под” Ушуая. На юг, в посока Антарктида, е протокът Дрейк. Карта: thejourney1972 (South America addicted) via Decorators Guru / CC BY

Корабите от експедицията на Магелан навлизат в тази (по техни думи) водна улица” на Деня на Вси светии, затова и нарекли мястото Проток на Вси светии. По-късно дългият около 570 км и широк (в най-тясната си точка) едва 2 км пролив е кръстен на португалския мореплавател.

Протокът е бил най-важният естествен воден път за преминаване между Тихия и Атлантическия океан преди построяването на Панамския канал през 1914 г. Но се счита за труден маршрут заради

непредсказуемите ветрове

и течения в най-тясната му част. (В южното полукълбо заради големите открити водни пространства – за разлика от северното полукълбо, където е концентрирана по-голямата част от земната маса – се вихрят силни ветрове, специално в по-южните части.)

края на света
Пътешествие до края на света – протокът Дрейк отделя нос Хорн от Антарктида. Снимка: 23am.com via Foter.com / CC BY

Затова в тази част на света по-често моряците предпочитат преминаването между двата океана да става през протока Дрейк. Със своите 1100 км ширина той е най-широкият пролив на Земята. Кръстен е на английският пират и герой от много битки Франсис Дрейк – първият англичанин, обиколил света по вода с кораба си Златната кошута, и вторият мореплавател след Магелан, извършил пълно околосветско пътешествие. Протокът му отделя нос Хорн от Антарктическия полуостров на Антарктида.

Ако стигнете до тук и все още не сте открили онзи, когото търсехте за обяснение, хвърлете името му на ветровете и ледниците. И си вървете у дома. Без да се обръщате назад.


Вижте още: Американка обиколи 7-те чудеса на света за 13 дни

Отговор