Салвадор Дали: Скандали, щуротии и уникален талант

0
Салвадор Дали
Photo credit: La Tête Krançien via Foter.com / CC BY-NC-ND

Чие име първо ви идва наум, ако ви попитат за много популярен и продуктивен художник? А когато ви попитат за шантав творец-ексцентрик? Да, безспорен фаворит за мнозина е Салвадор Дали. Човекът със странните мустачки, домашно животно мравояд и творчески стил, който се разпознава моментално и отдалеч даже и от хора, които хич не са изкушени от изкуството.

Талант, енергия, невероятен ексцентризъм, гръмки скандали, мощни щуротии. Филии на раменете като модна хрумка. Лимузина, пълна с карфиол заради красотата на зеленчука. Съсипване на чекове, с които трябва да плати сметка в ресторант.

Салвадор Дали
Портрет на Салвадор Дали. Photo credit: williamnyk via Foter.com / CC BY-NC

Това са само малка част от нещата, които описват този

неповторим щурак Салвадор Дали

Рисува, вае скулптури, илюстрира и пише книги и киносценарии (включително с Уолт Дисни), създава филмови декори за гиганти като Хичкок. Приятел с Хуан Миро. Почитател на Пабло Пикасо. Прави серия от портрети на Зигмунд Фройд в края на живота му. Гостува на Коко Шанел в къщата ѝ на френската Ривиера и там създава много от прочутите си творби. Свързва живота си с 10 години по-възрастната си любов, муза и мениджър Гала. Изобщо, интересен колкото си искате.

Салвадор Фелипе Жасинто Дали и Доменек. Това е цялото име, с което идва на този свят на 11 май 1904 г. в градчето Фигерас на границата на Испания с Франция. Това всъщност е областта Каталуния, където израства и животът му до голяма степен остава свързан с нея. Там е и последният му дом – този за вечността. Произлиза от семейство, в което очевидно се научава

да сътворява фантасмагории

Баща му например твърди, че произхожда от лекарска фамилия и собственият му баща загива драматично. В действителност дядото на Салвадор е продавач на корк, който се самоубива. Това обаче дава изключително богато поле за развитие на фантазията на бъдещия художник. Пак като дете се сдобива с определени фобии и развива силно нарцистични качества.

Кръстен е на по-големия си брат, който умира месеци, преди раждането на прочутия Салвадор. Но винаги присъства като сянка в живота му. На 5 годинки пък родителите му го водят на гроба на по-малкия му брат и това очевидно успява да го травмира, видно от труповете на бебета в творчеството му по-късно.

Расте самотен. Децата му се подиграват и търсят всякакви начини да го тормозят. Но той компенсира това със силен егоизъм. И известна доза садистичност. Твърди се, че бута свой съученик от високо съвсем тенденциозно и никога не показва съжаление за действието си. Дори се смее злобно по време на злодеянието. За щастие, момчето оцелява. В университета

Салвадор Дали бързо се прочува

с ексцентричния си външен вид и облекло от 19 век. И с поредните си скандални изцепки, разбира се. Проявява явно неуважение към преподавателите. В самия край на следването си е изгонен от академията заради изказването, че никой там не е достоен да го изпитва.

Годината е 1929-та. Ключова в живота му. Защото среща любовта. Първата и единствената. Става дума за Гала – родена в руския град Казан като Елена Дяконова. Когато се запознават, тя е омъжена за френския поет Пол Елюар. 10 години по-възрастна от Дали.

Жена, обсебена от това да изглежда добре, да е обект на обожание и да получава любовта на всеки, когото набележи. Става любовница на художника, неговата най-голяма муза, после и съпруга. Последното става факт през 1934 г. на полу-тайна гражданска церемония и през 1958-ма на католическа церемония.

Пак през 1929-та Салвадор Дали участва в писането на сценария на първия си филм Андалуски кучета, който е приет сензационно и скандално едновременно. Приет е в кръга на сюрреалистите в парижкия квартал Монпарнас (откъдето впоследствие е прогонен). В самия край на годината се скарва с баща си заради връзката с Гала и е изгонен от дома си. И пак тогава си пуска прословутите мустаци, които остават негова запазена марка до края на живота му.

Гала е изключително влиятелна фигура в живота на Салвадор

Тя е негов мениджър и муза, както вече споменахме. Толерира закачките му с по-млади модели, очевидно сигурна в собствените си позиции, но и не само. Твърди се, че Дали страда от фобия от гениталии и затова има изключително ограничен сексуален живот, основно с нея. За сметка на това Гала обича истински секса. И затова през целия си живот има множество любовници – много от тях значително по-млади. Продължава да поддържа интимна връзка и с бившия си съпруг.

