Петър Стойчев: Покорителят на плувните върхове

0
Петър Стойчев
Петър Стойчев - един от най-добрите плувци в света. Снимка: FINA

Има един определен вид хора, които сякаш притежават свръхчовешки способности. За тях като че ли няма невъзможни неща. Каквото захванат – докарват го до успешен край. И не как да е, а като най-добрите в света… За един такъв човек ще стане дума в следващите редове. И бъдете сигурни, че всички суперлативи ще са повече от заслужени. Защото най-успелият български плувец Петър Стойчев не е спирал да удивява света с постиженията си години наред.

Плувал е в какви ли не водоеми. От басейна през най-големите в света реки, множество езера, морета и дори океани. Топли и студени, сладки и солени. А през последните години се е посветил на… ледените води. И не просто плува в тях, а чупи рекорди и печели световни титли.

Част от постиженията на Петър Стойчев:
Петър Стойчев
Първият в света човек, преплувал протока между Англия и Франция за по-малко от 7 часа. Снимка: swimmingworldmagazine.com

11 поредни години носител на Световната купа по плувен маратон (от 2001 до 2011 включително). Давате си сметка, че това е рекорд, който няма как скоро да бъде подобрен, ако изобщо това се случи някога.

Първият човек в историята, преплувал протока Ла Манш за по-малко от 7 часа. Това става на 24 август 2007 г.

Заслужена част от Международната зала на плувната слава. Единственият българин, който е бил канен и е вписан в този изключително елитен клуб на най-добрите плувци в света.

През 2009 г. е избран за най-добър плувец в света според Международната асоциация по плуване в открити води.

През 2011 г. е световен шампион на плуване 25 км в открити води в Шанхай. В това състезание се отказват половината участници, заради високата температура на водата – близо 31 градуса по Целзий. Петър Стойчев не само не се отказва, а побеждава и то бляскаво!

Участва на две Олимпиади – през 2008 г. в Пекин, когато е знаменосец на българската делегация и се класира 6-ти в плуването на 10 км и през 2012 г. в Лондон, когато се класира 9-ти.

През 2016 и 2017 г. отново записва името си със световни титли, този път в плуването в ледени води. През 2016 г. преплува първи 400 м свободен стил в Русия, а през януари 2017 г. в Германия преплува разстоянието от 1 км за 12 минути и 15 секунди и поставя нов световен рекорд.

Ноември 2018 г. – Петър Стойчев става първият в историята световен шампион по плуване в ледените води на Антарктида. 1000 метра дистанция, температура на въздуха и водата малко под нулата. 15 плувци от 9 държави. Той – преди всички, с минута преднина пред останалите. 

Петър Стойчев е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. На 6 и половина започва да тренира плуване. Родителите му го водят в басейна в Смолян. Тогава още дори не е тръгнал на училище. В края на първи клас е на първото си състезание. Но към този момент още сам не подозира, че

Петър Стойчев
Петър Стойчев – световен шампион на 25 км през 2011 г. в Шанхай. Снимка: FINA
животът му ще се свърже така трайно и успешно с водата

Състезание след състезание той се справя по-добре от връстниците си. Представя се отлично и на международни форуми. В допълнение – има афинитет към различното. И нюх към нещата, които имат потенциал да се развиват и тепърва ще стават популярни. Всичко това дава тласък на кариера, за която мнозина могат само да мечтаят. За трите големи и различни върха в нея разказва самият Петър Стойчев, който преди време даде интервю специално за Lifebites.bg.

Маратонското плуване

Петър Стойчев
11 пъти носител на Световната купа по плувен маратон. Снимка: La Presse.ca

През 1993 г. за пръв път взех участие на Охридския маратон и се класирах втори. И разбрах каква е разликата между басейна и откритите води. Може да се каже, че още с първото състезание в маратона аз реших, че трябва да развия тази дисциплина и да бъда по-концентриран в маратонското плуване, отколкото в плуването в басейн. Тогава започнах усилено да работя в тази насока и пренасочих кариерата си“.

По това време плуването в открити води все още не е особено популярно. Но и това предстои да се случи. А от 2008 г. дори ще стане олимпийска дисциплина. При маратонското плуване освен много по-големите дистанции, се намесват фактори като времето, вятърът, вълните, промените в температурата на водата. “Другото е, че с маратонското плуване ние преследваме лятото по земното кълбо, състезанията са на приятни места и това е много примамливо“, допълва най-успешният плувец в това плуване до момента.

