Готварската книга на Салвадор Дали

0
Готварска книга Салвадор Дали
Готварската книга на Салвадор Дали.

Когато не е зает с изнасяне на лекции във водолазен костюм, не разхожда мравояда си на каишка из Париж и не пълни ролсройса си с карфиол, художникът сюрреалист Салвадор Дали (1904-1989) готви.

готварска книга Салвадор Дали
Салвадор Дали разхожда мравояда си из Париж през 1969 г.

За разточителните вечери, организирани от сюрреалиста и музата му Гала (1894-1982) се носят легенди. Но малцина знаят, че през 1973 г.

Дали написва и илюстрира 

фантастична готварска книга озаглавена Les diners de Gala. В нея разкрива рецептите за някои от чувствените, екзотични и меко казано странни ястия, сервирани по време на прословутите му партита.

Les diners de Gala съдържа 136 рецепти, събрани в 12 глави, всяка от които дискутира определен тип храни – от морските деликатеси, през зеленчуците до различните видове афродизиаци.

готварска книга Салвадор Дали
Англоезичното издание на Les diners de Gala.

Книгата е ода за екзотичната (и еротична) кухня със сюрреалистичен привкус. Нещо повече – тя е илюстрирана от Дали и

обогатена с екстравагантните му коментари

относно такива неща като гротескната безформеност и аморалност на спанака и човешката челюст като перфектния инструмент.

готварска книга Салвадор Дали
Снимката е богато илюстрирана със снимки на храна и илюстрациите на самия Дали.

Сред рецептите в Les diners de Gala има такива с имена като 1000-годишни яйца и Змиорката на изгряващото слънце. Всички те могат да бъдат приготвени вкъщи, макар  че някои от тях изискват по-особени кулинарни умения и по-екзотични продукти.

Като за начало ви предлагаме нещо просто – рецептата на Салвадор Дали за коктейл Казанова. Пробвахме го и е наистина изключителен.


Коктейл Казанова


Сокът от един портокал
1 супена лъжица горчив ликьор (Campari)
1 чаена лъжица настърган джинджифил
4 супени лъжици бренди
2 супени лъжици отлежало бренди (Vieille Cure)
1 щипка кайенски пипер

На дъното на чаша смесете кайенския пипер и настъргания джинджифил. Изсипете горчивия ликьор, после брендито и накрая отлежалото бренди. Охладете за половин час във фризер и разбъркайте портокаловия сок в охладената чаша. Пийте и изчакайте за ефекта, който е почти мигновен.

готварска книга Салвадор Дали
Книгата и илюстрирана от самия Салвадор Дали.

Les diners de Gala е истинска библиографска рядкост и цената ú онлайн е около няколкостотин долара. Добрата новина е, че наскоро издателството Taschen преиздаде книгата, която може да бъде купена от 1 ноември т.г. на съвсем достъпната цена от $59.99.


Вижте още… Какво готвят на Антарктида

Любимите ястия на едни от най-известните диктатори

 

Отговор