Рисът се завръща в България. Дано!

Рисът
Рис с малките си. Снимка: Jonas Bengtsson

Рисът (Lynx lynx) е най-голямата и най‑тайнствената котка в Европа. Той е третият най-едър хищник на нашия континент след мечката и вълка. Ако някога имате късмета да го зърнете сред вековните гори на България, ще го познаете по характерните черни пискюли по ушите, които достигат 6 см дължина.


Мъжкият рис тежи между 16 и 37 кг, а женската – между 14 и 29 кг. Дължината им достига около 100 см, а височината – до 70 см. Но въпреки значителните си размери, рисът умело се крие между клоните на дърветата или храстите в търсене на плячка или просто далеч от любопитни погледи.


Възрастните рисове се ухажват от февруари до април. Понякога изминават десетки километри, за да се намерят и да създадат семейство. През май и юни на бял свят се появяват от едно до четири мънички рисчета. Мама рис се грижи за тях през първите 2 години, след което всяко поема по пътя си в търсене на своя територия.


                                            ЛЮБОПИТНО

рисът
Кампания за защита на риса.
  • Рисът е толкова потаен, че може да минат 5-10 години, преди да установите, че се е заселил близо до вас.
  • Рисът е добър плувец и може да прекоси река Дунав, както и други реки.
  • Територията на риса може да достигне 300 кв. км – колкото площта на гр. Лондон без предградията. Когато районът му е застрашен от прекомерна човешка намеса рисът се отправя на дълго пътешествие в търсене на нов дом.
  • Рисът има отлично зрение. Той може да види мишка на разстояние от почти 80 м.
  • На 28 февруари 2014 г. женска риска си направи селфи на фотокапан в Осоговската планина (на снимката на първа страница).

Вижте още как се работи за опазване на биоразнообразието във френския парк Маринеланд

Отговор