Американците бомбардират Виетнам с тоалетна чиния

0
тоалетна чиния
Тоалетната чиния-бомба е монтирана под дясното крило на самолета Douglas A-1 Skyraider.

През октомври, 1965 г. войниците на американския самолетоносач USS Midway стават свидетели на меко казано странна гледка. Командирът Кларънс У. Стодард Джуниър излита със своя самолет Douglas A-1 Skyraider със специална “бомба” за врага в Северен Виетнам. Бомбата е наистина специална, не само защото с нея са отпразнувани 6-те милиона паунда муниции, изсипани над Виетнам, но и защото представлява най-обикновена… тоалетна чиния.

тоалетна чиния
Тоалетната чиния, подобно на истинска бомба е оборудвана с взривател и перки.

Историята звучи като казармен виц, но не е

Тоалетната чиния първоначално е използвана на борда на самолетоносача USS Midway, но се счупва и така или иначе е щяла да бъде изхвърлена зад борда. Тогава на един от войниците му хрумва странната идеята фаянсовото изделие да бъде превърнато в оръжие и той инсталира перки, както и взривател на носа й. Разбира се всичко това е направено тайно от военното ръководство, което научава за специалното оръжие чак след излитането на самолета.

Въпросната тоалетна чиния е хвърлена над Северен Виетнам и според очевидци докато пада надолу тя свисти като истинска бомба.

USS Midway
Самолетоносача USS Midway в Тихия океан през ноември, 1974 г.

Но защо точно тоалетна чиния?

Малцина знаят, но по време на войната във Виетнам американските самолетоносачи изпитват сериозен недостиг на муниции и понякога самолетите са принудени да излитат на мисии с едва половината от предвидения бомбен товар. В същото време американците губят средно по един самолет на мисия и бомбата-тоалетна чиния е един вид протест към командването във Вашингтон, което изпраща на мисии наполовина заредени самолети.

война
Недостиг на муниции принуждава американците да прибягват към нетрадиционни средства.

Това не е първият път, в който американците обстрелват врага с меко казано нетрадиционни “бомби”. По време на Корейската война (1950-1953) американските военни хвърлят над Северна Корея 454-килограмова кухненска мивка-бомба. Идеята за нетрадиционното оръжие се ражда по време на среща на лейтенант М. К. Денис с американската преса, на която той на шега заявява – “Обстрелвали сме севернокорейците с всичко, освен с кухненски мивки”.

Малко след това американски военни от самолетоносача USS Princeton сглобяват бомба с прикачена кухненска мивка на нея. Разбира се ръководството не е очаровано от идеята, но новината за нетрадиционното оръжие бързо се разчува и в крайна сметка то и използвано на 14 август, 1952 г. при поредната атака над Пхенян.

Вижте още:

Фалшив Париж по време на Първата световна война

Отговор