Ирландия, Хаваи и Нова Зеландия, където няма змии

0
къде няма змии
На зелените хълмове на Ирландия можете да видите какво ли не, но не и това...

Знаете ли, че в Ирландия няма змии? Наистина. Ирландците разказват известна легенда, свързана с покровителя на страната им Свети Патрик. Известно е, че на младини светецът бил роб на острова. Впоследствие, след като вече станал свещеник, се завърнал там, за да покръсти ирландците в християнската вяра. Отдал се на 40-дневен пост и молитва на върха на една скала. И в един момент пълзящите влечуги започнали да го нападат. Той ги прокудил оттам и им забранил да припарват до острова със зелените хълмове.

Истината е обаче, че макар Свети Патрик да е направил много хубави неща, това не е било едно от тях. Просто, защото в Ирландия никога не е имало пълзящи влечуги. Това показва проучване, направено от National Geographic през 2014 г. Оказва се, че при научни изследвания на останки от животни на острова не са откривани кости от змийски скелет.

Ирландия обаче далеч не е чак толкова неповторимо уникална по отношение отсъствието на пълзящи влечуги. Змии няма и на други места по света – Нова Зеландия, Хавайските острови, Исландия, Гренландия и разбира се студените части на планетата отвъд полярните кръгове. В това число – северните части на Канада, Русия, Скандинавския полуостров, Арктика и Антарктида.

къде няма змии
На Хавайските острови, в Нова Зеландия, на остров Ирландия няма змии.

Какво е обяснението за това в Ирландия да няма змии?

Преди хиляди години островите, които днес се намират западно от Стария континент, били твърде студени за пълзящите влечуги. Преди около 10 хил. години ледниците се разместили и се появила земя, която свързала Ирландия, днешна Великобритания и Европа. През този период, който не бил много дълъг, успели да мигрират животни като кафявата мечка, риса и дивото прасе.

Преди 8500 години при топенето на ледниците парчето земя между Ирландия и Великобритания потънало под водата. Още около 2 хил. години били нужни, за да се превърне Великобритания също в остров. И точно в този интервал някои видове змии успели да пропълзят натам. Ето защо на част от Британските острови има пълзящи влечуги, а на Ирландия – не. Единственото смело влечуго, успяло да достигне зеления остров, е местният гущер.

Как така няма змии на Хавайските острови?

Ами така, няма. Поне не такива, които да произхождат от самите острови. Технически и там не са могли да мигрират. Бидейки изолиран архипелаг, единственият начин пълзящите влечуги да се озоват там, е прелитайки или преплувайки Тихия океан. В резултат на отсъствието им, особено на отровните видове, там все още има популации от редки животни, предимно птици, които първи биха паднали жертва на змиите.

Ако природата е загрижена за островите, не може да се каже точно същото за хората. От години все по-често се откриват змии, нелегално внесени в редовен багаж или с пощенски пратки. Някои от тях дори се оказват “изпуснати” навън. През 2013 г. са открити две такива – питон и боа. През 2016 г. отново е открит питон. Ако има змии, достигнали по естествен път до островите, то това са само изключително рядко забелязваните жълтокоремни змии, морски влечуги и като такива – силно отровни. Реално обаче те не представляват опасност, тъй като е много трудно да бъдат открити и не са известни случаи на нападение над хора,

понеже не са агресивни по природа

По-лошото е, че през 80-те и 90-те години в Хавай са открити общо 8 кафеви дървесни змии. Някои от тях живи, други мъртви. Отровни и агресивни влечуги, вероятно внесени от Гуам. Ако действително тази змия се размножи, тя би могла да изправи крехката екосистема на Хавайските острови пред изключително голяма опасност. Освен това там има и малки и абсолютно безвредни слепоци, с големина и на вид като обикновен червей, които са внесени вероятно от Филипините. Ето защо на Хавайските острови действа изключително стриктна забрана за внос на подобни животни и отглеждането им като домашни любимци. Заловените нарушители рискуват да получат 3 години затвор и глоби до 200 хил. долара.

Аналогична е ситуацията и в Нова Зеландия

Единственото пълзящо влечуго, за което се смята, че е местно в района, е споменатата морска жълтокоремна змия. И там няма змии на сушата и действа стриктно законодателство, забраняващо вноса и отглеждането им.


Вижте още защо мъртвата змия продължава да хапе

Отговор