Светлин Николаев: За хората и Хората

Светлин Николаев
Светлин Николаев
Казва се Светлин Николаев и е скулптор. Всички му казват Светли скулптора. Той е от тези хора, които когато видиш веднъж после помниш дълго. Живее и твори във Видин. Харесва му уединението на малкия град и близостта с голямата река.
Светли Скулптора
Една от творбите на Светли.

Той е от онези необикновени хора, които срещаш рядко в живота си. Хора, които сътворяват красота, водени не от егото си или от стремеж за печалба, а заради щастието от сътвореното.

Светлин Николаев
Светли Скулптора

“Aз съм обикновен човек, защо мислиш че съм по-специален”. Това ми каза той, когато му заявих, че искам да пиша за него. Защото смятам, че е невероятен, добър човек и адски талантлив скулптор.

Започва да рисува от малък, завършва художествената паралелка на училище Св. св. Кирил и Методий във Видин а през 2005 г. Художествената академия, специалност скулптура в класа на проф. Борис Гондов.

Има три самостоятелни изложби и участия в редица конкурси. Повечето от тях печели. Два негови релефа са намерили своето място в алеята на преподавателите във Военноморското училище във Варна. Участва и в обща изложба в галерията в Антверпен, Белгия.

Светлин Николаев
Да твориш… заради щастието от сътвореното.

Въпреки всичко

Светлин решава да остане да живее и да твори във Видин

Обича да се разхожда рано сутрин в крайдунавския парк и да снима. Ръцете му винаги са изцапани, защото не спира да твори. Няма значение дали подготвя нова изложба или просто му е хрумнало поредното нещо, което да измайстори – той непрекъснато прави нещо с ръцете си. Има идея да си направи сам дървен велосипед. Много е въодушевен!

Когато разговаряш с него и виждаш усмивката на лицето му, животът изглежда много лесен за живеене. И ти му вярваш, знаеш че всичко ще е наред. Иска да направи изложба от скулптори, измислени от неговите приятели.

Светлин Николаев
Светлин Николаев

“Нали знаеш, че хората на изкуството са малко егоцентрици, аз искам да направя нещо от хората за хората. Искам да ги зарадвам и всеки да види своята идея във вид на скулптура”, казва Светлин Николов. И отново се притеснява как да подбере приятелите си, така че да не обиди никой: “Как да избера кой да е пръв и кой последен. Не искам никой да се чувства по-малко специален. Искам всички да са щастливи.”

Светлин Николаев
Работата на Светлин Николаев.

В момента се е заел със задачата да възстанови статуята на Плувеца. Тя е един от символите на Видин и преди време остана без ръка, защото едни лоши хора решиха да я откраднат. Благодарение на загрижени за Видин приятели, проектът по възстановяването вече е задействан и скоро Плувеца отново ще е цял. И няма по подходящ човек от Светли, който да се заеме с тази задача.

Прочете още… Видин – забравеният град

статуя на Плувеца във Видин
Плувеца във Видин отново ще бъде цял.

На въпроса ми няма ли амбиция за нещо много голямо, от което да спечели много пари, той каза: “Може би, не знам. Сега съм щастлив, когато му дойде времето ще го направя.”

Светлин Николаев
Ръцете му винаги са изцапани, защото не спира да твори.

И отново си мисля, че светът е едно хубаво място за живеене и всичко ще бъде наред, докато има хора като него. Във време, когато комерсиалното е над всичко и желанието за доказване е водещо, всички ние имаме нужда от един Светлин. Имаме нужда от обикновените необикновени хора, да се поучим от тях и да бъдем повече човеци.

Светлин Николаев
Светът ще е по-усмихнат с повече хора като Светли.

Вижте още: Джеза – когато духът е по-силен от тялото

Отговор