5 приказни места в света, които спират дъха

приказни
Розовото езеро в Сенегал.

Земята е пълна с чудеса. Някои създадени от хората, други от природата. И в двата случая обаче можем да се натъкнем на приказни места, картини и феномени, на които дълго и безгласно да се наслаждаваме и чудим.

Днес в Lifebites.bg решихме да ви заведем на

5 приказни места, сякаш изскочили от нечия фантазия, книга или филм:

Подводният музей в Канкун, Мексико

Подводният музей в Канкун съдържа около 500 статуи с човешки размери.
Подводният музей в Канкун съдържа около 500 статуи с човешки размери.

Това е най-големият подводен музей в света и спокойно може да бъде наречен единствен по рода си. Началото на MUSA, както е известен нестандартният еко проект, е сложено през 2009 г.  Към настоящия момент на дъното под водите на Тихия океан около Мексико са разположени около 500 статуи. Всички те са с човешки размери. Техен автор е британският скулптор Джейсън Тейлър.

Неслучайно казахме, че MUSA е ЕКО проект. Идеята за създаването му е не просто да има авангарден музей под морското равнище. Нито пък да се направи уникално място за дайвинг. И двете неща са факт, разбира се, но първоначалният замисъл е друг. Целта е чрез поставените на морското дъно

приказни фигури

да се създаде изкуствен риф, за да се облагороди средата и животът на това място. За щастие, всичко потръгва по план. Първо по статуите започват да се захващат дребни морски водорасли, а постепенно от тях израстват и малки полипи. Монументите са изградени от бетон с морски пясък, което още от самото начало  гарантира успеха на проекта. В момента част от тях са покрити с водорасли, а от други вече са се образували така желаните  коралови рифове.

Червеният плаж в Панджин, Китай

Червеният цвят на "плажа" се дължи на спрециален вид трева, който вирее там.
Червеният цвят на “плажа” се дължи на спрециален вид трева, който вирее там.

Не. Това не е плаж като плаж. И цветът му не се дължи на някакъв особен вид червен пясък, а на специален род трева, наречена Suaeda salsa. Този вид морска трева започва растежа си през април-май, и в началото все още е зелена. През есента обаче (подобно на Коледната звезда, която всички познаваме)

се оцветява в тъмно-червени тонове

Така обградената със Suaeda salsa река в Китай създава усещането, че сме попаднали в някаква приказна и нереална действителност. Червеният плаж е част от най-голямото тръстиково блато в света. Там дом са намерили и много разнообразни животински видове и птици. Сред тях и някои застрашени от изчезване, като коронования жерав, черноклюнестата чайка и много други. Поради това територията е обявена за защитена зона и достъпът за туристи е силно ограничен.

Омагьосания град привлича не само хорските погледи, но и обективите на камерите в киното.
Омагьосаният град привлича не само хорските погледи, но и обективите на камерите в киното.

Сиудад Енкантада, Испания

Сиудад Енкантада (Омагьосания град) просто няма как да не ви очарова. Това, което прави мястото уникално са специфичните, нестандартни и може да се каже направо приказни форми на скалите, намиращи се там. Тези причудливи образувания са се получили вследствие на въздействието на ерозионните процеси на водите на местната река и атмосферните условия.

Феноменът се намира в близост до град Куенка

който е част от списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Омагьосания град е приютил в себе си много на брой чудати природни скулптури, като част от тях си имат и собствени имена. Морето от камъни, Гъбите, Любовниците, Слонът и други. Сиудад Енкантада често се превръща и в снимачен терен поради уникалността и красотата на природата си.

Розовото езеро в Сенегал се намира в най-западната точка на Африка.
Розовото езеро в Сенегал се намира в най-западната точка на Африка.

Розовото езеро в Сенегал

То си има и име – езерото Ретба. Но заради необичайния си цвят е по-известно като Розовото езеро в Сенегал. Разположено е на полуостров Кап-Верт. По-известен у нас под името Кабо Верде. Но еднаквото име не бива да се превръща в причина да се бърка с държавата. Именно този полуостров е и най-западната точка на черния континент.

Причина за нехарактерното оцветяване на водите му е вид микроскопично водорасло – Dunaliella salina. Заради високата си антиоксидантна способност този вид водорасло често се използва като

съставка в козметични продукти и диетични храни

То съдържа и някои други полезни вещества, като бета каротин, глицерол и други. Розовото езеро е отделено от Атлантическия океан само с тънка преграда от дюни. Цветът на водите му е най-наситен през сухия сезон – от ноември до юни. Ретба се характеризира и с много високо съдържание на сол, според някои източници дори по-високо от това в Мъртво море – 350 грама на литър.

Между другото, това не е единственото подобно розово езеро. За друго такова, но в Австралия ви разказахме в историята-галерия за природните чудеса, които ни удивляват.

Лавандуловите полета в Прованс, Франция

Лавандуловите полета в Прованс са най-голямата атракция за туристите в региона.
Лавандуловите полета в Прованс са най-голямата атракция за туристите в региона.

Ароматът на лавандула е любим на много хора. Но когато погледнете снимките с тези приказни лавандулови полета в Прованс, няма как да не я заобичате още повече. Красотата и магичността им са просто поразителни.

Прованс е географска и историческа област в югоизточната част на Франция. Лавандуловите ѝ полета са световноизвестни и на практика няма човек, който да не е чувал за тях. През юни и юли всяка година полетата са изцяло покрити от лилавите цветове на ароматното растение. А жътвата започва през месец август. В целия регион се носи

завладяващият аромат на лавандула

тъй като полетата са буквално навсякъде. Близо 80% от добива на лавандула по света се използва за производството на сапуни, парфюми и други козметични продукти. Но освен с лавандуловите си полета, Прованс се слави и с качествените си вина. Така че не пропускайте да ги опитате, ако ви се отвори път натам.

Вижте още: Райски кътчета или селища в нищото?

Отговор