Най-дългата нощ в най-хубавия град

Нощ/Пловдив 2017
Концертът на Фортисимо в Античния театър в рамките на Нощ/Пловдив 2017.

Три дни празник, това беше Пловдив по време на най-дългата нощ. Три дни фестивал на сетивата. И още толкова усещане за изкуство навсякъде в този толкова артистичен и уютен град.

Има нещо различно в Пловдив. Нещо, което никой друг град в България не притежава. Невероятна атмосфера, на лекота и спокойствие може би. Или историята, която наднича зад всеки ъгъл. Или хората, едни такива по-различни. Всичко това сега беше умножено по няколко десетки хиляди и пулсираше

Нощ Пловдив 2017
Изложбата Тук навсякъде в бившия магазин Детмаг Снежанка.

 в ритъма на Нощта

Разхождах се и се чудех откъде да започна, когато духът, който витаеше навсякъде, ме хвана нежно за ръка и ме поведе през малките галерии, музеите, закътаните местенца с невероятните инсталации и пърформанси. Буташе ме за малко обратно на главната, за да се слея с тълпата. Заведе ме в джамията, където никога не бях влизала. Ходихме на откриването на нови изложби, послушахме жестоки DJ и потанцувахме с мохито в ръка.

Нощ/Пловдив 2017
Нощ/Пловдив 2017. Фотограф: Никола Зафиров

След това ме хвана, прошепна ми нещо на ухо и хукнахме към стария град по ония стръмни калдаръмени улички. Разминавахме се с толкова интересни хора, всички се усмихваха един на друг, защото духът на Нощта беше завладял и тях. Посетихме някои от познатите ни галерии. Сръбнахме кафенце, хапнахме кюнефе в турския ресторант и продължихме.

Поседяхме на тротоара с уличните музиканти и припявахме с тях. Учехме се да свирим на странни музикални инструменти и се заливахме от смях. Слушахме лекции на хора, доста успели в своите области и си записвахме в тефтерче. Седяхме на пейки и

тайно наблюдавахме влюбените двойки

Участвахме в интерактивни експерименти, научихме заглавия на много нови книги на наши и чужди автори. Направихме си селфи на стълбите на Джумаята в една черна кутия. Поучудени гледахме фонтана с безалкохолната напитка, имаше даже и цирк.

Нощ Пловдив 2017
Посетителите имаха възможност да разгледат Пловдив през AR очила в проекта AR2.0_Alphaloop на френския автор Аделин Швайцер. Снимка: Никола Зафиров

Трите дни се сляха почти в един. Така и не разбрах кога свърши. Тръгвам си рано сутринта. С духа на Пловдив пием последно кафе на слънце в Капана и си говорим колко хубаво си изкарахме.

Следващата Нощ

е след една година, но аз няма да спирам да отскачам до този прекрасен град за глътка въздух, за разговор с неговия дух или просто така, за да се почуствам безгрижна, артистична и бохемска също като него.


Нощ/Пловдив 2017
Нощ/Пловдив 2017. LYON VISUALS

Над 40 хил. души на 142 културни събития и 75 локации. Съвсем безплатно. Това е грубата статистика от мултижанровия

фестивал Нощ/Пловдив 2017

В резултат е създадено ново пространство за култура в града, осъществен съвместен проект на австрийски диджей и български естрадни звезди, реставрирано изкуство и дори представен фонтан, от който блика диетична кола. Недалеч от него пък – специално приготвена за събитието космическа храна за всички любопитни да опитат нещо подобно. Заедно с българските, във фестивала взеха участие артисти от Финландия, Франция, Испания, Австрия, САЩ, Израел и Южна Корея.


Вижте още за друг есенен фестивалмеждународният импро в София

Отговор