Пътешествие с Ориент Експрес през Студената война

3
Ориент Експрес
Джак Бърнс по време на пътуването си с Ориент Експрес

За любителите на мистерии няма нищо по-очарователно от Ориент Експрес – луксозен пътнически влак на частната компания Venice Simplon-Orient-Express, който започва да пътува между Париж и Истанбул през 1883 г.

Белокосата шпионка от филма на Алфред Хичкок Дамата изчезва пътува с Ориент Експрес. Това е и мястото, където се развива действието в криминалната класика Убийство в Ориент Експрес на Агата Кристи. Предпочитан е за пътуване от знаменитости като император Франц Йосиф I, Елизабет II, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол и др.

overlay
Плакат с маршрута на Симплон Ориент Експрес.

След Първата световна

Ориент Експрес се движи по ново трасе

през Алпите, за да се избегне преминаването през германска територия. Това е възможно, благодарение на тунела Симплон, който свързва Швейцария и Италия. През 20-те и 30-те години на миналия век, т. нар. Симплон Ориент Експрес се превръща в луксозен транспорт, предпочитан от дипломати, артисти, писатели и богати туристи, които пътуват към Близкия Изток.

И за разлика от старомодните презокеански круизове и луксозните полети с дирижабли през Атлантика,

пътуването с Ориент Експрес продължава

да е популярно дори след Втората световна война. Класическият маршрут между Париж и Истанбул е затворен през 1977 г. и заменен с по-кратка линия, свързваща Париж и Виена, която съществува до 2007 г. Кончината на Ориент Експрес настъпва окончателно през 2009 г., когато високоскоростните влакове и нискобюджетните самолетни компании побеждават в битката за пътници.

Jack Birns
Джак Бърнс в Югославия, по време на пътуването с Ориент Експрес.

Днес ще се върнем назад във времето. Месецът е май, годината – 1950. Тогава американският фотограф от сп. LIFE Джак Бърнс изминава целия маршрут от Париж до Истанбул и документира всеки момент от пътуването с фотоапарата си. Бърнс потегля от гара Виктория в Лондон, откъдето след кратко пътуване с влак и кораб преминава на континента. Американецът преминава последователно през Франция, Швейцария, Италия и Югославия.

На границата с България

обаче му е отказана българска транзитна виза. Бърнс е принуден да се върне в Белград, откъдето хваща самолет до Атина. Оттам американецът стига с влак до българо-гръцката граница и продължава пътешествието си през Гърция и Турция към Истанбул.

Турция
Джак Бърнс с група гърци, които среща по време на пътешествието си с Ориент Експрес.

След 1950 г., в продължение на няколко години маршрутът на влака е отклонен през съседни на България страни. Докато през 1953 г. 

българските власти отново разрешават преминаването му през страната

По същото време студенти от Художествената академия в София са наети да разкрасяват гарите, през които преминава Ориент Експрес, така че западните туристи да останат с добро впечатление от страната ни. 

Day-Night
Купе в първа класа на Ориент Експрес.

Малко известен факт е, че един от тези декоратори, е световноизвестният днес Кристо.

Но да се върнем на пътуването на Бърнс, който все пак пристига успешно в Истанбул. Американецът успява да заснеме общо 1750 снимки, от които едва 30 са публикувани в сп. LIFE през септември, 1950 г. Днес останалите фотографии са достъпни в онлайн архива на списанието. Те са автентична картина на страните в подстъпите на Желязната завеса, през които преминава легендарният Ориент Експрес в средата на XX век.

Кой е Джак Бърнс?

a1a8dbe08c8dfebe_large_fmt
Джак Бърнс

Джак Бърнс (1919–2008) е син на руски емигранти от Кливланд, Охайо. След като учи литература и журналистика Бърнс започва работа като фотограф за сп. LIFE.

Бърнс отразява Китайската гражданска война През 1947-1949 г., като се фокусира върху ежедневния живот в Шанхай. Бърнс е един от най-добрите фотографи на сп. LIFE и получава множество награди за работата си.

След това, през 1954 г. Бърнс прекратява кариерата си на фотограф и става успешен бизнесмен. Американецът се специализира в оборудване за подводни филмови камери.

Вижте още: България през 1970 г.

Вижте селекция от фотографиите на Джак Бърнс в галерията по-долу!

3 КОМЕНТАРА

  1. ЗАЩО ИМА ИЗСКАЧАЩ НАДПИС ОТДЯСНО И НЕ МОГА ДА ПРЕГЛЕДАМ ЕДНА СТАТИЯ НОРМАЛНО

    • Под “изскачащ надпис отдясно” имате предвид прозорец с подобни статии ли? Този списък не би трябвало да пречи да се чете основния материал, който е отворен. Ще отнесем проблема до колегите, ангажирани с дизайна на сайта. Каквото и друго съобщение да се появява, то би трябвало да може да бъде затворени с кликване на хиксчето в десния му ъгъл. Благодарим Ви за запитването, ще се постараем да отстраним проблема. Поздрави!

    • Проблемът е отстранен. Благодарим, че ни обърнахте внимание! Ако забележите и други подобни материали, ще се радваме, ако отново ни уведомите. Поздрави!

Отговор