Запитан къде му е било най-приятно да плува, Петър Стойчев отговаря: “Моите любими състезания бяха в Канада, в големите езера във френската част на Канада. Също така харесвах и Охрид, защото е прекрасно място за състезания – чисто езеро, температура на водата близка до тази в басейна. Не харесвах състезанията в големите реки, които много често бяха неприятни за плуване“.

Рекордът на Ла Манша

Преди да се потопи във водите на Ла Манша. Снимка: swimmingworldmagazine.com
Преди да се потопи във водите на Ла Манша. Снимка: swimmingworldmagazine.com

Няма как да си плувец в открити води, при това толкова успешен и да не обърнеш поглед към най-апетитната хапка – преплуването на протока Ла Манш между английския град Дувър и френския Кап Брюне. Разстоянието е точно 38,43 км. И да го изминеш не е като да скочиш за поредното си маратонско плуване.

“Рекордът на Ла Манша е най-специален за мен, защото това е нещо, което е историческо – за пръв път човек успява да преплува разстоянието под 7 часа. Много трудно или почти невъзможно е да има човек, който ще преплува Ла  Mанша под 6 часа, но този, който го изпълни първи под 7, съм аз”.

Запитан кое е толкова специалното в това плуване, Петър Стойчев обяснява, че то е като плувен аналог на покоряването на Еверест. Макар, че много повече хора са покорили най-високия връх на планетата, отколкото да са преплували прочутия европейски проток. “Това е нещо много трудно. Водата е студена. Трафикът на кораби е много засилен. Теченията са много силни от Северно море към Атлантическия океан и обратно. То е просто емблематично място и е много трудно за преплуване”, казва българинът, преодолял и това невероятно изпитание.

плуване ледени води
Плуването в ледени води е буквално екстремен спорт. Снимка: http://dailynews.openwaterswimming.com

Ледените води

Това е предизвикателството от последните две години. “Няма нищо общо със сериозния спорт, с който съм се занимавал” – обяснява Петър Стойчев. “Реших да се състезавам в ледени води с оглед на това, че след като прекратих кариерата си през март 2013 г., спрях състезания, минаха 2 години и реших, че трябва да направя нещо за самия себе си. Нещо, което е свързано с плуването, но е различно. Аз винаги съм се стремял към по-различните неща. Затова минах и от басейн към маратон”.

Плуването в ледени води изобщо не е шега работа (не, че другите са, но тук рискът за живота на плувеца е в пъти по-голям). Плува се обикновено в 25-метров “басейн”, издълбан в леда, сковал реки или езера. Под водата се обезопасява с мрежи. Стартът тук не е от високо, както на другите състезания, а от самата вода. И обръщанията не са като в други надпревари – със салто под водата. Причината е, че студът е много опасен за главата.

Първия път, като влязох в ледени води, не ми беше студено, а направо ме болеше. Но с опита, с повторенията, човек свиква – мозъкът му вече знае за какво става въпрос и всичко пак е в желанието и мотивацията. Не е чак толкова неприятно, колкото си мисли човек”.

Това по същество е доста екстремно занимание

Петър Стойчев
В ледените води на Бургхаузен, Германия през януари 2017 г. Снимка: WOWSA, Ice Swimming Aqua Sphere World Championships

Може и това да е причината да набира все по-голяма популярност. “Сега като разбрах, че има такива състезания, които са доста добре развити, напреднали, с правила и организиране на световни първенства по ледено плуване, реших да взема участие и да бъда отново част от плуването, но в една друга сфера. Там се изискват съвсем различни качества от тези, които са се изисквали в личната ми спортна кариера. И мога да кажа, че е много приятно като хоби”.

Желанието и мотивацията, както казва Петър Стойчев, трябва да са най-силните движещи фактори. През март 2016 г. той става световен шампион в Тюмен, Русия в дистанция от 400 м и възрастова група между 40 и 44 години. А през януари 2017 г. в германския град Бургхаузен става първи на 1000 м свободно плуване в ледени води при мъжете и подобрява досегашния световен рекорд. И то при жестока конкуренция и постоянно тежки условия – вятър и кучи студ. И всичко това при положение, че в България няма условия за плуване в ледени води. Единствената му подготовка е в обикновен плувен басейн.

Поредната огромна цел, която изключителният Петър Стойчев си е поставил, е да плува в ледените води на Антарктида. Планът засега е това да стане в края на 2017 или началото на 2018 г. Съдейки по всичко, което е направил до момента, нямаме съмнения, че ще успее да осъществи и това начинание. И му стискаме силно палци да се случи тогава и така, както най-много му се иска. А ние ще продължаваме да се гордеем с успехите му и с факта, че с каквото и да се захване, задължително прославя България.


Вижте още кое е единственото междуконтинентално плуване в света

Отговор