Робърт Кийосаки: Богат татко, беден татко

Книгата Богат татко, беден татко е абсолютен бестселър.
Книгата "Богат татко, беден татко" е абсолютен бестселър.

Всички сме чели множество “велики” книги. Сред прочетените от мен сигурно има много по-велики книги от тази – например Война и мир, Клетниците или Строители на съвременна БългарияМоят критерий е коя книга е повлияла върху живота ми и начина ми на мислене в най-голяма степен, която ме е променила най-много. А това е именно книгата на американеца от японски произход Робърт Кийосаки Богат татко, беден татко.

Самият Кийосаки многократно подчертава, че не смята себе си за ДОБЪР писател, а просто за АВТОР НА БЕСТСЕЛЪРИ. И е факт, че милиони хора по света от 90-те години насам са

закупили и прочели Богат татко, беден татко

и останалите книги от поредицата на Робърт Кийосаки и неговите съветници и бизнес партньори. Хиляди българи също са запознати с поредицата на “богатия татко”, но ежедневно си давам сметка, че тези хора сме все още едно незначително малцинство в страната ни.

Робърт Кийосаки
Робърт Кийосаки

И така – за какво става дума в Богат татко, беден татко? Може да бъде описана като книга за лични финанси, за житейска философия, за начин на живот, за предприемачество, за счетоводство, за (само)мотивация, за личностно развитие, а и като автобиографичен труд. Всеки може да открие за себе си различни аспекти и акценти. Разбира се, напълно възможно е просто да прочетеш книгата и да не започнеш да практикуваш идеите в нея. Една книга може да “дава, но в кошара не вкарва”. Всичко е в ръцете на четящия – дали ще разбере посланията и идеите, дали ще ги хареса, дали ще започне да ги спазва…

“Величието” на Богат татко, беден татко

лично за мен е в това, че ме накара да започна да чета именно такава литература и да прилагам съзнателно много от идеите. Втората книга на Робърт Кийосаки например е озаглавена Четирите потока на парите и е също изключително стойностна. Тя ме насочи и към третата книга на автора Наръчник по инвестиране. Впоследствие подарих на съпругата ми Богата жена, написана от съпругата на Кийосаки – Ким, а в Богато дете, умно дете открих доста съвети за възпитанието на децата ми.

Към момента имаме в библиотеката си над 15 книги от поредицата на “богатия татко” и всяка от тях ни е била от полза. Насочвайки се към подобни теми и автори, през последните години успях да прочета десетки книги за лични финанси, продажби и маркетинг, предприемачество, мениджмънт, психология, личностно развитие, които ми дадоха наготово

Робърт Кийосаки
В книгите си Робърт Кийосаки дава множество отговори на житейски въпроси.

множество отговори на житейски въпроси

които, съзнателно или не, съм търсил години наред.

И всичко това започна от едно прочитане на Богат татко, беден татко. А можеше и никога да не се обърна към книгата, тъй като имах предубеждение към този тип литература. Дълго време не вярвах напълно в сериозността на “тези книги”. Имах добро формално академично образование и вярвах, че именно то ми е дало повечето отговори, необходими за успешни живот и кариера. За щастие, успях да преодолея тази инерция. “Заразих” и някои от най-близките ми хора. Така започнахме да променяме и живота си към по-добро – с много позитивизъм и повече вяра в собствените сили.

И все пак – към какво насочи вниманието ми “Богат татко, беден татко”? Към това:

  • какво е актив и какво пасив в живота по принцип;
  • към огромното значение на неформалното образование за личностното и професионално развитие;
  • към силата на самодисциплината и фокусирането върху целите;
  • към значението на навиците за качеството на живот;
  • към важността на способностите за общуване и продаване в най-широкия смисъл;
  • към това кои са най-добрите инвестиции;
  • към огромната обществена роля и отговорност на предприемачеството;
  • към това кое в живота е “сигурно” и кое “рисковано”.

Благодарение на всички тези отговори и идеи със семейството ми успяхме да се справим с няколко много тежки предизвикателства – особено през последните години. И съзнаваме, че Робърт Кийосаки ни оказа безценна помощ.


Прочетете още… от същия автор – Малкълм Гладуел: разказвачът на полезни истории

Отговор