Време за поезия: Артюр Рембо – Сън за зимата

0
Артюр Рембо поезия

СЪН ЗА ЗИМАТА
Артюр Рембо

На Нея

Ще тръгнем през зимата в розов уютен вагон

с възглавнички сини.

В гнездото на луди целувки най-нежният стон

дано укроти ни.

 

Очи ще притвориш — зад потните тъмни стъкла

сред сенки вечерни

ще скачат и демони черни с космати тела,

и глутници черни.

 

Но аз ще те сепна с целувка, искряща от хлад,

и тя като паяче нежно по голия врат

ще хукне веднага…

 

Коси ще разпуснеш, „Търси го“ — ще кажеш със смях —

и дълго ще търсим това животинче сред тях,

и все ще ни бяга.

Превод: Кирил Кадийски


Артюр Рембо през 1871 г.
Артюр Рембо през 1871 г.

Артюр Рембо живее едва 37 години и твори за кратко

Буквално само, докато е тийнейджър. Не издава нито една стихосбирка приживе, а на съвременниците си е познат като търговец на оръжие. Независимо от това, името му се записва в историята на литературата като едно от най-талантливите пера на времето си.

Роден е на 20 октомври 1854 г. във френския град Шарлевил. Баща му е морски капитан, който изоставя семейството си. Майка му – консервативна и деспотична жена, е принудена да издържа четирите си деца сама.

В тийнейджърските си години Артюр проявява интерес към литературата. Пише стихове. Изпраща едно от стихотворенията си в Париж на прочутия поет Пол Верлен, а в замяна получава билет за френската столица и романтичното послание:

“Ела, скъпа велика душа. Ние те чакаме, желаем те”.

Пол Верлен и Артюр Рембо
Пол Верлен и Артюр Рембо в лявата част на картината.

По това време съпругата на Верлен е бременна, но това не пречи на поета да се отдаде на хомосексуалните си щения. Връзката на Пол и Артюр, казват, е хаотична, бурна и шумна. Гарнирана е с хашиш, абсент и безцелно безделие. Верлен се разделя със съпругата си, изоставя детето си.

Но и с Артюр нещата не се развиват по най-добрия начин. Скандалите са ежедневие. Младежът решава да си тръгне и се отправя на път из Европа. В един момент двамата любовници се срещат отново, но след поредния скандал Пол Верлен стреля и ранява Артюр Рембо. За Верлен това означава затвор. А Артюр отново се отправя на странствания.

През 1879 г. се завръща в родния си град. Помага във фермата на свои роднини, захваща се с търговия на оръжие. Десетина години по-късно се налага ампутация на единия му крак. Причината, оказва се, е рак. Умира на 10 ноември 1891 г. в Марсилия.


Вижте още как затворът превръща Пол Верлен в Принца на поетите

Отговор