50 фотографии, които севернокорейските власти не искат да видите

0

Северна Корея е една от най-затворените и най-загадъчни държави в съвременния свят. Причините за това са много и една от тях е че, освен измислените новини за пътувания до слънцето и тестове на ядрени ракети, до външния свят достига много малко информация. Особено такава под формата на актуални фотографии. Ето защо всеки път, когато някой успее да заснеме живота в тоталитарната страна, фотографиите му се превръщат в мигновена сензация.

[Вижте още: Величайши лудости по севернокорейски]
12523876_865113090281170_883833696650116664_n
Михал Хуниевич

Базираният в Лондон фотограф Михал Хуниевич посещава Северна Корея като турист преди няколко месеца и успява да заснеме фотографии, които севернокорейското правителство не би искало да видите. Той успява да ги изнесе от страната, записани на флаш-карта като

рискува да бъде арестуван и хвърлен в затвор

ако те бъдат открити.

Случаите на арестувани западни туристи в Северна Корея не са рядкост. През януари тази година американският студент Ото Вармбиер беше задържан при опит да изнесе пропаганден лозунг, откраднат от хотела, в който е отседнал.

Американецът беше осъден на петнадесет години каторжен труд за престъпления срещу държавата. Арестът му дойде в чувствително време, след като САЩ пое водеща роля в усилията за осигуряване на строги международни санкции срещу Северна Корея заради ядрения тест от 6 януари и ракетата с дълъг обсег през февруари.

Вижте снимките, заснети от Хуниевич в галерията по-долу.

Отговор