Няколко ситуации, в които винаги се стъписваме

Снимка: ConnectIrmeli via Foter.com / CC BY-NC-ND

Да се чувстваш нелепо или да се паникьосаш от притеснение в дадена ситуация е нещо, с което всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота.

За срамежливите и по-притеснителни натури това е ежедневие. Вижте някои от най-смущаващите ситуации, за които Lifebites.bg се сети и си отговорете на въпроса в колко от тях сте попадали вие самите.

* “Запознай се с нашите“

Вероятно сте гледали филмовата поредица, носеща това заглавие и сте се смели от сърце на героите и ситуациите. Истината е, че първата среща с родителите на нашия избраник си е стресиращо изпитание за повечето хора. Стремим се да се представим „на ниво“ и да направим добро впечатление, но всъщност често се държим нелепо и се панираме от притеснение по време на вечерята.

* Пази тайна, но недей да лъжеш

Друга много неприятна ситуация, която е ужасно притеснителна за по-чувствителните хора е: когато ги питат за нещо, за което не могат да кажат истината, но и не искат да излъжат. Момент, в който искаш просто да се скриеш, да си залепиш устата с тиксо или направо да се изпариш, но отсреща не спират да ти повтарят: „Кажи! Кажи! Кажи!…“

* Телефонът звъни, докато шофираш

Това е друга от ситуациите, в които започват да те обливат топли и студени вълни едновременно и наистина имаш чувството, че губиш контрол.

Отнася се с по-голяма сила за младите шофьори и предразположените към паникьосване хора.

Снимка: Daniela Hartmann (alles-schlumpf) via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: Daniela Hartmann (alles-schlumpf) via Foter.com / CC BY-NC-SA
* “Още не съм готов с поръчката”

Друго притеснително преживяване е: когато отидеш на ресторант, келнерът да идва няколко пъти да те пита: „ИЗБРАЛ ЛИ СИ СИ ВЕЧЕ“, докато ти още се чудиш какво ти се хапва.

В подобни ситуации се случва човек да си поръча каквото и да било, само и само да го оставят намира и да спрат да го притискат и създават напрежение.

* Неочаквана среща с бъбрив познат

Когато се возиш в градския транспорт или си в магазина, да речем, все ще се намери някой далечен познат, който да се спре при теб – „за да си поговорите“. За по-интровертните личности този разговор не само няма да е приятен, но и ще ги накара да се чувстват неудобно и наистина ще ги смути. За други може и да е приятен, но ако закъсняват за работа, среща или друг важен ангажимент, и трябва да се измъкнат от “препятствието”, се получава притеснителен момент. Хем искаш да си учтив, хем трябва да се отскубнеш възможно по-скоро.

Снимка: x-ray delta one via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: x-ray delta one via Foter.com / CC BY-NC-SA
* Забава с непознати, които са приятели

Може би ви се е случвало да отидете на купон с приятел, където всички останали се познават, но никой не познава вас (освен този, който ви е завел). В подобна ситуация няма как да не се почувствате стъписани и да не знаете как да реагирате. В това число не влизат онзи тип общителни хора, които където и да са и с когото и да са се чувстват уверени в себе си, а често дори стават център на вниманието.

* “Има ли ми нещо, че ме зяпат така?”

Едно от най- , ама наистина най-притеснителните неща, които могат да ти се случат е някой да те гледа втренчено и да не откъсва поглед от теб. Тогава наистина може да се стъписаш, а въпросите в главата ти се множат със скоростта на светлината: „Защо ме гледа?“, „Защо не спира да ме гледа?“, „Нещо не е наред с външния ми вид ли?“, „Сигурно съм се изцапала?“, „Да не би да се познаваме?“ и т.н., и т.н. Но с въпросите при нас пристига и ужасното напрежение и притеснение. Доста неприятна ситуация, наистина.

Има още много подобни на тези ситуации, в които се паникьосваме и започваме да се чувстваме като част от таен експеримент. В повечето случаи това се дължи единствено и само на собствената ни тревожност, неувереност и проблем да овладеем емоциите си.

Очаквайте скоро продължението на тази статия – Как да се справим с притеснението.

Отговор