Пет легендарни фотографии на целувки

0
легендарни целувки
През 2013 г. камерата Leica, с която Алфред Айзенщет заснема легендарната снимка на матрос и медицинска сестра, целуващи се след капитулацията на Япония през 1945 г., е продадена на търг.

“Всеки мъж, който може да шофира безопасно, докато целува красиво момиче, просто не отделя вниманието, което целувката залужава”, твърди Айнщайн и кои сме ние, че да спорим с него.

“Като пчела, която каца върху ароматните плодници на цвете и пие нектара му, така и вие трябва да пиете нектара от устните на любовта ви”, пише на свой ред английският писател Хю Морис в хумористичния си наръчник за любовници The Art of Kissing от 1936 г.

От първата целувка, заснета на кинолента, която скандализира зрителите през 1896 г. до серията фотографии на Игнасио Леман на целуващи се двойки в различни страни по света, целувката е един от най-честите обекти на киното и фотографията. Но както всички знаем, целувката има много измерения.

Вижте пет емблематични фотографии на целувки

които показват този така интимен акт в различна светлина:

легендарни целувки
Таймс Скуеър след капитулацията на Япония
След капитулацията на Япония. Таймс Скуеър, 1945 г.

На 14 август 1945 г. император Хирохито обявява капитулацията на Япония, с което дефакто се слага край на Втората световна война. В този ден американският фотограф Алфред Айзенщет е сред ликуващата тълпа, събрала се на нюйоркския Таймс Скуеър, когато забелязва матрос, целуващ млада жена в безупречно бяла униформа. Айзенщет прави няколко кадъра, и останалото, както се казва, е история. Снимката, наречена Капитулация без уговорки е публикувана в сп. LIFE и става една от най-известните фотографии на XX век. Мъжът и жената на нея се казват Глен Макдъфи и Едит Шейн. След края на войната Макдъфи играе полупфресионално баскетбол и работи като пощальон, а Шейн е учителка. Тя умира през 2010 г. а Макдъфи през 2014 г.


легендарни целувки
Марлене Дитрих
Целувка за посрещане от фронта, 1945 г.

Фотографията показва актрисата Марлене Дитрих, която целува американски войник, който се връща вкъщи от фронта в края на Втората световна война. Заснета е от фотографа Ървин Хаберман и публикувана за пръв път в сп. Life. Войниците принадлежат към американската Втора пехотна дивизия, които участват в десанта на Нормандия и воюват из цяла Европа. Те се връщат в Ню Йорк на 20 юли 1945 г. с кораба Monticello. Но войната за тях все още не е свършила, защото те са на път за базата Кемп Суифт в Тексас, след което ще се върнат за инвазията на Япония. Марлене Дитрих, която е твърдо против режима на Хитлер и Втората световна война, е една от най-известните поддръжнички на американската армия.


легендарни целувки
Целувка на 2800 години
2800-годишната целувка

Тази двойка скелети е открита през 1972 г. в местността Тепе Хасанлу в долината Солдуз, Северозападен Иран. Местността е обект на археологически разкопки в продължение на десет сезона – от 1956 г. до 1974 г. Скелетите са открити от археолози от Университета на Пенсилвания и нюйоркския Метрополитън мюзиъм. Принадлежат на хора, умрели около 800 г. пр. н.е. Снимката им става популярна с името Любовниците.


 легендарни целувки
Целувка, спасила живот
Целувката на живота, 1967 г.

На фотографията заснета през 1967 г. от фотографа Роко Морабито в Ню Йорк, електротехник на име Д. Д. Томпсън прави изкуствено дишане на колегата си Рандал Чемпиън. Последният е ударен от ток с високо напрежение. Въжето, с което е завързан Чемпиън предотвратява падането му. А Томпсън, който се катери под него, му оказва първа помощ с дишане уста в уста. После, когато пулсът на Чемпиън се възвръща, Томпсън го сваля на земята, където ги очаква бърза помощ. Чемпиън се възстановява напълно и живее още тридесет и пет години. Умира през 2002 г. на 64 години. Томпсън е все още жив днес. Снимката донася награда Пулицър на фотографа Роко Морабито. 


легендарни целувки
Брежнев и Хонекер
Братска социалистическа целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, 1979 г.

Фотографията е заснета от Реджис Босу по време на честванията на 30-годишнината от създаването на Германската демократична република през 1979 г. Фотографията става много популярна и сп. Paris Match дори я публикува на цели две страници. Когато Берлинската стена пада през 1989 г. съветския художник Дмитри Врубел рисува фотографията върху източната част на Берлинската стена. Надписът под нея е “Господи, помогни ми да преживея тази смъртоносна любовна афера”. Леонид Брежнев често практикува братската социалистическа целувка и дори веднъж шеговито коментира за един от чуждите лидери: “Като политик не струва, но пък как добре се целува!


Вижте още историята на легендарната фотография
Целувка край Хотел Де Вил.  

Отговор