Най-драматичните вулканични изригвания в историята

0

ВЕЗУВИЙ – най-опасният вулкан в света

Едва ли има някой, който да не знае за драмата, разиграла се в близост до днешния италиански град Неапол. Всички сме чували, че жителите на Помпей и Херкулан били абсолютно изненадани от едно от най-мощните изригвания на вулкана Везувий след дълги години затишие. И били буквално погребани под пемзата – кой където бил заварен. През 1748 г. градът бил открит и до днес представлява една от най-интересните археологически находки.

Помпей
Смъртта на Помпей се дължи на едно от най-известните вулканични изригвания в историята – Photo credit: Nathan O’Nions via Foter.com / CC BY-NC

Везувий изригнал по обяд на 24 август 79 г. от н.е. В дните преди това не е имало почти никакви ясни знаци за предстоящото бедствие, за да разберат хората, че трябва да се спасяват. Катаклизмът бил предшестван само от няколко земетресения, които обаче не подсказвали, че ще има и друго нещо. Всичко започнало със силен грохот – тапата на кратера изхвърчала във въздуха. Вятърът духал в посока към Помпей и скоро върху града започнали да се изсипват смъртоносни късове пемза, а въздухът бил изпълнен с отровни газове. През нощта тази атака приключила, а междувременно мнозина от жителите на града вече били мъртви.

Но за оцелелите предстоял нов ад

Дошли лавата и високата температура. Гореща пелена се спуснала над околността и повишила температурата до няколко стотин градуса. Плътта на жертвите буквално била изпарена, оставяйки овъглените им скелети изкривени от ужас. Същински Армагедон. Няма спасение от това. Не е ясен броят на загиналите в огнения ад. Със сигурност са били над 10 000.

Помпей
Истински човешки кости, изровени от пемзата – ужасът се усеща и днес. Photo credit: get directly down via Foter.com / CC BY

Предполага се, че самата планина е била няколко стотин метра по-висока, но в резултат на мощните изригвания релефът значително се променил. В периода 16-19 декември 1631 г. вулканът повторил в известна степен „подвига“ си от античността и засипал околността първо с пемза, пепел и отровни газове, а после с лава. Смята се, че при това изригване загинали поне 6000 души.

Към днешна дата това е все още

един от най-опасните вулкани на земята

Най-вече поради факта, че в близост до него живеят около 3 милиона души. Това е най-гъсто населената територия на земята, в пряка близост до действащ вулкан. И по всичко личи, че днешните жители на района не са кой знае колко по-подготвени за това, което може да ги сполети при ново мощно изригване.

Италианските власти в района наблюдават активността на вулкана, но са наясно, че ако изригне отново без предупреждение и със силата, с която го е направил в началото на новата ера или през 1631 г., няма да имат много възможности за евакуация на по-голямата част от местното население. Ето защо, както отбелязва National Geographic,

правителството на Италия плаща възнаграждение на всеки, който доброволно се премести

да живее извън смятаната за опасна „червена“ зона. За съжаление, желаещите са малцина.

Везувий и Неапол
Вулканът Везувий и Неапол. Photo credit: Christopher Chan via Foter.com / CC BY-NC-ND

Основният проблем е в това, че колкото по-дълго вулканът „спи“, толкова по-тежка ще е катастрофата, която ще предизвика. През изминалия 20 век е имал 6 изригвания, последното от които през 1944 г. не било особено силно, но въпреки това взело петдесетина жертви. Но оттогава Везувий спи. И е въпрос на време да се пробуди с поредния силен трясък.

На следващата страница – кои са най-мощните вулканични изригвания в съвременната човешка история

Отговор