Всички появявания на Алфред Хичкок във филмите му

0
Алфред Хичкок
Алфред Хичкок

На 13 август  светът отбелязва годишнина от раждането на майстора на съспенса в киното Алфред Хичкок (1899 – 1980). Хичкок е един от най-големите разказвачи в историята на седмото изкуство. Работил е с легендарни актьори като Кари Грант, Джеймс Стюарт, Грейс Кели, Ингрид Бергман, Джоузеф Котън, Джоан Фонтейн, Типи Хедрен и Джанет Лий. Но сред плеядата актьори, с които Хич снима през 60-годишната си кариера, има един, на когото той може да разчита безусловно – на самия себе си.

Алфред Хичкок
Алфред Хичкок като удавник във филма си Полуда (1972).

Както всеки фен на Алфред Хичкок знае

една от запазените марки на режисьора са т. нар. cameos – появаванията му в собствените му филми. Хичкок може да бъде видян в 39 от 52-та му оцелели филма. “Ролите” на Хич обикновено са без реплики. А в някои сцени наистина трябва да се вгледате, за да откриете режисьора в навалицата на екрана.

Така например е във филма Прозорец към задния двор (1954). В друг свой филм, Спасителна лодка (1944), Хичкок се появява на последната страница на вестника, в реклама за отслабване. Което само доказва превъзходното му чувство за хумор и самоирония.


Вижте още: Най-старият актьор в Холивуд

Алфред Хичкок
В Спасителна лодка(1944) Хичкок се появява на последната страница на вестника, в реклама за отслабване.

Макар някои от появяванията му да са незабележими, има и други такива, в които той присъства значително. Така например в Набеден за виновен (1956) той се появява

само с гласа си

като обяснява, че историята на филма е базирана на истински събития и не е измислена. В друго свое появяване на екран Хичкок е случаен пътник, който изпуска автобуса си в Север-северозапад (1959).

Алфред Хичкок
Хичкок като случаен пътник до актьора Кари Грант във филма Да заловиш крадец(1955).

Все пак, ако трябва да изберем любимото ни появяване на Хичкок в него филм, това определено е в Семеен заговор (1976). В него режисьорът се появява като силует зад врата с матирано стъкло. Вратата води към Службата за регистрация на раждания и смърти, което само по себе си е иронично. Семеен заговор е последният филм, който Хичкок заснема преди да почине четири години по-късно на 29 април 1980 г.


Прочетете още… Джак Никълсън: Аз съм все така луд отвътре


Вижте всички появявания на Хичкок във филмите му във видеото:

Отговор