В същото време, менажирайки изявите му прецизно, Гала много поощрява, дори сама влиза с Дали в различни ексцентрични роли. При първата си поява в Ню Йорк през 1934 г. например той се появява на бал със стъклена витрина на гърдите, в която има сутиен. В Лондон през 1936 г. е във водолазен костюм и шлем.

Идеята му – да покаже, че се спуска дълбоко в човешкия ум. Явно обаче там не е най-доброто място за хора, защото в един момент се налага шлема да бъде развинтен и махнат, тъй като не му достига въздух. Пак през тази година в Ню Йорк присъства на филмова премиера. По време на филма изпада в ярост, тъй като решава, че авторът го е откраднал от подсъзнанието му.

Това далеч не е първият му сблъсък на творческа основа

През 1931 г. Салвадор Дали рисува Енигмата на Вилхелм Тел. Тази картина е приета като обида от сюрреалистите по това време и води до конфликт с Андре Бретон. Отговорът на Дали срещу критиките – Сюрреализмът, това съм аз.

След време Бретон ще измисли анаграмата (име, получено при разместване на буквите) Avida Dollars, което може да се преведе като жаден за долари. Това е директна подигравка заради нарастващата комерсиалност на Дали и все по-голямата му ексцентричност, която очевидно изисква все по-голяма слава и богатство.

Салвадор Дали
Салвадор Дали и Коко Шанел.

По време на Гражданската война в Испания Дали напуска страната си и се установява в Лондон. После по време на Втората световна война двамата с Гала отново бягат – към Америка. Твърди се дори, че пристигането на художника в Ню Йорк е силен катализатор за превръщането на града в център на световното изкуство. През 1949 г. се завръща в родната Каталуния и остава там до края на живота си.

Използва различни техники на рисуване

Изработва свой собствен стил. Експериментира с оптични илюзии, визуални каламбури, поантилизъм и стереоскопични изображения. Един от първите, които използват холографията по художествен начин. Проявява интерес към природните науки и математиката. Рисува например често рог на носорог, тъй като смята, че тази форма е божествена геометрия. След години Анди Уорхол ще каже, че това е един от творците, оказали най-голямо влияние върху попарта.

Салвадор Дали рисува страховете, кошмарите, сънищата, фантазиите си. Изпъстря картините със символи и скрити послания. С времето става и все по-вярващ католик. Създава картини, в които събира християнската иконография с материалното разпадане, впечатлен от ядрената физика и случилото се в Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

Любопитно е как протича творческият процес при него. Единият от похватите, за да извика образите от подсъзнанието си, е като държи лъжичка и чинийка пред лицето си. Задрямва и в момента, в който се отпусне и лъжичката дрънне по чинийката, се стряска и моментално започва да скицира шантавите изображения, които са го споходили междувременно. Друга техника е висене с главата надолу.

Или влизане в състояние на параноя

Салвадор Дали
Театърът-музей Дали, негово собствено дело, в родния Фигерас. Photo credit: dalbera via Foter.com / CC BY

През 1960 г. създава най-големия си проект – театър-музей Дали в родния му Фигерас. Работи по него дълги години и го открива чак през 1974 г. Радва се на изключителна популярност, съпроводена с много от най-любимото му нещо – блясъка и парите. Получава ордени, награди, признания на най-високо ниво в родната Испания и в чужбина.

През 1982 г. Гала умира и Салвадор Дали е съсипан. Дори не отива на погребението ѝ, макар да урежда всички подробности по него. С нея умира желанието да рисува и той никога повече не хваща четката. Буквално губи и желание за живот. Започва да прави куп глупости, за да ускори собствената си кончина. Съзнателно се дехидратира, едва оцелява при избухнал пожар в спалнята му и т.н. Напуска този свят от родния си град на 23 януари 1989 г. в резултат на сърдечна недостатъчност. Погребан е в криптата на своя театър-музей във Фигерас.

За финал на тази щура история вижте някои от най-емблематичните творби на Салвадор Дали в галерията по-долу и обърнете внимание на някои от ексцентричните им заглавия:

Вижте още готварската книга на Дали

СПОДЕЛИ
Предишна статияРобърт Кийосаки: Богат татко, беден татко
Следваща статияВреме за разкази: Цветелина Цветкова – 65 Рози
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор