Премеждията на една сирийка в България

0
сирийка
Една сирийка-бежанка в България. Снимки: Български Червен кръст

“Искам добър живот за мен и за съпруга ми, защото в Сирия няма живот”, това казва 28-годишната сирийка Бериван Радуан Сулеймен – един от 11 600-те бежанци, които пристигат в България през 2013 г. Думите са изречени в My Honeymoon (2013) – късометражен филм на швейцарската режисьорка Ейлийн Хофер, заснет в бежанския лагер в столичния квартал Военна рампа. Но преди да попадне там, Бериван преминава през куп премеждия.

сирийка в България
Бериван Радуан Сулеймен с майка си и баща си.

На 18 ноември 2013 г. Бериван, заедно с родителите си, по-малката си сестра и двамата си братя се опитва да прекоси нелегално турско-българската граница. Групата им е от 25 души и придвижването става през нощта.

Призори младата сирийка изгубва семейството си

и заедно със своя братовчед се озовават сами в гората. Същия ден те са заловени от българските власти и прекарват три дни в бежанския център в Елхово, откъдето Бериван е изпратена в центъра в Харманли. Близките на Бериван не успяват да минат границата и се връщат обратно в Турция. В края на ноември те правят нов опит, но са изоставени от каналджиите и се скитат два дни в гората без храна и вода. Задържани са от българската гранична полиция и са изпратени в центъра в с. Ковачевци.

Бериван е разделена от семейството си повече от месец и половина, но връзката между тях е възстановена с помощта на Червения кръст. Гледайте късометражния филм My Honeymoon (2013) на режисьорката Ейлийн Хофер и заснет от Камен Калев, който тук е в амплоато си на оператор.

Вижте още: Бежанците в България през обектива на един италианец

Отговор