Българин живее в традиционна монголска шатра

"В момента материалните ми притежания се побират в малка каравана и това ми харесва страшно много", казва Боян Балинов

3
Шатрата на Боян е произведена в Монголия.

Съвременният пазар предлага много видове алтернативни жилища за модерните номади – от класическите американски каравани Airstream, през циганските вагони, теглени от коне до училищни автобуси, превърнати в мобилни домове. Варненецът Боян Балинов обаче избира разглобяема монголска шатра, известна като гер (от монголски – дом), направена от дърво и плат.

Screen Shot 2015-08-26 at 15.22.02
Боян Балинов във вътрешността на шатрата.

Боян е роден в България, но е живял в Англия, Ирландия, Индия, Израел, Палестина и Бразилия, където е работил какво ли не –

от монтажник на слънчеви колектори до уличен музикант

Но дори съвременните номади имат нужда от дом и така, докато работи в холандска компания за традиционни монголски шатри, Боян се влюбва в тях. Следващото нещо, което българинът прави, е да купи монголски гер за себе си и приятелката си Нонке Триенекенс.

Schermafbeelding 2013-02-21 om 15.14.09(1)
Шатрата на Боян съдържа само най-необходимото.

Шатрата на Боян е с диаметър 5 метра и площ 21 кв. м. и е произведена в Монголия за холандската компания Nooitmeerhaast (на холандски “Не бързай никога”).  Цената ú е между 5 и 10 хил. евро, в зависимост от големината и екстрите.

Интериорът ú съдържа само най-необходимите неща – легло за двама души, газов котлон за готвене, миниатюрен хладилник и печка на дърва, с чиято помощ юртата се затопля бързо дори в най-студените дни.

Освен това герът позволява и по-голяма мобилност и така

Боян е свободен да се придвижва свободно

в зависимост от сезоните и наличната работа. Разглобяването и сглобяването на шатрата отнема около ден и може да бъде извършено без инструменти и особени умения. Ето защо приятелите на Боян често се шегуват, че монголската му шатра е като къща, купена от IKEA.

b59ecdeaf7f341a9d6df223cf2398d44
Огнището в центъра на гера символизира връзката с предците.

Животът в монголска шатра освен авантюристичен е и доста евтин. Така например преди няколко години, докато къмпингуват в Холандия, Боян и приятелката му плащат по 200 евро на месец за интернет, вода и електричество, както в тази цена влиза използването на перална машина, душ и тоалетна.

tumblr_lp0c7slzoq1r0ovedo1_500-1
Традиционният монголски гер е изобретен преди повече от 3 хил. години.

Монголските традиционни шатри са на повече от 3 хил. години и са подходящи за екстремни метеорологични условия благодарение на дебелия слой овча вълна, която е отличен изолатор.

Огнището в центъра на гера символизира връзката с предците

Западната страна на шатрата символизира мъжкото начало, а източната – женското.

“Понякога мисля, че на хората им харесва да живеят във все по-големи и по-големи къщи, с все по-малки и по-малки семейства, да се крият някак си, не толкова от околния свят, колкото от себе си. И някак си това не работи. Тогава защо да не живеем в малки къщи?

Веднъж чух някой да казва, че страдаме не от това, което нямаме, а най-вече от това, което имаме. В момента материалните ми притежания се побират в малка каравана и това ми харесва страшно много”

– казва Боян.

Вижте още…  5 невероятни “къщи на колела” под наем

3 КОМЕНТАРА

  1. Доста по-интересни са прабългарските юрти, които се произвеждат в района на Варна

    Вижте Yurt.bg и не, не съм част от екипа им, а любител

    Поздрави

    • Страхотна идея за тема, Стефан! Благодарим Ви за нея. Поздрави от екипа ни!

    • Какви прабългарски юрти?Няма нито един документ, артефакт или каквото и да е сведение, че българите са тюрки, монголи, че са имали ханове и бог Тапгра! Няма такова нещо! Нямаме тюркски гени, думи, топоними или обичаи. Ние сме траките! Престанете с тази измислена история.

Отговор