Имаме само 12 години да спасим планетата

0
суша да спасим планетата
Тревожните прогнози чертаят несветло бъдеще на Земята, на която все по-големи части ще бъдат негодни за обитание от хората.

Може да ни остават едва 12 години, за да спасим планетата от катастрофални промени в климата! Тревожната прогноза е на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН, цитиран от британската ВВС.

Според видеото, разпространено от Световния икономически форум, което можете да изгледате в края на текста, правителствата по света имат буквално последна възможност да реагират, за да спрат страшните промени. В противен случай ще влезем в необратим сценарий.

разрушения след ураган да спасим планетата
Ще можем ли да спасим планетата?

Какво е нужно? Да се ограничи глобалното затопляне до максимум 1.5 градуса по Целзий. Веднъж преминал тази граница, светът ще се изправи пред ужасно предизвикателство. А именно – големи части от планетата ни няма да са годни за обитаване от хората.

Какво ни чака?

  • страшни суши
  • унищожителни наводнения
  • екстремни горещи вълни

Това ще хвърли стотици милони хора в отчайваща бедност.

Да ви е познато нещо от гореизброените? Риторичен въпрос…

Учените предупреждават, че незабавно трябва да се предприемат радикални мерки, които да доведат до значителни по мащаб промени. И за това са отговорни както правителствата, така и отделните граждани.

Какво ще ни струва това да се опитаме да спасим планетата?

Това начинание ще е порядъчно скъпо. От Междуправителствения панел, цитиран от Световния икономически форум, изчисляват, че необходимите промени може да достигнат стойност до 2.5% от глобалния БВП (брутен вътрешен продукт) в период от 20 години. В това число – близо 2.4 трилиона долара годишни инвестиции в енергийната система на планетата.

Това е поредният вик за помощ, след като през септември 2018-а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че рискуваме нещата да излязат извън контрол. По думите му:

климатични промени наводнение да спасим планетата
Наводненията все по-рядко ще са изключения.

“Коралите умират, океаните са все по-киселинни, разрастват се конфликтите за все по-ограничените природни ресурси. Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е достигнала най-високото си ниво от три милиона години насам. Въпреки това, имаме все още шанс да променим нещата”.


За доклада на Междуправителствения панел за климатични промени

Междуправителственият панел за климатични промени е научна и междуправителствена организация, която съществува от 30 години. Веднъж на 6 или 7 години излизат с подробни доклади за състоянието на климата на Земята.

ураган как да спасим планетата
Поредният голям и разрушителен ураган – снимка от Международната космическа станция.

Последният доклад е изготвян в продължение на 3 години. Авторите са учени, номинирани от правителствата на страните, които представляват или от международни институции. Общо 86 учени от 39 страни. Всички работят без заплащане. Прегледали са наличната научна литература за това дали е осъществимо, какво въздействие ще има и колко ще струва на планетата оставането на ниво под 1.5 градуса по Целзий по отношение на глобалното затопляне. След изготвянето на първоначална версия на доклада, са го изпратили за съгласуване на други експерти и правителствени организации. Общо са получили над 40 хиляди коментара. Всички са взети предвид. Ето защо панелът има репутацията на консервативно тяло, което излиза със становища на базата на широк консенсус.

В тази връзка ние от Lifebites.bg си мислим – ако този път докладът им е толкова тревожен и настояват да се вземат подобни крути мерки, колко ли страшно е положението наистина?


Вижте още за Земята, която изяждаме

Отговор