Климентина и нейните портрети от дрехи

Климентина Яулеска Василев
Климентина Яулеска Василев

Подобно нещо повечето от вас не са виждали до този момент. Защото изкуството на Климентина е всичко друго, но не и традиционно. Тя прави портрети от… дрехи. Това е един от последните проекти на талантливата македонка, за която Lifebites.bg ще ви разкаже днес.

Коя всъщност е Климентина?

Родена е в Македония. След като се дипломира във Факултета за изящни изкуства в Скопие, заминава за САЩ. Там получава пълна стипендия, която ú дава възможност да завърши магистърска степен по изящни изкуства в университета Монклер в Ню Джърси. В момента живее и работи в Ню Йорк и – както сама казва – е щастливо омъжена за българския фотограф Давид Василев.


Припомнете си и разказа ни за Давид и уникалните снимки, които българинът прави в селище на хутерити


За изкуството, хората, пресъздадени чрез старите ѝ дрехи, тайните на вселената и за красотите на България – разговаряме с Климентина Яулеска Василев.

Климентина Яулеска Василев
Климентина Яулеска Василев

Климентина, как ти хрумна да създаваш портрети от дрехи?

Исках да създам портрети, които са много лични и интимни, но да не са директно представяне на физическите черти, а по-скоро портрети с форма, плътност и триизмерност. Избрах да работя с дрехи, които бяха изхвърлени от техните собственици в смисъл на: “Това не съм аз повече” или “Това не ми става повече“. Реших да обърна ракурса като покажа какво може да представлява

един портрет

и от какво може да бъде направен той.

Това, което сме сега и това, което сме мислили, че сме в миналото и начинът, по който се възприемаме и който се променя във времето, са все неща, които ме интересуват и съм се опитала да проуча с този свой проект.

Как реагира твоят съпруг, когато видя портрета от любимото си кожено яке?

Якето на Давид, което половинката му Климентина превръща в произведение на изкуството.
Якето на Давид, което половинката му Климентина превръща в произведение на изкуството.

Искаше да го изненадам, затова за разлика от другите портрети, направих неговия от старо негово кожено яке, което трябваше да бъде преправено. Ползвах якето и направих портрет, който беше показан на мое шоу в галерията Mana Contemporary. Давид дойде на откриването и когато видя какво се е получило, първата му реакция беше: “Чакай малко, това моето яке ли е?”

Смя се от сърце

и го хареса страшно много. И двамата адмирираме вселената и всички нови теории за това как работи тя, затова този портрет беше визуален израз на този негов интерес. За щастие той не се разсърди, че скъпото му яке е било “унищожено” и превърнато в произведение на изкуството. Рискувах!

Как се срещнахте с Давид?

Това е момент, който беше повратна точка в нашия живот. Срещнахме се в рок-пънк бар в Манхатън, който се казва Дом, сладък дом. Забавната част беше, че имаше вероятност и двамата да не отидем там въпросната вечер. Но като че ли нещо ни накара да отидем, за да се срещнем.

944596_10151497773696090_1068366355_n
Климентина и Давид избират да се венчаят в парк!

Давид се запозна с мен, без да знае откъде съм и двамата започнахме съвсем естествено да си говорим на английски. Изненада се като разбра, че сме от две съседни държави, а се срещаме в една от най-големите страни в света. Поговорихме си малко, а всичките ми приятели бяха убедени, че се познаваме отпреди. Имаше странна близост помежду ни, усещане на близост. И от този ден станахме неразделни.

Била си в България. Какво видя и как ти се стори страната ни?

Била съм на Черно море като малка и имам прекрасни спомени, но последното ми посещение на България ме изненада с това колко много неща са се променили. Този път посетих много други места. Хареса ми как инфраструктурата е комбинирана с по-старата архитектура, страхотен начин да се опази

богатото минало на страната

Хареса ми много Стара Загора с Праисторическата селищна могила при Окръжната болница, Римската мозайка в пощата и плътната сянка на липите, покриваща красивите кафенета. София също ме развълнува – прекарах страхотна вечер с изключително гостоприемни хора там. Срещнах страхотни приятели в България и чакам с нетърпение да отида отново там.


Вижте още… романтичното лице на София – през погледа на Здравко Йончев


Повече за работата на Климентина може да научите на нейния официален сайт. Още нейни портрети, направени от дрехи, разгледайте в галерията по-долу:

Отговор