Змиеносец – 13-тата непозната зодия

Всъщност това, дали зодиите са 12 на брой никак не е сигурно. Има твърдения, че съществува и 13-та зодия – Змиеносец.

Поради движението на Земята по нейната орбита, видимият годишен път на Слънцето преминава през 13 от общо 88 познати съзвездия (12 от тях са наречени зодиакални). Тези 13 съзвездия са: Риби, Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Змиеносец, Стрелец, Козирог и Водолей.

Змиеносец
Знакът на зодията Змиеносец.

Както разбирате, едно от съзвездията

Змиеносец – е изключено от зодиакалните знаци

въпреки че през него минава немалка част от видимия път на слънцето. Казва се, че астролозите приравнили броя на зодиите с този на месеците за свое удобство и улеснение.

Освен това, поради фаталността на числото 13 било по-добре знаците да са 12.

Змиеносец
Координатите на съзвездието Змиеносец.

През 1928 г. Международният Астрономически съюз потвърждава, че съзвездието може да бъде включено в зодиакалните знаци, но това така и не става. Всички хора родени в периода 29 ноември – 17 декември са представители на несъществуващата официално зодия, ако се вземе предвид гореспоменатото. Те са динамични и изключително борбени личности, много от тях притежават ясновидски или лечителски способности.

Змиеносец
Съзвездието Змиеносец.

Съзвездието Змиеносец е видимо от северното полукълбо и в него има 2 черни дупки. В близост до него се намират съзвездията Змия, Херкулес и Скорпион.

Древногръцката митология го свързва с бога-лечител Асклепий

син на Аполон и нимфата Коронида. След като станал могъщ лечител, обучен от кентавъра Хирон, Асклепий дръзнал да възкресява мъртвите и да ги връща обратно сред живите. Това разгневило Зевс и той го поразил с мълния и го изпратил на небето.

Разкритието за съществуването на 13-та зодия раздели съвременните астролози в два основни лагера. Единият от тях настървено настоява, че тази огромна грешка трябва да бъде поправена и зодия Змиеносец трябва да заеме мястото си сред останалите знаци. Другата група астролози не признава съществуването на подобен зодиакален знак и твърди, че се спекулира с тази тема, а Змиеносец е само съзвездие и нищо повече.

В древността също смятали, че има 13-та зодия – Паяк. Хората родени между 16 май и 12 юли били считани за представители на този зодиакален знак. По-късно зодия Паяк изчезва от астрологичните карти, тъй като подобно съзвездие няма. Вярвало се, че „планетата“, която управлява Паяците е самата Луна.

Вижте още: Зодиите в една дума

Отговор